Alianţa Confederaţiilor Patronale din România face un apel către marile centrale sindicale să participe la şedinţa Consiliului Economic şi Social de luni, 17 mai, pentru a găsi o cale de acceptare a scrisorii de intenţie către FMI. În caz contrar, tranşa cinci din împrumutul acordat de Fond se va amâna pe un termen nedefinit, iar bugetarii şi pensionarii nu vor mai avea de unde să-şi primească banii, arată un comunicat al Alianţei.
"În acest moment, România nu îşi poate susţine singură bugetarii. De aceea este obligatoriu acordul cu FMI, pentru a depăşi impasul creat şi a menţine economia pe linia de plutire. Refuzul sindicatelor de a se aşeza la masa dialogului social şi blocarea sau amânarea negocierilor cu FMI va pune statul în situaţia de a nu-i mai putea plăti nici pe bugetari, nici pe pensionari, cu efecte dramatice asupra populaţiei.
Facem de asemenea un apel către sindicate să renunţe la acţiunile de stradă care vor conduce la ideea instabilităţii mediului social din România, micşorând astfel şansele recuperării economice. Fiecare zi de grevă generală aduce României un prejudiciu de 10 milioane de euro şi blochează activitatea a zeci de mii de firme care oricum fac faţă cu greu crizei.
În egală măsură, partidele politice din România trebuie să renunţe la interesele proprii şi să caute împreună soluţii pentru ieşirea din criză. La fel, patronatele trebuie să se aşeze la masa negocierilor, să renunţe la orice fel de divergenţe şi să caute împreună cele mai bune modalităţi de ieşire din situaţia dramatică în care ne aflăm", arată în comunicatul Alianţei.
Alianţa Confederaţiilor Patronale din România consideră că toţi factorii implicaţi şi responsabili trebuie să găsească modalitatea de reluare a dialogului social şi de păstrare a acordului cu FMI pentru ca următoarea tranşă din împrumut să intre cât mai repede în ţară, păstrând astfel fluxul economic şi evitând o situaţie de colaps.