ALINA GORGHIU: "Dacian Cioloş a fost desemnat candidat al PNL pentru funcţia de premier"

Ziarul BURSA #Politică / 25 octombrie 2016

"Dacian Cioloş a fost desemnat candidat al PNL pentru funcţia de premier"

Biroul Politic Naţional al PNL l-a desemnat ieri, pe Dacian Cioloş, cu unanimitate de voturi, candidat pentru funcţia de premier. Preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat: "Am luat o decizie, aş spune, istorică fără să greşesc şi întâmplarea face că decizia luată astăzi (n.r. ieri) are tot numărul 140, un număr care a purtat noroc PNL. Este vorba despre un vot dat în unanimitate de colegii mei din Biroul Politic Naţional pentru desemnarea lui Dacian Cioloş candidat de premier liberal după data de 11 decembrie".

Ea a arătat că, în următoarele două săptămâni, Consiliul Naţional se va reuni pentru a formaliza această decizie luată de Biroul Politic Naţional al PNL: "Este o decizie care aş putea spune că a fost facil de luat pentru că s-a lucrat foarte mult la compatibilitatea dintre noi şi prim-ministrul Cioloş. Suntem partidul care, de un an de zile, în timpul mandatului său guvernamental a susţinut toate proiectele de bună-credinţă demarate de domnia sa, toate proiectele care sunt în interes public şi toate proiectele care se subsumează platformei «România 100» care este o declaraţie compatibilă cu programul nostru de guvernare".

Gorghiu: "Premierul îşi păstrează statutul de independent politic"

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a mai spus, ieri, că premierul Dacian Cioloş îşi păstrează şi după desemnarea sa drept candidat al liberalilor pentru funcţia de prim-ministru statutul de independent politic, precizând că este decizia acestuia ce va face după alegerile parlamentare, potrivit Agerpres.

Alina Gorghiu a spus: "Ce se va întâmpla după 11 decembrie depinde foarte mult de rezultatul partidelor politice angajate în competiţia electorală, de majoritatea care va fi creată în Parlament după alegeri, inclusiv decizia noastră de a-l avea pe Dacian Cioloş premier desemnat poate fi concretizată în funcţie de acea majoritate parlamentară. Nu ştiu ce decizii de natură politică va lua, dacă se va înscrie, nu se va înscrie într-un partid politic, nu este decizia mea, este decizia strict a prim-ministrului, însă niciodată PNL nu a luat decizii în funcţie de cine este prim-ministru la un moment dat sau altul. Cred că este relevant să avem un scor bun în alegeri, avem un Congres pe statut ca şi celelalte partide politice. După alegeri, toate partidele politice îşi fac alegeri. Vom vedea ce se va întâmpla atunci. (...) Categoric că prim-ministrul îşi păstrează statutul de om independent politic. Este opţiunea noastră de a susţine un tehnocrat acum ca prim-ministru".

Ea a precizat, cu privire la absenţa miniştrilor actualului Cabinet de pe listele PNL pentru parlamentare, că este opţiunea partidului să aibă candidaţii pe care îi doreşte şi pe care îi consideră foarte buni.

Alina Gorghiu a subliniat că desemnarea lui Cioloş ca premier din partea PNL nu are ca şi condiţie eliminatorie nevoia carnetului de partid: "Nu este niciun fel de condiţie statutară, ba dimpotrivă respectăm cu toţii cuvântul pe care Dacian Cioloş l-a dat în faţa electoratului, anume acela de a nu se înscrie într-un partid politic până la terminarea mandatului asumat de prim-ministru al României. Ce va face după, cred că este mai sănătos să lăsăm timpul să treacă şi vom vedea la momentul respectiv dacă opţiunea sa este una de a se înscrie într-un partid politic sau nu. (...) Important în acest moment este faptul că prin platforma «România 100» am reuşit să generăm acest parteneriat între PNL şi prim-ministrul Dacian Cioloş. Este premisa necesară, nu ştiu dacă şi suficientă, vom vedea la alegeri, pentru a da dreptei toate ingredientele de care are nevoie pentru a câştiga alegerile parlamentare".

Alina Gorghiu a spus că PNL doar când se situa la 12% avea "locomotive". "Când vorbeşti despre un partid de peste 30%, cu peste 1.000 de primari, vorbeşti de un cumul de valori care tractează PNL, vorbeşti de o echipă care legitimează şi programul de guvernare şi politica pe care PNL o face", a spus preşedintele PNL, întrebată dacă Cioloş poate fi considerat o locomotivă pentru PNL în campania electorală.

Gorghiu a spus că nu au fost luate decizii privind implicarea lui Cioloş în campanie, dar că se va discuta despre acest subiect.

Cioloş: "În măsura în care după alegeri va exista o bază de colaborare, sunt deschis propunerii PNL"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, că, în măsura în care după alegeri va exista o bază pentru o colaborare cu PNL din postura de premier, este deschis propunerii liberalilor.

Domnia sa a precizat: "Am avut azi (n.r. ieri) o discuţie foarte bună cu preşedintele PNL, Alina Gorghiu, în care m-a informat despre intenţia aceasta şi am spus că da, în măsura în care, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare, va exista o bază pentru o astfel de colaborare, sunt deschis acestei propuneri. Dincolo de discuţia despre cine va fi viitorul premier, am spus că ceea ce mi se pare cel mai important este ca principiile şi valorile «Platformei România 100» să fie preluate şi integrate de formaţiunile politice care o susţin. Ştiu că şi persoanele sunt importante, dar în cazul de faţă aş prefera ca discuţia şi asumarea politică să se concentreze pe principii şi valori care să stea la baza unui program de guvernare, mai mult decât pe persoane".

Premierul a reamintit că ţine "foarte mult" la criteriile de integritate şi a apreciat că PNL vine cu "oameni noi" la scrutinul din decembrie.

Şeful Guvernului a adăugat că nu se va implica în campanie decât în măsura în care îşi va promova "Platforma România 100".

"Atât timp cât nu sunt candidat la alegeri, nu cred că o implicare în campanie ar fi un lucru bun. Singura mea implicare va fi pentru promovarea "Platformei România 100", care reprezintă, în mare parte, inclusiv prin portofoliul de proiecte pe care îl conţine, o sinteză a ceea ce am făcut noi în acest an. Asta nu înseamnă că sunt pregătit să fac un pas politic într-o parte sau alta", a răspuns Dacian Cioloş, întrebat fiind dacă va participa la mitingul de susţinere anunţat de liberali pentru 6 noiembrie.

Iohannis despre decizia PNL de a-l propune pe Cioloş premier după alegeri: "O idee foarte bună"

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că decizia conducerii PNL de a-l propune pe Dacian Cioloş premier după alegerile parlamentare din 11 decembrie este o idee foarte bună.

Întrebat cum i se pare această decizie, preşedintele Iohannis a răspuns: "Mi se pare o idee foarte bună", fără a face alte comentarii.

Ponta despre propunerea PNL pentru funcţia de premier: "E o minciună şi seamănă cu o situaţie de acum 25 de ani"

Decizia PNL de a-l desemna pe Dacian Cioloş drept candidat pentru funcţia de premier este o "minciună" similară cu una petrecută cu 25 de ani în urmă, pe vremea Frontului Salvării Naţionale, a afirmat, ieri, fostul premier Victor Ponta, deputat PSD.

"Dacă nu au pe cine... Acum, sincer, pe cine voiaţi să pună de la PNL prim-ministru? Pe soţul doamnei Gorghiu? Asta e, au găsit şi ei pe cineva, propun...", a declarat Ponta la Palatul Parlamentului, întrebat cum comentează decizia PNL.

În opinia acestuia, "este vorba de o minciună".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu producatorul de ceapa de la Zalau, romanul maghiarizat Csolos, dar si frantuzit la extrem, o sa avem victorii multe, in special la cultuira prostiei si a trufiei ciolanist-iohaniiste!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb