Alina Jalea, consilier de stat: "Nu se poate realiza o tranziţie energetică fără o coordonare eficientă a administraţiei centrale"

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 septembrie

Alina Jalea, consilier de stat: "Nu se poate realiza o tranziţie energetică fără o coordonare eficientă a administraţiei centrale"

Tranziţia energetică, precum şi implementarea actelor normative care urmăresc reducerea emisiilor de carbon şi gestionarea schimbărilor climatice nu pot fi realizate fără o coordonare eficientă a administraţiei publice centrale, afirmă Alina Jalea, Consilier de stat pentru tranziţie energetică şi schimbări climatice la Cancelaria Prim-ministrului.

"În 2022, Guvernul României a transmis semnalul că nu se poate realiza o tranziţie energetică sau o revoluţie energetică fără o coordonare eficientă a administraţiei publice centrale", spune Alina Jalea, adăugând: "De aceea, în cadrul PNRR, în 2022, s-a înfiinţat, sub conducerea premierului, un comitet interministerial privind schimbările climatice. Principalii protagonişti ai acestui comitet sunt Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului, iar în rândul din faţă urmează Ministerul Economiei, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Cercetării şi Digitalizării. Practic, prin enumerarea acestor ministere, am menţionat principalele sectoare de interes. Acest comitet este locul în care administraţia publică îşi rezolvă toate problemele legate de implementare. Dacă la Bruxelles instituţiile publice au reprezentanţi care negociază acte normative, noi, aici, ne ocupăm de implementare. Dacă nu implementăm corect, ne vom confrunta cu proceduri de infringement, lucru despre care vom auzi în presă".

În ceea ce priveşte actele normative cu care comitetul interministerial lucrează, acestea variază de la actul normativ NZIA (Net Zero Industrial Act) la Critical Raw Material Act. Aceste acte normative sunt importante în special pentru ţara noastră datorită volumului de resurse pe care îl deţine. "Acestea sunt o parte din actele normative de care comitetul se asigură că vor fi implementate corespunzător. Acest comitet are scopul de a forma un cadru legal care să îi ajute pe operatori", afirmă consilierul de stat.

Alina Jalea a menţionat, de asemenea, intenţia Guvernului să menţină acest dialog între administraţia publică centrală şi operatorii din piaţa de energie, amintind protocolul semnat de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, împreună cu vicepremierul Marian Neacşu şi Cancelaria premierului.

"Practic, prin intermediul acestei structuri există un dialog structurat permanent între guvern şi operatorii economici, iar acesta este numit parteneriat pentru tranziţia energetică. În urmă cu o săptămână sau două, Cancelaria Prim-ministrului, împreună cu vicepremierul Marian Neacşu şi ministrul Burduja, au semnat un protocol, practic un contract, prin care ne angajăm să menţinem acest dialog formalizat între guvern şi sectorul energetic" a conchis Alina Jalea.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb