Almunia: Lipsa guvernului, piedică în evaluarea angajamentelor faţă de Instituţiile Financiare

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 noiembrie 2009

Joaquin Almunia

Joaquin Almunia

CE se aşteaptă la o scădere economică de 8% în 2009 pentru ţara noastră

Instabilitatea politică din ţara noastră a constituit un impediment în evaluarea modului în care România şi-a respectat angajamentele faţă de insituţiile financiare , a explicat Joaquin Almunia, comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, cu ocazia prezentării prognozelor de toamnă ale Comisiei.

"Din păcate, lipsa guvernului a pus piedici în evaluarea realizată de experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM) pentru a verifica dacă România şi-a respectat angajamentele financiare şi nu am primit, încă, un raport al vizitei", a explicat comisarul. Domnia sa a precizat că, în această situaţie, nu poate face afirmaţii legate de siguranţa primirii următoarei tranşe de bani de la Comisie.

În timp ce economia europeană dă semne de redresare, previziunile de toamnă pentru ţara noastră ale Comisiei estimează o scădere economică cu circa 8% în 2009, ceea ce ne situează pe locul patru în Europa, după ţările baltice. Scăderea economică se află cu mult sub media de 4% a Uniunii, care este aşteptată să iasă din criză în a doua jumătate a acestui an ca urmare a îmbunătăţirii mediului extern i a condiţiilor financiare, precum şi a măsurilor strategice puse în aplicare în domeniul fiscal şi monetar, potrivit raportului Comisiei.

Ţara noastră ar urma să revină la o uşoară creştere economică începând cu 2010, când CE se aşteaptă la o rata reală de creştere a PIB de 0,5%, respectiv 2,5% în 2011.

La fel ca în multe alte ţări din regiune, recesiunea din ţara noastră a fost condusă de o scădere semnificativă a exporturilor, urmată de o contracţie foarte bruscă a cererii interne, explică Comisia. "Restrângerea accesului la creditare şi scăderea cererii pentru exporturi care rezultă din criza mondială a determinat intrarea într-o recesiune severă a României, peste aşteptări", se menţionează în raportul CE.

Finanţele publice, deteriorate peste aşteptări

Deteriorarea finanţelor publice peste aşteptări a dus la o scădere semnificativă a veniturilor publice. Deficitul public general este prevăzut să se deterioreze de la 5,5% din PIB în 2008 la 7,8% din PIB în 2009. Pentru anul 2010, Comisia se aşteaptă că deficitul public să scadă uşor, la 6,8%, urmând ca în 2011 să se reducă până la 5,9% din PIB.

CE precizează, însă, că realizarea obiectivului de deficit bugetar presupune faptul că guvernul va pune în aplicare măsurile anunţate de îngheţare a salariilor. "În plus, ţinta presupune implementarea integrală a măsurilor de reducere a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi a subvenţiilor anunţate de guvern", se mai precizează în raport.

Analiştii CE apreciază că riscurile sunt însă, considerabile. "Actuala criză politică ar putea întârzia punerea în aplicare a reducerilor de cheltuieli anunţate şi ar putea slăbi dorinţa şi capacitatea autorităţilor de a controla tradiţionalele cheltuieli publice de la finalul anului".

Comisia mai atrage atenţia asupra faptului că deficitele bugetare mari vor conduce la mai mult decât dublarea datoriei publice, de la 13,6% din PIB în 2008 la 31,5% din PIB în 2011. Cu toate acestea, datoria publică rămâne una din cele mai scăzute din UE, se menţionează în raport.

Au apărut semne de redresare economică

Cu toate acestea, în a doua jumătate a anului 2009, au început să apară semne de redresare economică datorate creşterii cerereii de exporturi, potrivit raportului Comisiei. Aceasta estimează o consolidare a acestor tendinţe în următoarele trimestre.

Comisia mai observă o ajustare a balanţei de plăţi cu aproximativ 5,5% în prima jumătate a anului 2009 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Acest lucru reflectă o contracţie bruscă a importurilor asociate cu scăderea cererii interne, care a depăşit scăderea exporturilor. Pentru 2009 şi 2010 CE estimează o reducere a deficitului extern până la 5,5% din PIB, în timp de pentru 2011, estimările sunt de 5,7% din PIB.

Revenirea cererii interne, în schimb, este de aşteptat să aibă o oarecare întârziere cauzată de continuarea creşterii şomajului şi decelerarea creşterii salariilor. Rata şomajului este de aşteptat să crească de la 5,8% în 2008 la aproximativ 9% în 2009, urmată de o diminuare treptată la aproximativ 8,5% în 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb