ALTEN:  Zeci de mii de studenţi termină facultăţi cu profil tehnic, însă nevoia din piaţa de IT şi inginerie este triplă

J.P.
Companii / 13 ianuarie 2021

Adrian Nicolae, Director Executiv al ALTENRomânia

Adrian Nicolae, Director Executiv al ALTENRomânia

Anual, câteva zeci de mii de studenţi termină facultăţi cu profil tehnic în România, însă nevoia de pe piaţa autohtonă de IT şi inginerie este de trei ori mai mare, subliniază ALTEN, subsidiara locală a grupului de origine franceză, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

Competiţia privind recrutarea angajaţilor din cele două industrii devine acerbă, pe măsură ce tot mai mulţi jucători străini vin în ţară şi îşi deschid birouri locale, punând presiune asupra forţei de muncă disponibile. În ceea ce priveşte criteriile de selecţie, acestea au suferit câteva schimbări în timpul pandemiei. Companiile din IT&C caută, în continuare, să angajeze talente de top, deşi recunosc că, în prezent, candidaţii manifestă o uşoară reticenţă privind schimbarea jobului din cauza nesiguranţei generate de contextul pandemic global.

România este una dintre cele mai valoroase pieţe din punct de vedere al resurselor umane, având un potenţial imens, în special în ceea ce priveşte recrutarea experţilor din IT&C. Ţara noastră are un număr mai mare de ingineri pe cap de locuitor decât Statele Unite ale Americii, India sau China, şi este, de altfel, a şasea ţară în lume în ceea ce priveşte numărul specialiştilor în IT, depăşind Regatul Unit, Germania şi Canada. Aceste caracteristici o fac să devină extrem de atractivă pentru angajatori, în special pentru multinaţionale, mai arată sursa citată.

Adrian Nicolae, Director Executiv al ALTEN România: "Piaţa forţei de muncă locale este una dintre cele mai competitive din regiune, dacă nu chiar din Europa. Noi preferăm să abordăm această situaţie ca pe o provocare şi să inovăm constant, atât în procesul de recrutare, cât mai ales în retenţia angajaţilor."

Criteriile de selecţie a candidaţilor au suferit câteva schimbări în timpul pandemiei, potrivit experţilor ALTEN, însă nu majore. Plusul acestei perioade a venit, însă, din flexibilizarea conceptului de lucru remote, astfel încât, astăzi, căutarea candidaţilor potriviţi se extinde în toate oraşele ţării, descoperind talente care înainte nu erau neapărat accesibile din cauza distanţelor geografice.

Identificarea talentelor pe o piaţă atât de competitivă precum cea locală este nu numai un proces provocator, ci şi unul care consumă mult timp - pentru specialiştii în HR nu este neobişnuit ca identificarea persoanei potrivite pentru un rol într-o companie din industria IT&C să dureze câteva luni. În prezent, companiile din domeniu caută specialişti cu experienţă, dar sunt atente şi la personalitatea angajaţilor. Însă indiferent de situaţie, angajatorii vor candidaţi bine pregătiţi care să performeze şi să le aducă plus valoare.

Tehnologiile pentru care România are, încă, insuficienţi specialişti IT sunt profilurile JavaScript şi, în special, cele cu framework-urile Angular si Node.Js., sunt de părere reprezentanţii ALTEN. În ceea ce priveşte proiectele de inginerie de pe plan local, companiile sunt în căutarea unor dezvoltatori software, în special din industria automotive, deoarece se lucrează intens în procese de Cercetare şi Dezvoltare (Research & Development), cu tehnologii inovatoare.

Flavia Vasilescu, Senior Recruitment Manager în cadrul ALTEN România: "Căutăm profesionişti dornici să se dezvolte, să fie expuşi la proiecte diverse, din industrii diverse. În continuare căutăm să angajăm top talents pentru clienţii noştri. Principala schimbare impusă de pandemie, atât pentru cei care îşi căutau o nouă oportunitate, cât şi pentru angajatori, a fost mutarea procesului de recrutare exclusiv în online, astfel încât toată lumea să fie în siguranţă. Adaptarea rapidă a proceselor a dus chiar la o eficientizare a timpului de angajare, permiţându-ne totuşi o evaluare corectă a candidaţilor."

La nivel macro, dincolo de atragerea talentelor în IT&C, România pare, în acest moment, o ţintă bună pentru dezvoltarea activităţilor locale, datorită raportului bun între cost şi calitate. Acest lucru înseamnă că, în special acum, când majoritatea companiilor sunt atente la acest aspect, precum şi datorită digitalizării accelerate, care permite munca eficientă la distanţă, ţara noastră va deveni tot mai atractivă.

Însă din cauza nesiguranţei generate de pandemia de coronavirus, în prezent, candidaţii manifestă o uşoară reticenţă în a-şi schimba locul de muncă, susţine specialistul în recrutare. "În lunile aprilie, mai şi iunie ale acestui an am întâmpinat cea mai mare reticenţă la schimbare, atât din partea angajaţilor, cât şi a colaboratorilor. Din vară am simţit o relaxare şi, treptat, am început să avem rezultate mai bune în procesele de recrutare".

ALTEN a reuşit să atragă un număr mare de candidaţi prin extinderea networking-ului fiecărui recruiter, precum şi prin îmbunătăţirea procesului de căutare şi selecţie. Totodată, pentru a menţine un ritm constant de creştere a echipelor, compania a abordat noi segmente de piaţă, diversificându-şi portofoliul, precum: inginerie civilă, inginerie medicală sau inginerie feroviară, stabilind colaborări cu companii din industriile respective.

Totodată, Vasilescu mărturiseşte că, în continuare, proiectele sunt îngreunate, în special în inginerie, deoarece partenerii sunt rezervaţi în a creşte numărul persoanelor din echipă sau a schimba structura departamentelor, dar şi pentru că există candidaţi dispuşi să facă o schimbare doar după primul trimestru al anului viitor ori chiar "după pandemie".

Potrivit ALTEN, într-o piaţă a locurilor de muncă extrem de competitivă, unde specialiştii au la dispoziţie o paletă largă de oferte, companiile din domeniu îşi concentrează eforturile pe atragerea şi, mai ales, pe reţinerea talentelor de top. Adaptarea beneficiile la nevoile angajaţilor este esenţială, în acest moment.

"În afara facilităţilor clasice (tichete de masă, abonamente de sevicii medicale), noi încurajăm un stil de viaţă cât mai activ, precum şi dezvoltarea personală a angajaţilor prin intermediul unor parteneriate cu reţele de săli de fitness, librării online sau platforme educaţionale. Dincolo de acestea, oferim şi avantaje precum work from home (chiar şi înaintea pandemiei), flexibilitatea programului, diversitatea proiectelor, iniţiative de dezvoltare personală şi profesională, la care se adaugă un mediu de lucru motivant, ce promovează comunicarea şi dezvoltarea relaţiilor sociale. Toate sunt elemente extrem de importante pentru candidaţii din IT, dar şi din inginerie", punctează Flavia Vasilescu.

Nu în ultimul rând, în contextul schimbărilor generate de adaptarea la COVID-19, ALTEN a extins lista beneficiilor şi în mediul virtual, oferindu-le angajaţilor posibilitatea să participe la evenimente care să-i ajute să-şi dezvolte abilităţi profesionale, dar şi la evenimente digitale la care să se relaxeze şi să ia o binemeritată pauză de la activitatea lor zilnică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb