Am putea primi un miliard de euro de la BEI

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 aprilie 2011

Ţara noastră ar putea să beneficieze de aproape un miliard de euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).

"Există discuţii, în prezent, privind finanţarea a zece proiecte, cu o valoare cuprinsă între 800 de milioane de euro şi un miliard de euro", a declarat, vineri, Matthias Kollatz Ahnen, vice-preşedintele BEI. Domnia sa a adăugat că aceste proiecte se vor desfăşura în sectorul transporturilor publice, al energiei regenerabile, al energiei eficiente, al IMM şi al industriei.

Matthias Kollatz Ahnen a declarat: "În 2010 am văzut un impact semnificativ al crizei, astfel încât volumul creditelor semnate a fost mai mic, de 410 milioane de euro. Ceea ce trebuie să luăm în considerare este că un nivel adecvat pentru o ţară precum România este cuprins între 800 şi 1.000 milioane de euro. În 2008 şi 2009 am depăşit semnificativ acest prag, iar în acest an ţintim din nou finanţări de 800-1.000 de milioane de euro".

Plăţile efectuate de BEI în contul împrumuturilor acordate ţării noastre au urcat până la 870 de milioane de euro, anul trecut, faţă de doar 469 de milioane de euro, în anul precedent.

Volumul angajamentelor de creditare ale BEI din ţara noastră a crescut la 3,9 miliarde de euro, în perioada 2006-2010. Din această sumă, 34% au reprezentat credite pentru infrastructura de transport, 21% pentru industrie şi servicii şi 20% pentru apă şi infrastructură urbană.

Vice-preşedintele BEI a mai precizat, vineri, că principalele probleme care intervin în absorbţia fondurilor europene în ţara noastră sunt cele privind obiectivele. Domnia sa a precizat că autorităţile de management din ţara noastră şi Comisia Europeană ar trebui să contribuie cu mai multe eforturi, altfel nu vor exis­ta rezultate.

BEI a acordat un împrumut de 70 de milioane de euro pentru finanţarea reabilitării energetice a blocurilor de locuinţe din Bucureşti, pentru reducerea cu circa 50% a consumului energetic al clădirilor. De asemenea, BEI a mai acordat un împrumut de 65 de milioane de euro pentru finanţarea modernizării şi retehnologizării reţelei de distribuţie a energiei electrice din ţara noastră, pentru îmbunătăţirea fiabilităţii şi calităţii alimentării cu electricitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania ar putea pimii 1 muliard de la BEI, si 20 miliarde de la UE...dar pe cine din Guvern intereseaza acest lucru, atata timp cat banii nu se pot folosi pentru campanie electorala sau pentru mafiotii din politica?????

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb