Grecia a prezentat, luni, un program de amnistie fiscală pentru rezolvarea unor procese vechi de până la zece ani, prin care ar putea atrage venituri de 500 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an, informează Agerpres, citând agenţia Reuters.
Guvernul elen a aprobat un proiect de lege prin care cazurile nerezolvate de evaziune fiscală, unele de ordinul sutelor de milioane de euro, vor putea fi închise rapid.
"Trebuie să existe un nou început. Sunt 2,5 milioane de cazuri, de-a lungul unui deceniu", a declarat premierul George Papandreou, într-o şedinţă de Guvern.
Peste 150.000 de procese de evaziune fiscală îşi aşteaptă rezultatul în justiţie, 1,3 milioane de greci având datorii la stat de peste 30 de miliarde de euro. Un astfel de proces poate dura între şapte şi zece ani, iar autorităţile fiscale nu pot verifica mai mult de 3% din cazurile anuale.
Programul nu se va aplica companiilor listate la Bursa din Atena, celor cu vânzări anuale de peste 20 de milioane de euro, operatorilor de transporturi navale, marilor holdinguri imobiliare şi moştenirilor.
Autorităţile elene fac eforturi să reducă deficitul bugetar cu 5,5 puncte procentuale în acest an, la 8,1% din PIB, ca să primească în continuare fonduri din programul de 110 miliarde de euro din partea UE şi FMI, convenit în luna mai.
Măsurile de austeritate, inclusiv reducerea salariilor din sectorul public şi a pensiilor, au agravat recesiunea, respectiv veniturile statului elen.
În primele opt luni, veniturile bugetare nete au crescut cu numai 3,3%, comparativ cu o ţintă anuală de 13,7%, în pofida majorării unor impozite, inclusiv a TVA.