Analiştii bancari: BNR a menţinut dobânda-cheie, de teama inflaţiei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 ianuarie 2011

Analiştii bancari: BNR a menţinut dobânda-cheie, de teama inflaţiei

Dobânda de politică monetară a fost menţinută la 6,25% pe an, în şedinţa de ieri a Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, în ciuda unor aşteptări de reducere, în vederea încurajării creditării.

Analiştii bancari sunt de părere că decizia BNR vine în contextul unor temeri legate de ţintirea inflaţiei pe anul 2011.

"Probabil că în spatele deciziei de a menţine rata de politică monetară se află frica privind ratarea ţintei de inflaţie pe anul 2011, ţinând cont de faptul că riscul majorării preţurilor administrate şi alimentelor se amplifică", ne-a spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul şef al ING Bank. Potrivit domniei sale, relevanţa deciziei, atât pentru piaţa monetară, cât şi pentru activitatea de creditare, este foarte redusă. Domnul Chidesciuc ne-a explicat: "Ratele de dobândă de pe piaţa monetară vor continua să se mişte pe baza excesului de lichiditate pe care BNR alege să nu-l absoarbă. Eventuala scădere a ratelor de dobândă la credite va fi legată de acest din urmă aspect, însă nu cred că putem vorbi de scăderi semnificative ale ratelor de dobândă la credite".

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, ne-a spus că decizia BNR era una aşteptată, în contextul în care riscurile la adresa inflaţiei în perioada următoare sunt importante. "Din perspectiva stabilităţii macroeconomice, este esenţial ca rata inflaţiei să se reducă substanţial în 2011, după derapajul inflaţionist din 2010 generat în principal de creşterea TVA . În acest context, ne aşteptăm ca BNR să reia ciclul de relaxare a politicii monetare când reducerea semnificativă a inflaţiei va deveni mai certă, acest lucru fiind foarte probabil în a doua parte a anului 2011", a adăugat domnia sa.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc crede, în schimb, că BNR va menţine rata de politică monetară la 6,25% până la finalul anului, întrucât riscul unei inflaţii ridicate pe parcursul anului 2010 va persista. "În plus, inflaţia din zona euro creşte, ceea ce înseamnă presiuni inflaţioniste dinspre inflaţia importată; mai mult, alte bănci centrale din Europa centrală se pregătesc sau au început deja un ciclu de întărire a politicii monetare, fapt ce va complica dorinţa BNR de a reduce rata cheie la toamnă - când inflaţia va coborî, probabil, uşor sub 5% (în luna septembrie 2011)", a mai precizat economistul ING.

Banca Naţională a mai decis, ieri, menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, precum şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

"Lichiditatea rămâne ridicată pe piaţa monetară locală, în absenţa cererii eligibile de finanţare, astfel nu consider ca fiind adecvată o eventuală reducere a ratei rezervelor minime obligatorii, până nu dispare excedentul structural de lichiditate din piaţă", ne-a spus Melania Hăncilă, economistul şef al "Volksbank". Potrivit domniei sale, este posibil ca BNR să îşi menţină neschimbată politica monetară în primul trimestru al anului, până inflaţia anualizată va scădea sub nivelul dobânzii cheie, deci relaxarea acesteia ar putea surveni la începutul trimestrului al doilea, în timp ce reducerea rezervelor minime obligatorii se va produce de abia în ultimul semestru al anului, după ce va dispărea excedentul structural de lichiditate din piaţa monetară. "Până la sfârşitul anului 2011, estimez că dobânda cheie se va reduce până la nivelul de 5,5 % şi va depăşi cu minim un punct procentual rata anualizată a inflaţiei", a mai adăugat doamna Hăncilă.

BNR precizează că va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Ilie Şerbănescu: Băncile străine nici nu se uită la politica pe care o face Banca Naţională

Analistul economic Ilie Şerbănescu a declarat, ieri, că băncile străine nu ţin cont dacă dobânda de politică monetară creşte sau scade.

"Părerea mea este că nu contează nici că a menţinut-o, nici că ar fi scăzut-o, nici că ar fi ridicat-o pentru că băncile din România cărora li se adresează o asemenea măsură nu ţin cont de ea, după cum cum a dovedit experienţa. Ele sunt bănci străine, au comenzi din altă parte şi nu se supun politicii pe care o face Banca Naţională. Deci nu are nicio importanţă că au păstrat-o sau că ar fi micşorat-o, aşa cum se aşteptau mulţi", a afirmat Şerbănescu, citat de Agerpres, după decizia Băncii Naţionale de a menţine dobânda de referinţă la 6,25% pe an.

Potrivit acestuia, obiectul acestei şedinţe era să discute politica monetară.

"Foarte mulţi se aşteptau sau unii chiar cereau să se micşoreze în ideea că se stimulează creditul. Nu e aşa. Pur şi simplu băncile nu ţin cont. Băncile, care sunt străine, nici nu se uită la politica pe care o face Banca Naţională", a încheiat Şerbănescu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb