Analiştii: Contextul regional a influenţat creşterea primei de risc a ţării noastre

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 august 2011

Prima de risc a ţării noastre, exprimată în cotaţiile CDS-urilor cu maturitate la cinci ani (n.r. credit default swap), a ajuns, în august, la un maxim al aces-tui an, de 330 puncte de bază, faţă de începutul anului când erau la 290 puncte de bază, ceea ce înseamnă că riscul de ţară al României a crescut în primele opt luni ale anului. Acest lucru nu este în concordanţă cu decizia "Fitch Ratings", care a anunţat în urmă cu o lună că ne-a îmbunătăţit ratingul de ţară. Analiştii explică această neconcordanţă prin faptul că investitorii sunt atenţi la ceea ce se întâmplă în regiune şi pe plan internaţional, atunci când iau o decizie de investiţie şi nu se uită, în mod special, la deciziile agenţiilor de rating.

Nicolaie Chidesciuc, economist şef la ING Bank, ne-a declarat că impactul unui upgrade al ratingului ţării noastre, din partea "Fitch Ratings", este redus. Cea mai importan-tă agenţie este "Standard&Poor"s", a cărei decizie contează cel mai mult, fiind urmată de "Moody"s" şi apoi de "Fitch Ratings". Domnia sa a adăugat că CDS-urile sunt decorelate de ratingul ţării: "Investitorii au ataşat o primă de risc fiecărei ţări. Au făcut propria evaluare".

"În plus, primele de risc ale celorlalte ţări au crescut, iar România nu avea cum să facă notă discordantă faţă de acestea", a adăugat Nicolaie Chidesciuc.

Călin Rechea, analist economic, ne-a declarat că CDS-urile depind de percepţia regională a riscului, nu numai de percepţia legată de ţara noas-tră.

"Îmbunătăţirea rating-ului Româ-niei, de către Fitch Ratings s-a produs în context regional şi nu cred că vor mai urma creşteri de rating", potrivit domnei sale.

Călin Rechea ne-a precizat că în privinţa cotaţiilor CDS stăm mai bine decât indicatorul agregat a 15 ţări din zona euro, dar situaţia se poa-te schimba destul de rapid.

Domnia sa estimează că, la sfârşitul acestui an, CDS-urile ţării noastre vor ajunge la 400 de puncte de bază, în condiţiile în care încetineşte puternic creşterea economică.

Lucian Isar, analist economic, ne-a declarat că pieţele au propria dinamică şi judecată asupra valorii activelor.

Uneori, imaginarul pieţelor coincide cu cel al agenţiilor de rating, alteori nu, potrivit domniei sale. De exemplu, în cazul retrogradării Statelor Unite ale Americii, pieţele de obligaţiuni s-au mişcat în sens invers, a adăugat analistul economic.

Lucian Isar ne-a declarat: "În cazul României, analiza Fitch se bazează pe elemente trecute, iar pieţele au mai degrabă în vizor zgomotele anunţând evoluţia viitoare. Din această perspectivă, o încetinire a creşterii economice, dublată de măsuri de austeritate, diminuează capacitatea statului de a ieşi dintr-o perioadă de creştere sub-optimală. O prelungire a perioadei de creştere redusă are implicaţii negative multiple, atât asupra dinamicii datoriei, cât şi asupra structurii de ansamblu a economiei".

Domnia sa este de părere că evoluţia economiei noastre, cuplată cu deteriorarea sentimentului regional, poate să menţină CDS-urile ţării noastre la peste 300 de puncte de bază şi în perioada următoare.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), ne-a precizat că, din punct de vedere teoretic, CDS-urile ţării noastre ar fi trebuit să scadă ca urmare a îmbunătăţirii ratingului de către "Fitch Ratings". Practic nu s-a întâmplat acest lucru, pe fondul conjuncturii internaţionale, potrivit domniei sale.

Liviu Voinea ne-a declarat: "Toată lumea fuge de economiile periferice. România este considerată o astfel de economie. Chiar dacă fundamentele economice nu sunt atât de proaste este luat în considerare acest aspect. Investitorii se îndreaptă către metale, active reale şi nu către titluri de stat ale economiile periferice".

Prima de risc a ţării noastre, exprimată în cotaţiile CDS cu maturitate la cinci ani, a crescut, de la începutul anului, cu peste 10%, ajungând la circa 320 de puncte de bază, potrivit Bloomberg. CDS-urile ţării noastre s-au situat, la începutul lunii ianuarie, la 290 puncte de bază şi au urmat un trend descendent până în luna aprilie, când au atins cea mai mică valoare din acest an, de 216 puncte de bază.

Deşi agenţia "Fitch Rating" a îmbunătăţit, la începutul lunii iulie, rating-ul de ţară al României pentru credite pe termen lung în valută, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă, cotaţiile CDS au urmat o evoluţie crescătoare. Maximul aces-tui an a fost atins în urmă cu trei săptămâni, când CDS-urile au ajuns la 330 de puncte de bază.

Prima de risc măsoară costul asigurării împotriva falimentului de ţară şi determină, de asemenea, randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. De asemenea, prima de risc influenţează şi costul finanţării externe a companiilor şi băncilor din România, deoarece creditorii străini măresc dobânda pe măsură ce riscul macroeconomic se amplifică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb