ANALIŞTII: O creştere economică de 1,7% în acest an este optimistă

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 martie 2012

O creştere economică de 1,7% în acest an este optimistă

Analiştii sunt de părere că o creştere de 1,7%, estimată de către Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru acest an, este puţin probabilă. Aurelian Dochia consideră că cifrele prezentate de CNP sunt uşor optimiste. Revizuirea în jos a estimărilor de creştere economică s-a realizat pe baza ultimelor analize, inclusiv cele ale unor instituţii financiare internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care văd o încetinire a evoluţiei economiei ţării noastre, ne-a declarat domnia sa. De asemenea, CNP a avut în vedere şi informaţiile privind începutul acestui an, potrivit analistului economic. "În­cetinirea exporturilor şi reducerea dinamicii producţiei indus­triale (n.r. în primele luni ale anului) impuneau o revizuire a estimărilor privind evoluţia economiei în acest an", ne-a precizat Aurelian Dochia.

Performanţele economice ale ţării noastre în acest an vor depinde, în mare măsură, foarte mult de ceea ce se va întâmpla în Europa, unde rămân, în continuare, multe incertitudini în privinţa datoriilor suverane şi creş­­terii economice, existând pers­pectiva unei recesiuni, deşi intervenţia Băncii Centrale Europene (BCE), de la începutul acestui an, a mai calmat pieţele financiare, a mai menţionat domnia sa. "Estimările din prezent sunt uşor optimiste, dar, pâ­nă la finalul anului, se pot întâmpla multe, iar aceasta este, oricum, prognoza preliminară de primăvară", a conchis analistul economic.

Dragoş Cabat consideră, de asemenea, că o estimare de creştere economică de 1,7% este una optimistă. O valoare cuprinsă între 1% şi 1,5% este mai probabilă, în opinia domniei sale. În schimb, o creştere cu 4% a exporturilor, faţă de una de 9,9% înregistrată anul trecut, este realistă, ne-a declarat analistul financiar.

Dragoş Cabat vede cursul monedei europene faţă de leu situân­du-se în jurul unei valori medii de 4,35 lei/euro, conform cu estimările CNP. De asemenea, deflatorul Produsului Intern Brut (PIB) urmează să scadă cel puţin până la nivelul prognozelor oficiale, de 3,7% din PIB, putând coborî, chiar, şi mai mult, până la 3-3,2% din PIB, ne-a declarat domnia sa.

Analistul economic Florin Cîţu consideră că este "aproape imposibil" să avem un deflator al PIB de 3,7% în acest an. Domnia sa ne-a atras atenţia că o valoare puţin mai mare, de 4,2%, a fost înregis­trată în anul 2009, când ţara noastră s-a aflat în recesiune. Având că, pentru acest an, estimările arată o creştere economică, analistul nu vede cum poate ca deflatorul să ajungă la valoarea prognozată. "Fie deflatorul, fie PIB-ul este puternic subestimat", ne-a declarat Florin Cîţu.

Comisia Naţională de Prognoză estimează că Produsul Intern Brut pe anul 2012 va avea o creştere reală de 1,7%, la valoarea de 609,6 miliarde de lei, se arată în prognoza interimară de primăvară a principalilor indicatori macroeconomici pentru acest an.

Exportul de bunuri şi servicii va avea o creştere de 4%, faţă de 9,9% în 2011, pe când importul de bunuri şi servicii va înregistra o creştere de 7,9%, mai mică decât cea din 2011, de 10,5%, potrivit datelor CNP.

Creşterea preţurilor de consum va fi de 3,5%, mai mare decât valoarea înregistrată anul trecut, de 3,14%, dar cu o medie anuală mai scăzută, de 3%, comparativ cu 5,79%, în 2011, informează Comisia Naţională de Prognoză.

Consumul final va înregistra o creştere de 1,9%, anul acesta, faţă de 0,3 procente anul trecut, în timp ce contul curent va avea un deficit de 7,230 miliarde de euro, mai mare decât cel înregistrat în 2011, de 5,682 miliarde euro, potrivit instituţiei. Ponderea deficitului contului curent în PIB urmează să se majoreze de asemenea, la 5,2% de la 4,2% anul trecut, conform prog­nozei.

Deflatorul PIB, care reprezintă creşterea medie a preţurilor luate în calcul la formarea PIB-ului, va creşte cu 3,7%, faţă de 8,1%, anul trecut, iar câştigurile salariale medii brut şi net vor fi de 2.117, respectiv 1.540 lei, o creştere de 4,5%, respectiv 4,2% faţă de valoarea înregistrată în 2011, informează CNP.

De asemenea, cursul de schimb mediu leu/euro va fi de 4,35 în 2012, estimează Comisia Naţională de prognoză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb