Analiştii "Raiffeisen Capital& Investment" recomandă cumpărarea acţiunilor "Transgaz"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 2 septembrie 2008

Analiştii "Raiffeisen Capital& Investment" recomandă cumpărarea acţiunilor "Transgaz"

Analiştii "Raiffeisen Capital& Investment" (RCI) estimea-ză un preţ-ţintă de 247,5 lei/acţiune pentru titlurile "Transgaz" (simbol TGN la Bursa de Valori Bucureşti), recomandând cumpărarea acestora. Preţul estimat pentru următoarele 12 luni este cu 30% mai mare decât preţul la care se tranzacţionează titlurile TGN la BVB şi cu 10,68% mai mic faţă de preţul de 277,1 lei/acţiune preconizat anterior.

Analiştii RCI şi-au revizuit estimările anterioare pe baza noilor tarife aprobate de Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la care se adaugă veniturile reglementate pentru perioada iulie 2008-iunie 2009. De asemenea, analiştii "Raiffeissen Capital& Investment" au luat în considerare faptul că, în prezent, tarifele sunt exprimate, în MWh în loc de metri cubi.

Potrivit analiştilor, veniturile "Transgaz" aferente perioadei iulie 2008-iunie 2009 au fost stabilite la 1,15 miliarde lei, în creştere cu 20,4% faţă de anul trecut. Majorarea veniturilor survine pe fondul recuperării unor venituri nerealizate anul trecut din cauza introducerii târzii a tarifelor (în octombrie 2007, în loc de iulie 2007), dar şi din cauza cantităţii de gaz transportate mai mică decât cea aprobată iniţial de ANRE. Un alt factor care contribuie la creşterea veniturilor "Transgaz" este, în opinia economiştilor RCI, remunerarea investiţiilor finalizate în 2007.

Economiştii "Raiffeisen" consideră că "Transgaz" prezintă un risc de reglementare relativ redus în condiţiile în care acest an este unul electoral, fiind favorizate deciziile populiste în ceea ce priveşte scumpirea preţului la gaze.

Analiştii RCI apreciază că, în 2008, cantitatea de gaze transportată de "Transgaz" va fi de aproximativ 14,7 miliarde metri cubi, în creştere cu 1% faţă de anul trecut şi cu 5% sub estimările iniţiale. Economiştii au luat în calcul cantitatea transportată de companie în primul semestrul al anului, de 7,6 miliarde metri cubi, cu 10% mai mică faţă de aşteptările analiştilor. Aceştia preconizează că, în ţara noastră, consumul de gaze va creşte anual cu 1,1%, faţă de ritmul de 2% anunţat anterior.

Analiştii RCI consideră că decizia ANRE de a nu aplica metodologia stabilirii de tarife fixe la secţiunea română a gazoductului Nabucco este una inspirată, deoarece venitul obţinut din transportul gazului ar putea depăşi rata rentabilităţii economice de 7,88% care se aplică transportului intern de gaze.

"Transgaz" este a doua companie controlată de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti, după "Transelectrica" în 2006. Transportul de gaz este un monopol de stat, "Trangaz" fiind singura companie care deţine o licenţă în acest sens.

Analiştii RCI punctează că punctele tari ale companiei ţin de tarifele reglementate de ANRE care generează un venit relativ stabil şi o rată a rentabilităţii economice ridicată. La aceasta se adaugă activitatea de tranzit, extrem de profitabilă şi legiferarea transparentă.

Printre punctele slabe ale companiei, anliştii RCI nominalizează infrastructura veche, ponderea majoritară a statului în acţionariatul companiei, precum şi riscul de schimbare a cadrului legislativ.

"Transgaz" deţine un capital social de 117.738.440 lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei. Ministerul Economiei şi Finanţelor controlează 75,01% din companie, în timp ce "Fondul Proprietatea" are 14,99% din titlurile TGN.

În şedinţa de tranzacţionare de ieri, acţiunile TGN s-au ieftinit cu 0,05%, fiind transferate la preţul mediu de 191 lei/titlu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb