ANALISTUL STRATEGIC AL ISRAELULUI: Atacăm Iranul, apoi propunem pacea în Orientul Mijlociu

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2012

Atacăm Iranul, apoi propunem pacea în Orientul Mijlociu

Cel mai important analist strategic al Israelului, prof. Yehezkel Dror, a realizat, luna aceasta, un nou studiu pentru centrul "Begin-Sadat" - "An Integrated Imperative: Attack Iran and Launch a Regional Peace Initiative", în care propune un atac militar asupra Iranului, acompaniat de o ofertă a Israelului pentru un acord de pace comprehensiv.

"Eurasia Review" spune că lucrarea este un plan pentru premierul Benjamin Netanyahu în ideea sa de a porni un război împotriva Iranului. Studiul subliniază cele mai mari probleme cu care se confruntă Netanyahu în convingerea publicului israelian şi a opiniei publice globale că decizia sa este justă şi îl avertizează pe premier cu privire la posibilele dezavantaje pe care oponenţii ideii i le-ar putea prezenta.

Yehezkel Dror precizează că iniţierea unui atac cât mai curând, în condiţii favorabile Israelului, poate să prevină un război mult mai dur care, foarte probabil, ar izbucni în viitorul apropiat. Analistul consideră că această opţiune este "alegerea cu care se confruntă Israelul privind decizia sa de a ataca sau nu facilităţile nucleare iraniene".

Cu două zile înainte ca miercuri, în Baghdad, să înceapă discuţiile dintre grupul ţărilor P5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) cu Iran, privind programul nuclear al acestuia, premierul israelian a avertizat puterile mondiale să nu se lase intimidate de regimul de la Teheran, în timp ce un alt oficial israelian a declarat că Vestul se supune Iranului, relatează cotidianul israelian "Ha'aretz". Acesta a afirmat: "Vestul se supune Iranului, iar în acelaşi timp şeful statului major al armatei iraniene arată adevăratele intenţii ale Iranului, cerând distrugerea statului Israel". Comentariul face referire la discursul unui ofiţer de rang înalt al armatei Iranului, care, potrivit unei agenţii de ştiri iraniene, a cerut distrugerea statului Israel.

"Israel consideră că trebuie impus un standard, care nu va permite Iranului să progreseze (n.r. cu procesul de îmbogăţire a uraniului)", a declarat, luni, Ministrul Apărării din Israel, Ehud Barak, adăugând: "Din nefericire, în ciuda declaraţiilor publice, nu este clar dacă lumea este decisă să aducă Iranul la un punct în care va trebui să decidă dacă îşi va continua programul nuclear sau nu".

Benjamin Netanyahu a declarat recent: "Există doar o singură modalitate care să ne asigure că Iranul nu are arma nucleară şi aceea este oprirea programului nuclear iranian; aceasta este poziţia Israelului, nu s-a schimbat şi nici nu se va schimba". Domnia sa a sugerat că grupul P5+1 este naiv. "În ultimele săptămâni am auzit de unii care se îndoiesc de intenţiile Iranului", a arătat domnia sa, adăugând: "Aceştia afirmă că atunci când Iran îşi declară dorinţa de a elimina Israelul de pe hartă, comentariile, de fapt, înseamnă altceva, în farsi". Premierul israelian a mai menţionat că ar fi interesant de auzit poziţia celor care apără Iranul cu privire la declaraţiile pe care şeful de stat major al armatei Iranului le-a făcut de duminică, potrivit căruia Iranul trebuie să distrugă Israelul. Benjamin Netanyahu a declarat că obiectivul statului islamic este dis-trugerea Israelului şi că acesta este scopul dezvoltării armelor nucleare, afirmând: "Iran ameninţă Israelul şi pacea mondială, în general. Puterile mondiale nu trebuie să facă concesiuni Iranului, ci cereri fără echivoc".

Potrivit "Ha'aretz", comentariile primului-ministru reflectă teama Guvernului pe care îl conduce că dis-cuţiile dintre cele şase puteri şi Iran vor rezulta într-un acord intermediar, care, pe de o parte, nu ar satisface Israelul, iar pe de altă parte, ar duce la prelungirea discuţiilor pentru mai multe luni. În acest caz, notează cotidianul, opţiunea militară a Israelului împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului nu va mai putea fi posibilă.

Iran: Puterile mondiale creează o "atmosferă dificilă" la discuţii

Puterile mondiale împiedică dis-cuţiile care au loc la Bagdad, creând o "atmosferă dificilă", potrivit unui delegat iranian, citat de Reuters.

În timpul discuţiilor care au avut loc pe 23 şi 24 mai, grupul P5+1 a făcut presiuni asupra Iranului pentru a obţine concesiuni de la acesta privind programul său de îmbogăţire a uraniului, ce urmează discuţiilor ţinute la Istanbul, pe 13-14 aprilie.

"Ceea ce am auzit la Istanbul a fost mai interesant", a declarat, recent, oficialul, adăugând că motivul pentru care P5+1 nu ajunge la un rezultat îl reprezintă Statele Unite şi că grupul a venit la Bagdad fără un mandat clar, astfel încât atmosfera devine "dificilă".

Şeful Forţelor Armate Britanice: "Este o prostie să crezi că Israel nu va ataca Iranul"

Şeful Forţelor Armate Britanice, generalul Sir David Richards, a avertizat, ieri, Marea Britanie şi Statele Unite că ar trebui să fie pregătite să facă faţă implicaţiilor unui atac israelian asupra Iranului, potrivit The Times.

În cadrul unui interviu cu cotidianul britanic, domnia sa a declarat, în privinţa unui posibil conflict cu Iran, că ar fi "o prostie" să credem că nu acest lucru nu va avea loc.

"Există multă speculaţie dacă Israel va ataca Iranul", a mai precizat generalul, adăugând: "Tot ce pot spune este că este responsabilitatea noastră ca, în caz că s-ar întâmpla, să fim pregătiţi să ne jucăm rolul în orice ar urma. Preşedintele american şi premierul nostru au afirmat clar că nu aceasta este calea pe care şi-o doresc. Însă opţiunile rămân".

Yehezkel Dror este un fost profesor la Hebrew University din Ierusalim, care şi-a obţinut doctoratul în ştiinţe juridice de la Harvard University.

Pe parcursul carierei sale, profesorul a servit drept consultant pentru Guvernul israelian pe probleme de politică şi planificare şi a fondat institutul "Jewish People Policy Planning"

Prof. Yehezkel Dror a afirmat, despre sine: "Sunt un elitist. 80% din deciziile cheie care afectează Israelul sunt modelate de 100 sau 200 de oameni, poate 300. Aceştia sunt clienţii mei".

Centrul "Begin-Sadat" pentru studii strategice este un corp academic independent, care aspiră să contribuie la promovarea păcii şi securităţii în Orientul Mijlociu. Centrul îl consideră pe Yehezkel Dror ca fiind "cel mai mare om de stat al comunităţii strategice a Israelului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb