ANALIZĂ S&P GLOBAL PENTRU LUNA MAI: Majorările de capital ale băncilor americane, la cel mai înalt nivel de după criza financiară

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iunie 2020

Majorările de capital ale băncilor americane, la cel mai înalt nivel de după criza financiară

Instituţiile de credit din SUA au emis obligaţiuni senioare, bonduri subordonate şi acţiuni preferenţiale de 21,37 miliarde de dolari luna trecută, faţă de 6,13 miliarde de dolari în mai 2019

Nivelul din mai 2020 este cel mai ridicat de după cel din mai 2009, când băncile americane au strâns 47,47 miliarde dolari

Băncile americane au atras, în mai anul curent, mai mult capital decât în orice lună de după Marea Criză Financiară din 2009, încercând astfel să-şi consolideze bilanţurile contabile, potrivit unui studiu realizat de S&P Global.

Conform datelor analizate, băncile din SUA au emis obligaţiuni senioare, bonduri subordonate şi acţiuni preferenţiale de 21,37 miliarde de dolari luna trecută, faţă de 6,13 miliarde de dolari în mai 2019. Nivelul este cel mai ridicat de după cel din mai 2009, când băncile americane au strâns 47,47 miliarde de dolari.

S&P Global arată că obligaţiunile senioare au fost preferate de băncile din SUA în mai 2020, urmate de acţiunile preferenţiale.

Bancherii şi analiştii sunt de părere că majorarea capitalului pregăteşte băncile pentru recesiunea viitoare, generată de pandemia de Covid-19, care a creat un blocaj economic. Însă, conform acestora, băncile ar putea folosi fondurile atrase şi pentru finanţarea unor fuziuni sau pentru creştere organică, dacă recesiunea va fi mai uşoară decât se preconizează.

"Dacă mediul creat de pandemia de Covid-19 nu ar fi existat, cu siguranţă nu am fi ieşit pe pieţe ca să atragem capital", spune Stephen Erickson, director financiar şi secretar corporativ al Independent Bank Corp., instituţie care a emis obligaţiuni subordonate de 40 de milioane de dolari la data de 27 mai. În opinia sa, astfel de emisiuni reprezintă o formă de "asigurare" în cazul în care o bancă se confruntă cu pierderi din credite (care sunt de aşteptat după pandemia de Covid-19).

Stephen Erickson continuă: "Portofoliul Independent Bank nu a înregistrat deocamdată vreun impact semnificativ de pe urma pandemiei de Covid-19. Lichidităţile şi stimulentele uriaşe care au fost pompate în economie au creat o întârziere între impactul economic al şomajului şi, în final, orice fel de evenimente de credit pentru consumatori".

La rândul său, Christopher Maher, preşedinte - director executiv al OceanFirst Financial Corp., afirmă: "Un capital excedentar poate oferi mai multe opţiuni băncilor. Societăţile financiare cu mai mult capital vor avea mai multe opţiuni pentru a-şi ajuta clienţii afectaţi de împrumuturi neperformante sau de restructurarea datoriilor cu probleme. Nu este vorba despre pierderi nete sau credite care nu vor mai fi plătite. Este vorba despre capacitatea ta financiară de a lucra cu debitorii într-un mod ordonat şi atent. Capitalul îţi asigură timp - cu clienţii şi cu autorităţile de reglementare - pentru a lua deciziile corecte".

OceanFirst a emis titluri subordonate de 125 de milioane de dolari în 29 aprilie şi ADS-uri (American Depositary Shares) de 55 de milioane de dolari în 1 mai, conform S&P Global.

"Odată cu majorarea de capital suplimentară, OceanFirst poate urmări, de asemenea, oportunităţi de creştere, fie organică, fie printr-o fuziune", mai spune Maher, adăugând că banca pe care o conduce a câştigat noi clienţi în perioada pandemiei şi are un istoric de achiziţii. "Nu ne grăbim să plasăm capitalul obţinut. Trebuie să privim, să analizăm şi să evaluăm condiţiile economice", a conchis Christopher Maher.

Brett Rabatin, consultant la Travillian Group, este de părere că vom asista la fuziuni dacă băncile ies din pandemie cu un capital suplimentar. "Odată ce lucrurile vor reveni la normal, cred că vom vedea o mulţime de fuziuni şi achiziţii, din simplul motiv că, probabil, dobânzile nu vor creşte prea mult, astfel că mediul provocator al veniturilor băncilor nu va fi stimulat", consideră Brett Rabatin.

Potrivit S&P Global, obligaţiunile senioare au avut cea mai mare pondere în emisiunile de capital efectuate de băncile americane în mai anul acesta, cu aproape 75% din total.

Din 15 mai, 20 de bănci americane au lansat noi oferte de datorii. Cea mai mare emisiune de obligaţiuni senioare a fost realizată de Citigroup Inc., respectiv 3,5 miliarde de dolari în 26 mai, însă JPMorgan Chase & Co. a strâns 3,6 miliarde de dolari prin patru emisiuni de datorii desfăşurate în 15, 19 şi 21 mai. JPMorgan a avut două astfel de emisiuni la data de 19 mai, conform sursei citate.

Urmează First Horizon National Corp., cu 800 de milioane de dolari din două emisiuni care au avut loc în 20 mai.

Acţiunile preferenţiale ocupă locul al doilea în rândul emisiunilor lansate de băncile americane luna trecută, potrivit lui Brady Gailey, analist la Keefe Bruyette & Woods, care anticipează că astfel de emisiuni ar trebui să crească în viitorul apropiat.

Brady Gailey spune: "Acţiunile preferenţiale reprezintă un alt instrument pe care îl vom vedea ceva vreme de acum încolo. O bancă vrea o cantitate mare de capital, nu una insuficientă, în caz de recesiune".

Ofertele de bonduri subordonate au fost mai mici, dar au reprezentat o sursă atractivă de finanţare pentru mai multe bănci din SUA în a doua jumătate a lunii mai, conform sursei citate. Cea mai mare ofertă de astfel de titluri a fost lansată de Western Alliance Bancorp., în sumă de 225 de milioane de dolari. Cea mai mică a aparţinut Mission Bancorp. şi a totalizat 10 milioane de dolari.

Brady Gailey mai declară: "Pieţele de datorii sunt deschise şi încă relativ ieftine, aşa că, în opinia mea, emisiunile reprezintă o mişcare grozavă pentru aceste bănci, în special pentru cele care au nevoie de o bază mare de capital de risc. Este o mişcare foarte bună pentru atragerea de capital suplimentar, având în vedere viitorul incert al economiei".

Băncile americane au emis acţiuni preferenţiale de 3,16 miliarde de dolari, după 15 mai

Analiza S&P Global arată că, după data de 15 mai, băncile din SUA au atras 3,163 miliarde de dolari prin emisiuni de acţiuni preferenţiale. Sursa menţionează că, prin aceste instrumente, Citizens Financial Group Inc. a strâns 400 de milioane de dolari (28 mai), Huntington Bancshares Inc. - 500 de milioane de dolari (27 mai), Pinnacle Financial Partners Inc. - 138 de milioane de dolari (27 mai), Truist Financial Corp. - un miliard de dolari (27 mai), Comerica Inc. - 400 de milioane de dolari (20 mai), First Horizon National Corp. - 150 de milioane de dolari (20 mai), Truist Financial Corp. - 575 milioane de dolari (19 mai).

Emisiuni de bonduri subordonate de 1,03 miliarde de dolari, după 15 mai

Băncile din Statele Unite au atras 1,03 miliarde de dolari prin emisiuni de obligaţiuni subordonate după data de 15 mai, potrivit datelor colectate de S&P Global. Acestea arată că, în 15 mai, Heartland Banccorp. a atras astfel 19,6 milioane de dolari, iar Enterprise Financial Services Corp. - 63,3 milioane de dolari. În 18 mai, Mission Bancorp a obţinut 10 milioane de dolari, iar în 21 mai, Western Alliance Bancorporation - 225 de milioane de dolari şi CenterState Bank - 200 de milioane de dolari. La data de 26 mai, Hancock Whitney Corp. a strâns 150 de milioane de dolari, în 27 mai, Independent Bank - 40 de milioane de dolari, iar în 28 mai, First Busey Corp. - 125 de milioane de dolari şi Blue Ridge Bankshares Inc. - 15 milioane de dolari. La data de 29 mai, Valley National Bancorp. a atras 115 milioane de dolari, iar TriState Capital Holdings Inc. - 37,5 milioane de dolari. În aceeaşi zi, First Bank a obţinut, printr-o emisiune de bonduri subordonate, 30 de milioane de dolari, conform S&P Global.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb