ANCOM: Tarifele actuale la telefonia mobilă, de şapte ori mai ieftine decât în 2003

MIHAELA DALAR STANCA
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 7 noiembrie 2012

"Utilizatorii români plătesc astăzi unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeană la telefonia mobilă, 2,2 eurocenţi pe minut", a declarat Cătălin Marinescu.

"Utilizatorii români plătesc astăzi unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeană la telefonia mobilă, 2,2 eurocenţi pe minut", a declarat Cătălin Marinescu.

După aproape zece ani de la liberalizarea pieţei comunicaţiilor electronice - în 2003, timp în care au avut loc schimbări semnificative pe piaţa de profil, ANCOM - autoritatea responsabilă de reglementările din domeniu, a tras linie, analizând principalele evoluţii ale pieţei comunicaţiilor şi comunicându-le în cadrul unei conferinţe organizate ieri.

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, a realizat o scurtă prezentare: "Utilizatorii români plătesc astăzi unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeană la telefonia mobilă, 2,2 eurocenţi pe minut, de şapte ori mai puţin decât în 2003. Acest lucru arată care este efectul reglementării adecvate asupra dezvoltării unei pieţe şi a unei societăţi, în general. De-a lungul acestor 10 ani, reglementarea a redus tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile cu aproape 70% de la 9,72 eurocenţi în 2003, la 3,07 eurocenţi în 2012, consumul mediu crescând exponenţial cu 269% în aceşti 10 ani. Acest lucru a stimulat concurenţa, a stimulat investiţiile operatorilor în reţele şi a funcţionat în beneficiul utilizatorilor".

Un număr mare de operatori telecom activează acum pe piaţa telecomunicaţiilor din ţara noastră, între aceştia se desfăşoară o concurenţă strânsă iar, odată cu alocarea recentă a frecvenţelor radio deţinute de Ministerul Comunicaţiilor în urma licitaţiei organizate de ANCOM, operatorii de telefonie mobilă urmează să continue investiţiile în ţara noas-tră, dezvoltând noi tehnologii.

În 2003, serviciile telefoniei mobile de pe piaţă erau oferite de Mobifon, Mobil Rom, Cosmorom, Telemobil, în timp ce, în prezent, trei jucători internaţionali - Vodafone, Orange, OTE, alături de operatorul local RCS&RDS, furnizează servicii telecom.

Valoarea pieţei s-a dublat în zece ani, până la 1,8 miliarde euro

Piaţa telefoniei mobile a crescut rapid în ultimii zece ani, atât ca valoare, cât şi raportat la numărul utilizatorilor finali, susţin oficialii ANCOM. Anul trecut, piaţa telefoniei mobile se ridica la 1,8 miliarde euro, fiind înregistrată o valoare dublă faţă de anul 2003.

Numărul utilizatorilor a înregis-trat o creştere cu 257% în perioada menţionată, în 2011 înregistrându-se un număr de 23,4 milioane de cartele SIM active. Reprezentanţii ANCOM au subliniat şi creşterea traficului de voce mediu lunar realizat de un utilizator, care a crescut de la 56 minute în 2003, la 205 minute în 2011.

Liniile de telefonie fixă au crescut ca număr cu 7% între 2003-2011, însă traficul total de voce s-a diminuat cu 32% - scădere cauzată de traficul de voce realizat în medie lunar, care, la rândul său, a scăzut de la 170 de minute efectuate în medie lunar, până la 106 minute efectuate în medie anul trecut.

O noutate implementată în indus-tria comunicaţiilor este portabilitatea numerelor dintr-o reţea către un alt operator, soluţie lansată de ANCOM în 2008. Schimbarea a contribuit la creşterea libertăţii de alegere a utilizatorilor finali, până în prezent fiind portate peste 580 de mii de numere de telefonie mobilă şi peste 280 de mii de numere de telefonie fixă.

Marinescu: "Accesul mobil la internet se realizează acum cu 43,2 Mbps"

"Serviciile de acces la internet au cunoscut o creştere continuă în aceşti 10 ani, numărul conexiunilor (fixe sau mobile) ajungând la 10,8 milioane la sfârşitul lui 2011, de la 0,2 milioane în 2003", a mai declarat preşedintele ANCOM.

Introducerea noilor tehnologii a modificat structura conexiunilor active de acces mobil la internet, în 2011, peste 3 milioane conexiuni fiind realizate prin tehnologii 3G, 3G+, EV-DO. În prezent, cea mai ridicată viteză disponibilă pentru accesul mobil la internet este de 43,2 Mbps, în timp ce în anul 2003 cea mai avansată tehnologie mobilă era CDMA, având o viteză maximă de 153 kbps. Următoarea tehnologie aşteptată este tehnologia 4G, tehnologie cel mai probabil implementată de anul următor, potrivit recentelor declaraţii ale operatorilor activi pe piaţa locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb