Noile reguli de creditare propuse de Banca Naţională a României (BNR) sunt binevenite, în condiţiile în care există riscuri pe piaţa bancară românească determinate de băncile care, în goana după cotă de piaţa, "pompează bani în buzunarele românilor", a spus, ieri, Andreas Treichl, directorul executiv al Erste, citat de NewsIn. "Salutăm noul regulament propus de BNR, deoarece vedem pericole pe piaţa din România. Acţiunile pe plan local ale băncilor nu se potrivesc cu strategia băncilor-mamă şi, din această cauză, există o tendinţă, în goana după cotă de piaţă, de a pompa bani în buzunarele românilor într-un mod nu zic iresponsabil, dar care e aproape iresponsabil", a a adăugat Andreas Treichl. El a menţionat că, pentru multe dintre marile grupuri bancare internaţionale, România rămâne o piaţă marginală. Referitor la riscurile unei creditări "iresponsabile". Strategia Erste Bank pentru piaţa din România pentru 2008 şi 2009, mai conservatoare, a fost elaborată fără a lua în calcul aceste reglementări, a precizat Treichl.
Andreas Treichl consideră suficient nivelul actual al dobânzii BNR, dar nu exclude o majorare la 10,25%
O nouă majorare a dobânzii cheie la 10,25% de către Banca Naţională a României (BNR) nu este exclusă, însă măsura nu ar fi necesară, în condiţiile în care inflaţia va începe să se tempereze în următoarele luni, a declarat directorul general al Erste Bank. "Recolta agricolă va fi bună şi ne aşteptăm la o temperare a inflaţiei în România până la sfârşitul anului. În aceste condiţii, un nivel de 10% al ratei dobânzii este suficient", a mai spus Treichl citat de NewsIn. El a precizat că situaţia optimă pentru România ar fi ca dobânda de politică monetară să se menţină la 10%, iar cea la euro "să mai crească puţin". Treichl a criticat unele analize referitoare la piaţa din România, care i se par exagerat de pesimiste. "Piaţa românească are un potenţial foarte ridicat şi ar trebui să se termine odată cu porcăriile despre aceasta. Aţi citit, probabil, sute de pagini scrise de analişti de 24 de ani, care se autointitulează profesori. Cred că este nevoie de un studiu serios care să pună capăt acestui fenomen", a mai adăugat Andreas Treichl.
BCR menţine 500 de salariaţi în plus în acest an, în lipsa posibilităţilor de externalizare
Erste Bank şi-a revizuit planurile de restructurare a personalului Băncii Comerciale Române (BCR), menţinând la finalul acestui an cu 500 de salariaţi mai mulţi decât estima iniţial, deoarece banca nu mai externalizeză serviciile de transport de numerar, a spus directorul general Andreas Treichl, citat de NewsIn. Astfel, personalul BCR va ajunge la sfârşitul anului la 8.700 de angajaţi, faţă de 8.200 cât îşi planificase anterior, a precizat şeful Erste. "Am decis să nu externalizăm serviciile de transport de numerar, deoarece oferta pe acest segment în piaţa românească este slabă", a declarat Treichl. La jumătatea acestui an, numărul salariaţilor BCR era de 9.562. În acelaşi timp, personalul întregului grup BCR a scăzut cu 3,5% în primul semestru, până la 11.794 angajaţi. Treichl a adăugat că BCR este în prezent cea mai eficientă bancă a grupului.