ANDREEA PAUL:  "Am depus un proiect de lege pentru dublarea pedepsei în cazul violenţei în familie"

Andrei Stan
Politică / 12 octombrie 2016

Deputatul PNL Andreea Paul a depus un proiect legislativ care prevede dublarea pedepsei în cazul violenţei în familie, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Femeile nu sunt saci de box! Fenomenul violenţei în familie ia amploare în ţara noastră şi nu mai poate fi tolerat. La fiecare trei secunde o femeie este agresată fizic în ţara noastră. Femei cu ordinul de protecţie în mână au fost omorâte în bătaie, la propriu, în acest an. Uneori, cad victime copiii. Am depus săptămâna aceasta un proiect de lege pentru dublarea pedepsei în cazul violenţei în familie prin modificarea art. 199 - «Violenţa în familie» din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, alături de alţi 33 de colegi liberali deputaţi şi senatori. Concret, sunt ţintite săvârşirea infracţiunilor de lovire, vătămare corporală, lovituri cauzatoare de moarte sau omor", a declarat Andreea Paul, citată în comunicat.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea limitelor speciale ale infracţiunilor cu violenţă: limitele actuale de la 3 luni la 2 ani pentru infracţiunea de lovire se majorează la 6 luni minimul special până la 4 ani maximul special, limitele actuale de la 6 luni la 5 ani pentru infracţiunea de lovire în formă agravată se majorează la un an şi 2 luni minimul special până la 10 ani maximul special. Limitele actuale pentru infracţiunea de vătămare corporală, în varianta simplă se majorează la 4 ani minimul special până la 14 ani maximul special, limitele actuale pentru infracţiunea de omor se majorează la 20 ani minimul special până la 40 ani maximul special, iar limitele actuale de la 15 la 25 ani sau detenţiunea pe viaţă pentru infracţiunea de omor calificat se majorează la 30 ani minimul special până la 50 ani sau detenţiunea pe viaţă, maximul special.

"Modificările avute în vedere de această soluţie legislativă prevede ca agravanta să se aplice şi minimului special al pedepsei nu doar maximului special, aşa cum prevede textul în vigoare acum. O asemenea modificare legislativă este necesară deoarece din practica judiciară rezultă orientarea către minim în aplicarea pedepselor din această categorie. Rolul educativ al pedepsei creşte odată cu majorarea pedepselor, iar agresorul trebuie să ştie la ce riscuri se expune, înţelegând faptul că actele de violenţă în familie sunt interzise şi caracterizate ca acte antisociale sancţionate aspru de lege. Prin intermediul acestei iniţiative legislative urmărim stoparea, cel puţin diminuarea consistentă, a violenţei în familie orientate cu precădere împotriva femeilor şi a copiilor", a mai afirmat deputatul liberal.

Andreea Paul aminteşte că toate statele europene sancţionează dur acest fenomen antisocial.

În ţara noastră s-au înregistrat oficial peste 134.000 de cazuri de violenţă în familie, în perioada 2004-2015, conform unui răspuns al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor vârstnice la o întrebare parlamentară pe care a depus-o la începutul acestui an deputatul liberal, cu privire la "Victimele violenţei domestice".

"Această cifră, mult mai mică decât realitatea o dovedeşte, reprezintă numărul total al victimelor violenţei beneficiare ale serviciilor sociale şi nu cuprinde informaţii despre cazurile pasive aflate în evidenţa autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu. Numărul real al cazurilor de violenţă domestică înregistrate la nivel naţional este mult, mult mai mare. Teama de agresor şi ruşinea faţă de cei din jur determină mult prea multe femei să nu-şi strige durerea şi să nu ceară ajutorul instituţiilor sau al comunităţii. Nu mai putem tolera sub nicio formă aceste practici în spaţiul familial sau public", a subliniat Andreea Paul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb