Andreea Paul: "TVA de 19%, de la 1 ianuarie 2016, adoptată de Comisia de Buget - Finanţe"

A.T.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Legislatie / 22 iunie 2015

Andreea Paul: "TVA de 19%, de la 1 ianuarie 2016, adoptată de Comisia de Buget - Finanţe"

Actualizare 15:50

Deputatul PNL Andreea Paul ne-a declarat, în urmă cu puţin timp, că reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016 a fost adoptată de Comisia de Buget - Finanţe în urmă cu puţin timp.

Domnia sa ne-a precizat că măsura a fost introdusă în noul Cod Fiscal printr-un amendament la proiectul transmis în Parlament de Guvern, care propunea un TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016.

(Alexandru Costea)

--------------

Actualizare 10:20

Victor Ponta anunţă că deputaţii coaliţiei PSD-UNPR-ALDE vor vota, miercuri, pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern, cu o singură modificare - reducerea cotei standard de TVA să fie la 19%, nu 20%, a scris premierul pe Facebook.

De asemenea, prim-ministrul a mai adăugat că de la 1 iulie intră în vigoare scăderea preţurilor la medicamente cu 20%.

(M.C.)

---

Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe, Bănci vor tranşa în şedinţa de astăzi problema reducerii TVA de la 24% la 20%, ne-a declarat Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei. "Luni (n.r. astăzi), Comisia se va reuni în şedinţă pentru a da votul pe raportul final asupra Codului Fiscal propus de Guvern. Au rămas de clarificat problema reducerii TVA la 20% de la 1 ianuarie şi regimul microîntreprinderilor".

Surse guvernamentale ne-au spus că, cel mai probabil, TVA-ul va fi menţinut la 24%, la cererea Comisiei Europene (CE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), care au solicitat, mai întâi, o evaluare a impactului reducerii TVA la alimente şi a altor măsuri de relaxare fiscală luate de guvern în ultimul an. Sursele noastre afirmă că instituţiile financiare internaţionale nu vor avea nimic împotrivă dacă reducerea de TVA va fi operată în toamnă, cu condiţia să avem o colectare mai bună la buget. Principalul reproş al CE şi FMI nu vizează conţinutul Codului avansat de Guvern, ci faptul că nu există alte măsuri de echilibrare care să arate că ţara noastră nu va înregistra un deficit excesiv, nerespectând angajamentele europene asumate. Sursele noastre afirmă că Executivul îşi doreşte să continue acordul cu CE şi FMI, pentru a nu destabiliza economia.

Deputatul PNL Andreea Paul ne-a declarat că problema TVA va fi tranşată în funcţie de cum se va înţelege Guvernul cu partenerii internaţionali. Domnia sa ne-a spus că taxa pe stâlp nu a fost eliminată şi nici supra-acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, aşa cum a promis Guvernul. În schimb, parlamentarii au căzut de acord să reducă la 5% impozitul pe venitul din dividende şi să scadă TVA-ul la 5% pentru cărţi, reviste, ziare şi manuale.

Aurelia Cristea a declarat, vineri, că deputaţii ar putea aviza Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală fără prevederea reducerii TVA generale de la 24% la 20% de la 1 ianuarie, pentru a fi în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene şi ale FMI, caz în care ar adopta cota de 20% prin ordonanţă de urgenţă la sfârşitul anului.

Domnia sa a explicat, potrivit Mediafax: "Orice reducere poţi s-o faci şi la finalul anului şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie, nu neapărat prin Codul Fiscal, dar important este să nu adaugi taxe, important este să poţi să reduci oricând fiscalitatea. Şi atunci este de urmărit şi fluxul de încasări bugetare. Eu am fost rezervată cu TVA-ul de 20% încă de la început . Trebuie să vedem mai întâi cum arată bugetul".

Deputatul a precizat că aprobarea celor două coduri va avea loc în această sesiune parlamentară, care se încheie la finele lunii, cu sau fără prevederea reducerii TVA inclusă.

Cele două coduri vor intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor în această săptămână.

Comisia de Buget-Finanţe nu a avut încă vreo întrevedere cu misiunea Comisiei Europene prezentă la Bucureşti, dar s-ar putea întâlni în această săptămână cu reprezentanţii instituţiei internaţionale pentru a "tranşa" ultimele chestiuni.

Misiunea CE a ajuns marţi la Bucureşti pentru discuţii cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală şi a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înţelegere la vizita din mai, alături de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, a declarat, la începutul lunii, că Fondul recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor.

Instituţiile internaţionale nu cred în creşterea automată a veniturilor din tăierea taxelor şi aşteaptă soluţii pentru acoperirea golurilor.

TOLOSA DESPRE PENSIILE SPECIALE ALE PARLAMENTARILOR:

"Vedem cu îngrijorare restaurarea privilegiilor"

FMI este îngrijorat de reintroducerea unor privilegii privind pensiile speciale, care în trecut au fost o povară fiscală semnificativă, a declarat reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, referindu-se la proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. "În trecut, pensiile speciale au fost o povară fiscală semnificativă pentru România. Eliminarea unor astfel de regimuri cu peste patru ani în urmă a reprezentat un pas important spre restabilirea viabilităţii sistemului de securitate socială. Vedem cu îngrijorare restaurarea treptată a acestor privilegii şi o compromitere a reformelor care au îmbunătăţit finanţele publice", afirmă Tolosa, citat de Mediafax. Legislativul a aprobat marţi, cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate. Proiectul mai prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate. Potrivit proiectului, de această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea şi va face "o analiză profundă".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. A mai redus cu 1% TVA-ul, dintr-un post pe facebook. Probabil că este felul de a spune "guvernare plăcută liberalilor, noi ieșim în opoziție până la alegeri; nu veți avea de tăiat pentru a acoperi 1% decât din bunuri și servicii de unde se ia șpaga de partid".

    1. Va fi o mare afacere pentru unii schimbarea PFA - urilor in SC-uri sau microintreprinderi . Sunt sute de mii de PFA-uri .

    2. Dar in ac. masura vor pierde si voturi la alegerile viitoare . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb