Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza, arestaţi preventiv în dosarul retrocedărilor

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 24 octombrie 2014

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza, arestaţi preventiv în dosarul retrocedărilor

Actualizare 09:16 V. Hrebenciuc: "E o porcărie. Nu există niciun fel de prejudiciu"

Viorel Hrebenciuc a declarat, în această dimineaţă, la Braşov, că dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care fiul său, Andrei, a fost arestat este "o porcărie", el susţinând că "nu se pune problema de despăgubiri sau retrocedări ilegale, pentru că nu există nicio retrocedare" şi "niciun fel de prejudiciu".

Viorel Hrebenciuc a venit, astăzi, în jurul orei 8:00, cu o maşină, la sediul Poliţiei Judeţene Braşov, unde se află fiul său, el spunând că i-a adus acestuia "nişte lucruri", transmit surse din presă.

Întrebat cum comentează decizia magistraţilor de arestare preventivă a fiului său, Andrei, Viorel Hrebenciuc a spus că o consideră nedreaptă şi că va face contestaţie, adăugând: "Ne luptăm în continuare".

"Tot dosarul acesta este o porcărie. În primul rând, aşa-zişi specialişti de aici, de la DNA Braşov, vorbesc despre un prejudiciu de 450 de milioane într-o parte, 302 în altă parte, când, vreau să spun acum şi toată ţara să afle, că nu există niciun fel de prejudiciu. În al doilea rând, reţineţi următorul lucrul şi fiţi deontologi: cei care au lucrat, au lucrat pentru o hotărâre judecătorească definitivă, irevocabilă şi executorie, sunt foarte mulţi oameni în această ţară care au intrat în puşcărie pentru că nu au aplicat asemenea hotărâri, aceasta este o hotărâre care a fost dată acum doi ani, contestată prin circa patru contestaţii care se judecă şi în momentul de faţă pe la diverse judecătorii şi tribunale din România, astfel încât nu înţeleg cum pe parcursul judecăţii acestor dosare iau asemenea măsuri aberante. Nu se pune problema să fie aici despăgubiri ilegale sau retrocedări ilegale, pentru că nu există nicio retrocedare, ce daţi dumneavoastră pe posturi sunt prostii cap-coadă. Discutaţi de despăgubiri sau retrocedări ilegale care nu s-au făcut, este dosarul neretrocedărilor", a declarat Hrebenciuc.

Ulterior, jurnaliştii i-au spus lui Viorel Hrebenciuc că fiul său este acuzat şi de spălare de bani, el răspunzând: "Aţi văzut vreodate spălare de bani fără bani? O să văd despre ce e vorba în fapt, dar este o spălare de bani fără bani. O promisiune dacă exista, exista pe baza unei hotărâri definitive, irevocabiile, executorie. Ţin să vă reamintesc că Cipru este în Uniunea Europeană, offshore-urile sunt legale, deci nu văd unde este problema. A, că în mintea unora.... este un contract comercial nu are nimic de alt iz în el".

Viorel Hrebenciuc nu a fost însă lăsat să intre în sediul Poliţiei Braşov, el plecând după declaraţii, potrivit surselor.

------------

Actualizare 08:14 Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza, arestaţi preventiv în dosarul retrocedărilor

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost aretaţi preventiv, în această dimineaţă, în dosarul retrocedărilor, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), potrivit surselor din presă.

Instanţa supremă a admis astfel cererea procurorilor DNA Braşov şi a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Decizia ICCJ poate fi contestată de Andrei Hrebenciuc şi Sturdza la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe.

-----------

Actualizare 07:58 ICCJ a rămas în pronunţare privind propunerea de arestare a lui Andrei Hrebenciuc şi Paltin Strudza

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a rămas în pronunţare privind propunerea de arestare a lui Andrei Hrebenciuc şi Paltin Strudza, în dosarul retrocedărilor, după ce a ascultat declaraţiile celor doi inculpaţi, transmit surse din presă.

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza, reţinuţi ieri de procurorii DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor, au ajuns la ICCJ după ora 20:00, iar şedinţa de judecare a propunerii de arestare a început la ora 22:00.

Ambii inculpaţi au dat declaraţii în faţa instanţei, iar apărătorii lor au cerut judecarea lor în libertate, în timp ce procurorii au cerut arestul preventiv.

La finalul şedinţei de aproximativ patru ore, instanţa a rămas în pronunţare.

-----------

Procurorii DNA Braşov au dispus, ieri, reţinerea pentru 24 de ore a lui Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului Viorel Hrebenciuc, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

De asemenea, în cauză, procurorii au dispus extinderea şi efectuarea urmăririi penale faţă de avocaţii Nicolae Mergeani şi Adrian Victor Prodan, precum şi asupra Elisabetei Carmen Drăgoi, asociat şi administrator al societăţii comerciale Reşedinţa Vârstnicilor SRL, toţi pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Andrei Hrebenciuc este membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova, iar Nicolae Mergeani a fost membru în Consiliul Reprezentanţilor SIF Muntenia, instalat în funcţie în iunie 2014, dar care a demisionat două luni mai târziu, în 14 august.

Avocatul Adrian Victor Prodan figurează încă, potrivit informaţiilor oficiale de pe site-ul SIF Muntenia, ca fiind membru al Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF 4.

Casa de avocatură SCP Mergeani, Prodan şi Asociaţii a refuzat să facă declaraţii cu privire la calitatea de inculpat a avocaţilor Nicolae Mergeani şi Victor Adrian Prodan, în dosarul retrocedărilor, aflat în atenţia DNA.

Procurorii susţin: "Începând cu data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi Bengescu Dan Costin, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior şi alte persoane), ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

În baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciuc şi cu suspecţii Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafaţa de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la preţul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău.

SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL are ca asociat unic pe Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei.

Prin disimularea adevăratei naturi a provenienţei folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracţiunea de trafic de influenţă.

Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel şi al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012".

Surse din DNA au declarat, pentru ziarul BURSA, că procurorii au aflat că Andrei Hrebenciuc este asociatul real al Majura LTD Cipru în urma percheziţiilor efectuate la biroul său. Percheziţiile au avut loc în urmă cu două zile, mai spun procurorii.

Paltin Sturdza, reţinut pentru 24 de ore

Procurorii DNA l-au reţinut ieri şi pe Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de pădure care, potrivit procurorilor, ar fi fost retrocedate ilegal, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii DNA susţin că, în cursul anului 2012, prin intermediul deputatului Adam Ioan, Sturdza Paltin Gheorghe le-a solicitat judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Uţă Gabriel ca, "printr-o analiză şi interpretare părtinitoare a probelor, să denatureze starea de fapt şi să pronunţe o hotărâre judecătorească (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) în favoarea sa, în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, creând astfel un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)".

DNA mai susţine că, imediat după ce a obţinut decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, împreună cu Adam Ioan, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Viorel, Sturdza Paltin Gheorghe a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei, cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.

Procurorii DNA susţin: "După ce a obţinut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, pentru a reuşi punerea în aplicare a acesteia, inculpaţii Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan le-au promis lui Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar aceştia din urmă au promis că vor determina funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens (din cadrul Comisiei Judeţene de Fond Funciar Bacău, Direcţiei Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava etc.) să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. prodan &co nu sunt avocatii machedoni care l au bagat pe gigi becali in puscarie?

    si conseiaa in aceiasi directie sif banat?

    smeicheria nu tine loc de carte. 

    "E o porcărie. Nu există niciun fel de prejudiciu"

    Hrebe, e si DNA o data in viata preventiv ca uite nu mai ramase nimic din tarisoara si tu zici ca-i o porcarie?

    nu sobolane, voi sunteti niste hoTI si pungasi cum n-am mai avut de pe vremea fanariotilor 

    1. BRAVO DNA!

      Asa da ! Fa, romanie curatenie !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb