Momentul favorabil din sfera pieţelor financiare internaţionale s-ar putea prelungi până la finalul sezonului de raportări financiare pentru primul trimestru din 2021, respectiv luna mai, consideră Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania. Acesta punctează, într-un raport de analiză, că evoluţiile recente ale unor indicatori macro-financiari exprimă perspective de continuare a tendinţei ascendente pentru indicii bursieri din perspectiva termenului scurt.
Economistul notează: "Anul 2021 a debutat într-o formă pozitivă pe pieţele financiare internaţionale, în pofida persistenţei pandemiei îndeosebi în Europa şi America de Nord. Practic, unda de optimism din ultima parte a anului pandemic 2020 s-a prelungit la începutul anului curent, susţinută de accelerarea procesului de vaccinare şi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice (volum cumulat al programelor monetare neconvenţionale, programelor fiscal-bugetare şi de venituri de peste 20 trilioane de dolari după incidenţa coronavirus). Indicii bursieri MSCI Global, S&P 500, DAX şi MSCI Asia Pacific au înregistrat maxime istorice în ianuarie. Această evoluţie a fost influenţată şi de nivelul fără precedent al programelor monetare neconvenţionale în derulare, precum şi de perspectiva redinamizării economiei reale pe măsura procesului de vaccinare. Pe de altă parte, atragem atenţia cu privire la faptul că dinamica recentă a indicilor bursieri a determinat creşterea semnificativă a indicatorilor de evaluare (PER). Astfel, conform estimărilor realizate de Shiller nivelul PER (capitalizare/profitul ultimelor 12 luni) pentru indicele bursier S&P 500 din SUA se situează la 38,2 în prezent, cel mai ridicat (nivel) din 2008".
Cu toate acestea, evoluţiile recente ale unor indicatori macro-financiari exprimă perspective de continuare a tendinţei ascendente pentru indicii bursieri din perspectiva termenului scurt, notează Rădulescu.
"Spre exemplu, raportul dintre capitalizarea bursieră şi volumul activelor băncii centrale (principalul motor al evoluţiilor pozitive din sfera pieţei financiare din 2007 până în prezent) din SUA se situează în prezent la 5,9, nivel inferior mediei din perioada 2003-2021 (9,6)", arată analistul.
Acesta adaugă: "Considerăm că evoluţia pieţelor financiare internaţionale va fi influenţată în 2021 îndeosebi de următorii factori: 1. dinamica pandemiei şi procesului de imunizare prin vaccinare în principalele blocuri economice ale lumii; 2. deciziile şi semnalele de politică economică din SUA, China şi zona Euro, economii care contribuie cu peste 60% la formarea PIB-ului mondial; 3. viteza de încorporare a roadelor Revoluţiei Digitale şi proceselor de transformare post-pandemie (inclusiv tranziţia spre economia verde); 4. fluctuaţiile din pieţele internaţionale de materii prime; 5. tensiunile geopolitice".
Rădulescu mai arată că, în SUA, prima economie a lumii, evoluţiile macro-financiare recente confirmă intrarea într-un nou ciclu economic, în pofida persistenţei crizei sanitare - numărul cazurilor noi confirmate cu COVID-19 s-a situat peste nivelul 200 mii pe zi pe parcursul ultimelor săptămâni în SUA.
"Spre exemplu, diferenţialul de rată de dobândă 10 ani - 3 luni (respectiv 10 ani - 2 ani) a crescut pe parcursul ultimelor luni, spre maximul din octombrie 2018 (respectiv octombrie 2017), evoluţie care confirmă intrarea într-un nou ciclu economic. Subliniem faptul că momentul favorabil din sfera pieţelor financiare internaţionale s-ar putea prelungi până la finalul sezonului de raportări financiare pe T1 2021 (luna mai), pe fondul perspectivelor de implementare de noi măsuri de susţinere a economiei de către Administraţia Biden din SUA, respectiv de accelerare a programelor lansate anul trecut la nivelul Uniunii Europene (Next Generation şi cadrul financiar multianual 2021-2027). Nu în ultimul rând, atragem atenţia cu privire la perspectivele favorabile pentru evoluţia rezultatelor companiilor în anul 2021, susţinute de redinamizarea economiei şi resimţirea roadelor proceselor de ajustare implementate după incidenţa crizei sanitare. Conform estimărilor analiştilor, companiile din indicele bursier S&P 500 ar putea raporta în 2021 cel mai ridicat rezultat din istorie (150,06 dolari, în creştere cu 57,6% raportat la 2020, când a fost atins cel mai redus nivel din 2015)", conchide Andrei Rădulescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 25.01.2021, 12:15)
tensiunile geopolitice vor exploda brusc la final de aprilie si inceput de mai in 2021 in Orientul Mijlociu.
si pietele din europa centrala si de est vor simti impactul (dobanzi, moneda, etc).