ANEIR reclamă blocarea programului de promovare a exporturilor

Laura Boico
Macroeconomie / 22 august 2016

ANEIR reclamă că în acest an s-a blocat de două ori programul de promovare a exporturilor (PPE), pentru prima-dată în primăvară, parţial, (când s-a tergiversat mai multe luni soluţionarea problemelor de minimis - parte componentă a PPE), iar a doua oară a fost blocat integral, după intrarea în vigoare a noilor reglementari în domeniul achiziţiilor, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Naţionale a exportatorilor şi importatorilor din România (ANEIR), remis redacţiei.

Programul de promovare a exporturilor (PPE), lansat în urmă cu 14 ani (prin OUG nr 120/2002) la iniţiativa sectorului privat, a oferit în fiecare an sutelor de firme - îndeosebi IMM - posibilitatea să-şi promoveze, cu subvenţie parţială de la bugetul de stat, ofertele de export la târgurile şi expoziţiile internaţionale, precum şi cu prilejul misiunilor economice externe.

Conform sursei citate, din 2002 până în prezent exporturile României au crescut de aproximativ 6 ori, iar o contribuţie importantă a avut-o şi derularea în parteneriat public - privat a respectivului PPE.

"Gestionarea PPE a suferit modificări aproape la fiecare schimbare de guvernare - şi au fost 15 schimbări ai demnitarilor (în multe cazuri neprofesionişti) care au coordonat Departamentul de comerţ exterior, fiecare încercând să aducă «perfecţionări» care de care mai aberante. Ultima (de acum 4 ani) a însemnat desfiinţarea peste noapte a Centrului de promovare a exporturilor (CRPCIS), care derula PPE - fără măsuri tranzitorii şi fără să se pună în loc un mecanism modern, identic cu cel promovat de majoritatea ţărilor comunitare", se mai precizează în comunicat.

Totodată se menţionează că actuala echipă de tehnocraţi de la Ministerul Economiei a depăşit toate contra-performanţele guvernelor anterioare.

"Actuala echipă de tehnicraţi de la Ministerul Economiei, care a adus în fruntea Departamentului de comerţ exterior un ... medic ginecolog/virusolog, a depăşit toate contra-performanţele guvernelor anterioare. În acest an s-a blocat de 2 ori PPE: prima-dată în primăvară (când s-a tergiversat mai multe luni soluţionarea problemelor de minimis - parte componentă a PPE), iar acum, după intrarea în vigoare a noilor reglementari în domeniul achiziţiilor, PPE a fost blocat integral. Motivul?

În toată perioada în care proiectele noilor reglementari din domeniul achiziţiilor au fost supuse avizărilor la instituţiile de resort, «tehnocraţii» de la Ministerul Economiei nu au solicitat iniţiatorilor actelor legislative tratarea într-o manieră adecvată specificului său a PPE. În ultimele zile se tot poartă discuţii post-factum cum anume să fie reglementată derularea PPE, dar, deocamdată, fără succes."

Potrivit comunicatului, în tot acest timp toate acţiunile externe programate au fost ratate, firmele reclamând pierderea banilor pentru pregătirea mostrelor (care nu au putut fi expuse), organizatorii externi se minunează de incapacitatea funcţională a instituţiilor româneşti, iar imaginea ţării este batjocorită. Iar ca un corolar al lipsei de profesionalism a "tehnocraţilor" exporturile româneşti în zona extra-UE (principala ţintă a PPE) bat pasul pe loc.

ANEIR mai susţine că: "Aceiaşi «tehnocraţi» din Ministerul Economiei au blocat de la venirea lor la putere toate plecările la posturile externe de consilieri exonomici în cadrul Ambasadelor României (în prezent peste 1/3 din posturi sunt neocupate). În schimb «tehnocratul» ginecolog/virusolog, care a gestionat toate nereuşitele Departamentului de comerţ exterior se pregăteşte să plece ambasador (poate ca o răsplată a contra-performanţelor sale de la Ministerul Economiei)".

Totodată, ANEIR solicită intervenţia urgentă a Primului-Ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb