Angajaţii fabricii deţinute de compania auto germană "Volkswagen" AG în Slovacia au intrat în grevă ieri, pe o perioadă nelimitată, din cauza nemulţumirilor salariale, afectând producţia.
Aproape 70% din cei 12.300 de lucrători ai diviziei locale a companiei, s-au alăturat protestului, potrivit declaraţiilor şefului sindicatului, Zoroslav Smolinsky.
Oficialii companiei au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la impactul acestei prime greve majore de la divizia din Slovacia.
Luni, premierul Slovaciei, Robert Fico, şi-a exprimat susţinerea pentru greva lucrătorilor "Volkswagen". Fico a declarat: "De ce o companie care produce unele dintre cele mai luxoase maşini, care are o productivitate ridicată a muncii, îi plăteşte pe salariaţii din Slovacia cu jumătate sau o treime din venitul pe care îl acordă angajaţilor din vestul Europei?".
Săptămâna trecută, divizia "Volkswagen" din Slovacia a informat că solicitările sindicaliştilor privind majorarea salariilor sunt inacceptabile şi pun în pericol competitivitatea uzinei în cadrul grupului şi, de asemenea, stabilitatea locurilor de muncă. Sindicaliştii cer majorarea salariilor cu 16%, însă compania a oferit creşterea salariului de bază cu numai 4,5% anul acestea, respectiv cu 4,2% anul viitor, plus unele bonusuri.
"Merităm cel puţin o creştere cu două cifre", a subliniat Smolinsky.
"Volkswagen" a produs 388.687 de autoturisme în Slovacia, în 2016. Compania acordă un salariu mediu de 1.800 de euro (2.008 dolari) pe lună, dublu faţă de media naţională. Cifra este, totodată, mai mare decât salariul mediu pe care îl plăteşte compania în Cehia, la divizia "Skoda Auto" - 37.000 de coroane (1.577 dolari).
Slovacia fabrică peste un milion de vehicule anual. În afară de "Volkswagen", în această ţară mai produc maşini companiile "Kia Motors" Corp. (Coreea de Sud) şi "Peugeot" SA (Franţa). Totodată, "Jaguar Land Rover" din Marea Britanie îşi construieşte o fabrică în această ţară, care va deveni funcţională anul viitor.
"Peugeot" şi "Kia" au majorat salariile angajaţilor lor din Slovacia cu 6,3%, respectiv 7,5%.