ANM: ÎN URMĂTOAREA SĂPTĂMÂNĂ, Numeroase suprafeţe agricole din ţară vor prezenta deficite de umiditate

Andrei Stan
Companii #Agricultură / 13 august 2017

Numeroase suprafeţe agricole din ţară vor prezenta deficite de umiditate

Mai multe suprafeţe agricole din Maramureş, Crişana, Oltenia, Moldova, Transilvania, Muntenia şi Dobrogea vor prezenta deficite de umiditate, iar pe fondul temperaturilor ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 12 - 18 august, potrivit Agerpres.

Potrivit specialiştilor, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc) se vor desfăşura, în general, normal.

Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza de specialitate relevă că, în cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra în Banat, pe suprafeţe extinse din Maramureş, sudul Crişanei, sud-vestul, centrul şi estul Olteniei, nordul, local în centrul, estul şi sud-vestul Moldovei, sudul, vestul, nordul şi centrul Transilvaniei, izolat în nordul Munteniei şi în sud-estul Dobrogei.

Astfel, pe fondul temperaturilor ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, ritmurile de vegetaţie vor fi forţate, producându-se fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea sau uscarea prematură a acestora, precum şi forţări stadiale, notează sursa citată.

În acelaşi timp, din prognoza de specialitate reiese că, sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la maturitatea în ceară (40-100%) şi maturitatea deplină (10-80%), izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. De asemenea, cultura de porumb, funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată va parcurge mătăsirea, maturitatea în lapte şi ceară (10-100%), precum şi izolat începutul maturităţii depline (10-30%).

La sfecla de zahăr se va continua îngroşarea axei hipocotile, precum şi, local, începutul acumulării zaharului în rădăcină, iar la cartof, creşterea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi recoltarea la soiurile de vară.

Totodată, în majoritatea plantaţiilor, speciile pomicole vor parcurge creşterea şi coacerea rodului, precum şi acumularea zahărului în fructe şi recoltarea la speciile de sezon, iar în toate podgoriile, la viţa-de-vie, se vor înregistra creşterea boabelor şi acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii de masă se va semnala coacerea în "pârgă", local fiind posibilă declanşarea recoltării.

În ceea ce priveşte prognoza meteorologică, în intervalul 12 - 18 august, în ansamblu, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a ţării, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14 - 31 grade Celsius în majoritatea regiunilor, abaterile termice pozitive fiind de până la 7 grade. În acest context, maximele aerului se vor situa între 18 şi 38 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar minimele vor fi cuprinse între 9 şi 24 de grade Celsius.

În plus, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, îndeosebi în regiunile nordice, vestice şi centrale. Local, vor fi condiţii de producere a grindinei şi se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb