ANOSR - DESPRE MAJORAREA BUGETULUI EDUCAŢIEI: Nu aduce nicio îmbunătăţire în viaţa studenţilor

V.I.
Macroeconomie / 12 februarie 2019

Nu aduce nicio îmbunătăţire în viaţa studenţilor

Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) spun că majorarea cu 47% a bugetului educaţiei nu aduce nicio îmbunătăţire în viaţa studenţilor, arătând că există o serie de creşteri insignifiante pe anumite capitole bugetare, care nu pot îmbunătăţi calitatea vieţii studenţeşti. "În continuare vom avea cămine suprapopulate, depăşite din punctul de vedere al dotărilor, cu deficienţe în respectarea normelor de igienă", spun aceştia, conform News.ro.

"Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) constată cu stupoare că 2019 va fi al optulea an consecutiv în care este ignorat articolul 8 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest domeniu, educaţia fiind în continuare subfinanţată cronic", se arată într-un comunicat de presă trasmis, marţi, de ANOSR.

Potrivit acestora, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 stabileşte o alocare pentru educaţie de 3,02% din PIB, "fapt ce dovedeşte că educaţia nu reprezintă nici în acest an o prioritate naţională".

Reprezentanţii studenţilor spun că observă o creştere cu doar 8,01% a subvenţiei pentru cămine şi cantine, de la 167.963.000 la 181.410.000, "o sumă infimă comparativ cu nevoile reale", în contextul în care serviciile de cazare şi masă pentru studenţi reprezintă mecanisme de suport fundamentale oferite de instituţiile de învăţământ superior din România.

"Subvenţia pentru cămine-cantine reflectă situaţia extrem de dificilă a studenţilor din România atunci când vine vorba despre serviciile studenţeşti pe care universităţile le oferă. Din anul 2005, numărul locurilor de cazare a scăzut constant, de la 116.021 (2005) la 104.081 (2014). În prezent, căminele studenţeşti de stat din România au o capacitate de 107.682 locuri, iar dacă ne raportăm la numărul total de studenţi care studiază în universităţile publice, locurile disponibile ajung doar pentru aproximativ 24% dintre aceştia, fiind evident mai puţine locuri de cazare decât cererea reală, fapt ce ne îngrijorează", susţine ANOSR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb