ANPC a finalizat controlul tematic din sistemul bancar

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 aprilie 2016

ANPC a finalizat controlul tematic din sistemul bancar

Piperea: "Cu o singură excepţie notabilă, s-a constatat că băncile au clauze abuzive în contracte"

Surse ANPC: "Zilele acestea vom avea rezultatele"

Controlul tematic desfăşurat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în sistemul bancar a fost finalizat.

Avocatul Gheroghe Piperea a scris, pe pagina sa de Facebook: "Tema a fost dacă băncile au sau nu au clauze abuzive în contracte. Cu o singură excepţie notabilă, s-a constatat că băncile au clauze abuzive în contracte".

Surse din cadrul ANPC ne-au spus, însă, că rezultatele obţinute în urma acestui control urmează să fie conturate în aceste zile.

Sursele noastre ne-au precizat: "Într-adevăr, suntem la final cu acest control, însă rezultatele finale ale raportului urmează să le primim zilele acestea. Controlul nu a fost doar pe clauze abuzive, ci şi pe alte aspecte, cum ar fi informarea, practicile comerciale etc."

Potrivit domnului Piperea, urmează "corectarea de bună voie a contractelor şi restituirea unor sume încasate nedatorat de la consumatori. În caz contrar, urmează procese de tip class action. Ăsta e riscul sistemic de care se temeau la unison BNR, CE şi FMI. (...) Ca să reziste presiunilor, ANPC trebuie pus de urgenţă sub controlul direct al Parlamentului. Şi, la fel de urgent, să primească bani şi resurse umane capabile să facă faţă războaielor judiciare care urmează".

ANPC a demarat, în luna iulie a anului trecut, un control tematic în sectorul bancar, după ce operatorii financiari care au acordat credite în franci elveţieni (CHF) au refuzat prezenţa reprezentanţilor Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului la negocierile colective cu clienţii.

Marius Dunca, preşedintele ANPC de atunci, sublinia, la vremea respectivă: "Dacă băncile nu ne-au primit în calitate de observator, cu siguranţă ne vor primi în calitate de organ de control".

În cadrul controlului tematic, ANPC a verificat dacă măsurile de remediere a deficienţelor au fost aplicate de către instituţiile de credit.

Controalele s-au derulat la toate băncile care au oferit credite în franci elveţieni, dar şi la celelalte instituţii financiare, potrivit şefului Autorităţii de la acea vreme, care a spus: "Avem decizii definitive care nu sunt puse în aplicare. Chiar îşi bat joc de români, chiar nu vor să înţeleagă că românii sunt în imposibilitatea să-şi plătească împrumuturile şi ajung în stradă cu familiile. La nivel de declaraţii, toţi operatorii financiar-bancari sunt aşi, dar când să pună în aplicare măsurile declarate, lucrurile se schimbă".

Marius Dunca spunea, anul trecut, că ANPC primeşte şi câte 100 de reclamaţii pe zi de la consumatori împotriva băncilor, care, în opinia sa, ar trebui să vină cu soluţii concrete pentru reducerea poverii debitorilor cu probleme la rambursarea creditelor.

Referitor la procesele de tip class action deschise de ANPC, deciziile pronunţate de instanţă în cadrul acestora se aplică tuturor contractelor de credit similare cu cele în cauză, după cum a decis, recent Curtea Constituţională a României (CCR), care s-a pronunţat pe excepţia de neconstituţionalitate privind articolele 12 şi 13 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori.

Până acum, ANPC a câştigat, pe fond, câteva astfel de procese cu băncile, cel împotriva OTP Bank fiind câştigat şi în ultimă instanţă. Pe rolul justiţiei există câteva zeci de procese de tip class action, deschise de ANPC în special împotriva băncilor.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Bancile cum stau unite ca stiu ca Anpc nu are fonduri de bani, resurse umane.

    Anpc i-a Otp administreaza cea mai drastica masura EXECUTA OTP-ul, pune inpractica sentinta si ai spart randurile putin.

    Ce au bancile acum e MONOPOL, CARTEL. 

    ce fac institutiile statului de nu intra peste aceste banci criminale sa le verifice la sange ca au facut numai nenorociri trbuie sa inteleaga odata pentru totdeauna ca noi populatia platitori de taxe si impozite suntem statul iar organele abilitate ne reprezinta

    JOS CONDUCEREA BNR CARE TREBUIA SA SUPREVEGHEZE ACESTE BANCI SI TREBUIEA SA VERIFICE CONTRACTELE CLIENTILOR CU CLAUZE ABUZIVE ETC .DECI NU AU FACUT NIMIC TREBUIE SA ISI DEA CU TOTI DEMISIA IN FRUNTE CU ISARESCU .GUVERNUL TREBUIE SA II DEMITA PE TOTI CEI DE LA BNR

    daca cei de la BNR nu au controlat bancile privind clauzele abuzive inseamna ca sunt mana in mana cu ele si atunci clienti ar trebui sa intenteze procese si impotriva celor de la BNR care acum vad ca este avocatul bancilor nu al cetatenilor .demisia BNR CU isarescu IN FRUNTE

    1. Da

    suntem batjocoriti pe zi ce trece de aceste banci asta e tara lui papura voda si atata timp cat nu ne vom rascula sa ne ducem peste ei nu se va face nimic .cu romanu e greu pana il urnesti din loc caci dupa nu il mai poti opri si tare mie teama ce o sa se aleaga de nenorociti astia de bancheri fara scrupule

    nu inteleg un singur lucru de ce nu se aplica directiva europeana care spune ca banca trebuia sa propuna clientilor conversia creditelor contractate in valuta in cazul in care cursul respectivei valute a crescut mai mult de 20la suta fata de valoarea pe care o avea in ziua contractari sale .daca e lege pai lege sa fie doar scrie negru pe alb ce o tot sucesc si o invartesc atat pentru ca noi clienti nu vrem mila vrem sa se aplice legea de acea noi ne platim taxele pentru ca ne conformam legilor din romania asa ca si bancile ar trebui sa faca acelasi lucru doar aici isi desfasoara activitatile

    1. bine punctat dar numai ca bancile vad ca nu prea se subordoneaza legilor din aceasta tara pentru ca masonul de isarescu le dicteaza altceva nu se vede ca bnr sunt stat in stat prea putin ii intereseaza de soarta romanilor platitori de taxe care sunt numiti iobagi

    ANPC a inceput controlul tematic in iulie anul trecut si abia l-a terminat? iar raportul nu este inca public? in ce ritm se misca institutiile statului? cate milioane de euro au fost achitate in acest interval aiurea de creditati pentru clauze abusive? cati oameni au fost executati silit, dati afara din case? ANPC asteapta a doua venire a lui Mesia pana sa faca ceva?

    1. Buna observatie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb