ANTREPRENORIAT Tablourile Danielei Moldovan aduc natura în casele şi inimile oamenilor

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Cultură / 25 mai 2015

Tablourile Danielei Moldovan aduc natura în casele şi inimile oamenilor

Daniela Moldovan este economist, dar pasiunea pentru flori a determinat-o să înceapă să realizeze tablouri inedite, cu ajutorul florilor naturale presate. La început, aproape toate tablourile realizate au fost făcute cadou, însă au început să vină şi solicitări de la prieteni pentru diferite evenimente la care participau: onomastici, aniversări, serbări şi nu numai. Acum, Daniela Moldovan primeşte cereri şi de la persoane necunoscute, din alte oraşe, care au fost fermecaţi de "opere" ei.

Reporter: Ce reprezintă pentru dumneavoastră "Amintiri din flori"?

Daniela Moldovan: "Amintiri din flori " înseamnă o bucăţică din mine, din inima mea, din sufletul meu. Tot ceea ce creez trece prin acest filtru, al emoţiilor mele, şi întodeauna când finalizez un tablou mă bucur asemenea unui copil care a primit o jucărie.

"Amintiri din flori" este pagina mea de facebook, care a luat naştere din dorinţa de-a împărtăşi şi prietenilor mei online bucuria pe care o trăiesc de fiecare dată când finalizez un tablou cu ajutorul florilor naturale presate. Este o modalitate prin care îmi doresc să duc natura în casele tuturor.

Reporter: De când realizaţi aceste minunate tablouri?

Daniela Moldovan: Nu de foarte multă vreme, deşi undeva în inima mea ştiam că va veni o zi în care voi face ceva în domeniul florilor. De profesie sunt economist, dar iubesc foarte mult florile şi adesea mă gândeam să fac un curs legat de ele, de aranjamente florale, dar niciodată nu mi-am imaginat că voi face tablouri.

În urmă cu mai bine de un an, era iarnă încă ( prin luna februarie), am găsit o floricică lângă o pădure, fapt care m-a emoţionat profund, văzând cât era de plăpândă şi, totuşi, răzbeşte prin frigul de afară. Atunci am zis că trebuie să-i prelungesc viaţa şi am presat-o. Au urmat vreo câteva zile şi nopţi în care am studiat tot ce se putea despre această tehnică de presare şi de acolo a început totul. Am început să cumpăr ghivece de flori, să-mi presez florile din casă, iar apoi din grădina mea şi, ulterior, de pe câmpuri şi păduri.

Reporter: Ce v-a inspirat? Aţi făcut vreun curs de specialitate?

Daniela Moldovan: Inspiraţia vine de la Divinitate. Asta este convingerea mea. Eu am cerut în interiorul meu acest lucru mulţi ani, întotdeauna îmi doream să găsesc un segment în care să fac ceva cu toată inima mea. Iar acest lucru s-a concretizat acum şi pentru asta sunt recunoscătoare în fiecare zi.

Eu sunt o persoană foarte deschisă la informaţii şi în general învăţ repede ceea ce mă interesează, astfel că am devenit autodidactă, folosind materialele pe care le-am găsit pe internet şi punând în practică zi de zi, ore în şir, uneori adormeam cu florile în mână din ambiţia de-a finaliza un tablou care mă prindea pe la 1-2 noaptea. Astfel că, de la tablou la tablou, îmi dădeam seama ce anume mai trebuie să îmbunătăţesc în tehnica mea.

Reporter: Unde se vând tablourile?

Daniela Moldovan: La început aproape toate tablourile realizate le-am făcut cadouri şi fac acest lucru şi în prezent cu diferite ocazii la care particip, doar că în paralel au început să vină şi solicitări de la prieteni pentru diferite evenimente la care participau: onomastici, aniversări, serbări şi nu numai. Acest lucru a făcut să-mi crească încrederea în mine şi să continui această pasiune. Apoi, au venit solicitări şi de la persoane pe care nu le cunoşteam din alte oraşe şi chiar din afara ţării, dovadă că am reuşit să-mi ating scopul şi să ajung la inimile mai multor persoane cu aceste minunate daruri divine, cum sunt florile.

Reporter: Care este creaţia pentru care aţi depus cel mai mare efort?

Daniela Moldovan: Sunt mai multe creaţii care mi-au solicitat atenţia şi implicarea mai intens, dar asta depinde şi de complexitatea lucrării, astfel că nu pot defini una anume. Tot ce vă pot spune este că abia acum am înţeles, după aproape 20 de ani de carieră profesională, că atunci când realizezi ceva în care faci cu pasiune, ceilalţi factori precum efortul, oboseala etc, nu mai contează. Satisfacţia lucrului realizat nu se poate exprima în cuvinte.

Reporter: Cum se păstrează florile într-o formă atât de bună?

Daniela Moldovan: Există o tehnică de presare care durează între 7-14 zile,dar calitatea florii presate depinde foarte mult şi de tipul acesteia, pentru că nu orice floare îşi pastrează culoarea după presare. Este şi această etapă, una foarte importantă şi destul de migăloasă care ocupă destul de mult timp.Eu încă mai am de învăţat în această privinţă, dar ceea ce am remarcat este faptul că cele mai frumoase flori pe care le-am presat sunt cele care se găsesc pe câmpuri, în păduri şi în grădini, dovadă că oricine poate avea acces la ele.

Reporter: Florile cu care lucraţi sunt cultivate de dumneavoastră?

Daniela Moldovan: Deoarece îmi plac foarte mult florile, este evident că am multe şi în grădina mea, iar că acum vreo 4-5 ani eram prezentă în toate pieţele şi serele să îmi cumpăr flori şi arbuşti ca să le plantez în curtea mea. Iată că acum ele sunt o mare parte din sursa mea de materie primă, motiv pentru care consider că Dumnezeu a avut un plan cu mine.

Dar în acelaşi timp, mai ales în această perioadă mai-iunie când natura se dezlănţuie, sunt o "nebunie" de flori . Eu binecuvântez fiecare zi în care am ocazia să văd cum renaşte natura şi cum putem să ne alimentăm energetic până în adâncul fiecărei celule, fără prea mulţi bani sau chiar deloc.

Reporter: Am observat că în tablourile dumneavoastră sunt foarte multe chipuri feminine. De ce?

Daniela Moldovan: Da. A pornit de la o provocare de-a lucra pe anumite portrete, după care m-am îndrăgostit de ele, astfel că am realizat imaginea femeii aproape în toate ipostazele ei-de la fetiţă, adolescentă, domnişoară, femeie, viitoare mamă, mamă.

Astfel, mi-am dat seama de încă un aspect ascuns al dorinţelor mele, care acum a ieşit la suprafaţă, şi anume de-a aduce în prim plan frumuseţea şi importanţa femeii pe acest pământ.

Reporter: Cum realizaţi combinaţia dintre natura vie şi natura moartă?

Daniela Moldovan: Acest lucru a venit tot din dorinţa de diversificare şi recent mi-a venit ideea de a combina cele 2 variante, care au şi ele, la rândul lor, un farmec aparte.

Reporter: Ce planuri profesionale vreţi să dezvoltaţi pe viitor?

Daniela Moldovan: Aţi pus bine întrebarea, pentru că sunt mai multe, atât pe linia mea profesională, pe care sunt şi specializată ( expert contabil, auditor financiar), dar mai ales pe cea nouă, pe care nu m-am specializat, dar la care lucrez cu inima şi cu pasiunea. Aici îmi doresc să îmi pun cât mai repede în funcţiune site-ul la care lucrez, pentru a oferi detalii mai clare asupra creaţiilor mele.

Reporter: Ce resurse vă hrănesc pasiunea?

Daniela Moldovan: Bucuria şi dorinţa mea de-a aduce natura în forma ei cât mai "naturală", ca să-i zic aşa, mai metaforic în casele şi inimile oamenilor. Aş adăuga la acestea două emoţiile pe care le trăiesc în permanenţă de când am descoperit această pasiune.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb