Anul de telecomunicaţii 2014

Dr. NICOLAE OACĂ
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 29 ianuarie 2014

Anul de telecomunicaţii 2014

Anul 2014 se anunţă un an interesant pentru telecomunicaţiile noastre dacă avem în vedere evenimentele preconizate să aibă loc - punerea pe costuri a tarifelor de terminare în reţelele de telefonie mobilă, fuziunea operaţiunilor Deutsche Telekom din România şi vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de statul român în RomTelecom, intrarea în vigoare a noilor licenţe pentru comunicaţii mobile şi a noului regulament de roaming internaţional care va permite intrarea pe piaţă a operatorilor de reţele virtuale - evenimente care ar putea influenţa sau chiar reconfigura piaţa noastră.

Noile licenţe de frecvenţe, care vor intra în vigoare în aprilie 2014, vor permite marilor operatori (Orange, Vodafone şi Cosmote) să ofere reţele şi servicii bazate pe tehnologia LTE în noile benzi de frecvenţe de 800 şi 2600 MHz, dar mai ales \"intrarea\" operatorului RCS&RDS în banda de 900MHz, fapt deosebit de important pentru competiţie. Cu o finanţare adecvată şi folosind o bandă de frecvenţe cu bună propagare, RCS&RDS ar putea ajunge eficient la o acoperire naţională competitivă, peste 90% din populaţie, devenind un competitor redutabil pentru primii trei operatori. Noile licenţe de frecvenţe vor mai permite şi intrarea pe piaţa a unui nou operator 2K Telecom, fără un impact deosebit asupra competiţiei, cel puţin la început. Primii trei operatori deja oferă servicii bazate pe tehnologia LTE în alte benzi, astfel că ar fi de urmărit prestaţia RCS&RDS, dar şi obligaţia operatorilor Cosmote şi RCS&RDS de a găzdui operatori de reţele mobile virtuale.

În anul 2014 ar trebui să înceapă să funcţioneze parteneriatul Orange- Vodafone pentru construirea şi partajarea reţelelor LTE din benzile de frecvenţe de 800 şi 2600MHz, primul de acest gen în România.

Consolidarea operaţiunilor Deutsche Telekom din România, începută timid acum doi- trei ani prin numirea aceluiaşi director executiv la conducerea operatorilor Romtelecom şi Cosmote şi accelerată anul trecut prin numirea aceleiaşi echipe executive la conducerea celor doi operatori, ar putea avansa rapid şi chiar s-ar putea termina anul acesta rezultând un operator lider de piaţă după venituri, deţinând reţele fixe şi mobile şi capabil să ofere pe aceeaşi factură pachetul maxim de cinci servicii (voce fixă şi mobilă, Internet fix şi mobil, TV).

Vânzarea pachetului deţinut de statul român în Romtelecom ar putea avea loc anul acesta deoarece Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a selectat consultantul, iar procesul de fuziune a operatorilor Romtelecom şi Cosmote s-ar putea afla într-un stadiu avansat. OTE, cu probleme financiare, probabil nu va cumpăra acest pachet, dar Deutsche Telekom ar putea, deşi nu ar avea o motivaţie specială. Cel mai probabil, pachetul se va vinde la bursă, preferabil o listare duală - Bucureşti şi Londra, de exemplu. Fuziunea cu operatorul Cosmote înainte de vânzare ar mări valoarea deţinerii statului român în Romtelecom prin sinergiile care se creează.

Tariful de terminare în reţelele mobile urmeză să fie adus la o valoare, 0,0096 euro/minut, mai apropiată de cea corectă, dar încă mult mai mare decât tariful de terminare în reţele fixe, 0,0014 euro/minut. Aceasta ar trebui să fie încă o etapă în punerea pe costuri a tarifelor de terminare în reţelele mobile, importantă pentru relansarea competiţei, dar mai ales un prilej pentru a regândi modul în care sunt tarifate aceste servicii. Analiza tarifelor primilor trei operatori de telefonie mobilă arată că au fost concepute pentru a ţine captiv consumatorul: sute de minute în reţea la tarife rezonabile şi uriaşe \"taxe vamale\" care să-i oprească să \"iasă\" din reţea la depăşirea minutelor alocate: Cosmote 0,223 euro/minut la abonament de 8,8 euro/lună, Orange 0,15 euro/minut la abonament de 8 euro/lună şi Vodafone 0,21 euro/minut la abonament de 9 euro. Astfel, România are patru reţele de comunicaţii mobile care nu prea comunică între ele - 85% din trafic se termină în propria reţea şi doar 9,5% din trafic se termină în alte reţele mobile. Aşa au ajuns românii, în încercarea de a vorbi în alte reţele, să aibă în buzunar două sau trei telefoane mobile conectate în reţele diferite pentru a evita uriaşa taxă vamală numită tarif de terminare. Şi pentru aceasta românii plătesc mai mult - 206 milioane euro/an, adică circa 10 euro/an pentru fiecare din cei circa 20 milioane de români, conform unui studiu KPMG.

Este momentul \"rebalansării tarifelor din comunicaţiile mobile\" pentru eficienţă şi accelerarea competiţiei, al elaborării unor planuri tarifare echilibrate, neutre faţă de destinaţia traficului prin impunerea unor marje comerciale normale. Un rol important va avea şi demersul început de Consiliul Concurenţei de a pune pe costuri tarifele de terminare cu amănuntul. Noile tarife ar trebui să permită românilor să vorbească în alte reţele la tarife rezonabile, dar şi creşterea ponderii traficului spre alte reţele, intensificarea competiţiei şi creşterea mobilităţii clienţilor, dar, mai ales, ar trebui să permită românilor să aibă NUMAI UN telefon mobil în buzunar, aşa cum au numai un telefon fix acasă.

Operatorii de reţele mobile virtuale primesc încă o şansă în România, prin intrarea în vigoare de la 1 iulie a separării roamingului internaţional de furnizarea servicilor de comunicaţii mobile la nivel naţional. România este, poate, singura ţară din UE care nu are operatori virtuali, deşi tentative de intrare pe piaţă au fost, deşi din 2012 avem un ghid care nu a produs niciun efect şi deşi Cosmote şi RCS&RDS şi-au asumat, prin noile licenţe, obligaţia de a găzdui operatorii virtuali. Cel mai interesat să găzduiască operatori virtuali ar trebui să fie RCS&RDS, care are o reţea puţin folosită, însă cu slabă acoperire.

Cum ar putea arăta piaţa noastră în 2014?

Aşteptata punere pe costuri a tarifelor de terminare în reţele mobile, corelat cu intrarea în vigoare a prevederilor regulamentului de roaming internaţional de la 1 iulie 2014, care permit separarea oferirii serviciilor de roaming internaţional de serviciile naţionale, dar şi intrarea operatorilor mobili virtuali ar putea revigora competiţia pe piaţa noastră.

În partea a doua a anului trecut am asistat la o mărire a tarifelor abonamentelor la servicii de comunicaţii mobile ale primilor trei operatori, \"pasul înainte făcut de marii operatori lăsând în off-side\" consumatorul român. Lucrurile s-ar putea schimba în 2014 prin noua ofertă RCS&RDS pentru abonamente la serviciile de comunicaţii mobile lansată la începutul acestui an şi care prevede sute de minute naţionale şi internaţionale la tarife începând de la 2 euro/lună. Dacă RCS&RDS va fi în stare să însoţească oferta cu o acoperire naţională adecvată, minim 90% dezvoltând rapid o reţea în banda de 900MHz, s-ar putea să avem chiar un război al preţurilor în 2014, aşa cum Franţa a avut în 2013 declanşat de RCS&RDS-ul lor, Free (Illiad).

Lansarea comercială a reţelelor de comunicaţii mobile, începând cu aprilie 2014, va permite oferirea de servicii de date de mare viteză, astfel ca accesul mobil va continua să câştige teren în lupta cu accesul fix în ciuda măririi vitezei de acces la 1Gb/s. Pachetele de servicii vor continua să fie căutate de utilizatorii români şi susţinute de operatori dat fiind avantajele economice. Operatorii care vor putea oferi pachetul maxim cu 5 servicii (voce fixă & mobilă, Internet fix şi mobil, TV) îşi vor putea păstra şi consolida baza de clienţi.

Din acest motiv, UPC Romania ar trebui să găsească o soluţie pentru a putea oferi pachetul maxim - lansarea unui operator mobil virtual, un parteneriat cu un operator de comunicaţii mobile - în încercarea de a-şi îmbunătăţii situaţia. În caz contrar, ar putea deveni vulnerabilă şi ţintă pentru preluare de către operatorii cu exces de lichidităţi. Desigur că decizia o va lua compania mamă, Liberty Global.

Şi în anul 2014 vor continua achiziţiile de jucători mici mai ales, criza fiind un factor favorizant. Vodafone ar putea deveni un jucător activ dacă luăm în consideraţie surplusul de lichidităţi al companiei mamă ca urmare a vânzării pachetului de 45% din Verizon pentru 130 miliarde dolari americani, declaraţiile unor oficiali, dar şi recenta achiziţie, 16 ianuarie 2014, din Grecia. Vodafone ar putea fi interesat de reţele pentru comunicaţii fixe şi de oferirea pachetului maxim de cinci servicii.

Se estimează că numărul utilizatorilor va stagna, creştere fiind aşteptată pentru utilizatorii serviciilor de Internet, mobil cu precădere. Venitul mediu pe utilizator va stagna, creşterea fiind condiţionată de un context economic favorabil.

Pentru anul financiar 2013, se estimează stagnarea veniturilor telecomunicaţiilor româneşti. Tendinţa s-ar putea menţine şi în anul 2014, dacă luăm în consideraţie şi punerea pe costuri a tarifelor de terminare în reţelele mobile şi noul regulament de roaming internaţional. O uşoară creştere ar putea avea loc într-un context economic favorabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb