ANUL TRECUT, Încasările Comcereal Vaslui au urcat cu 17%, la 320 milioane lei

V.B.
Piaţa de Capital / 3 mai 2014

Comcereal Vaslui (simbol: CCEV), parte a grupului Racova, deţinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 320,5 milioane lei (72,5 milioane euro), cu 17% mai mare decât cea din 2012, potrivit datelor remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În 2012, compania a consemnat încasări de 273,7 milioane lei, cu 46% peste cele din 2011, de 187 milioane lei.

Atât veniturile, cât şi cheltuielile au urcat anul trecut cu câte 26%, la 343 milioane lei (77,6 milioane euro) şi, respectiv, la 338,2 milioane lei (76,5 milioane euro), se mai arată în document.

Pentru 2014, CCEV a bugetat venituri totale de aproape 305 milioane lei şi cheltuieli de 299,6 milioane lei, astfel că ar urma să încheie anul cu un profit brut de 5,3 milioane lei.

Anul trecut, Comcereal Vaslui a avut un profit brut de 4,8 milioane lei, puţin peste cel din 2012, de 4,7 milioane lei.

"Se constată pentru anul 2013 o creştere semnificativă a producţiilor medii la hectar faţă anul precedent, când seceta a afectat substanţial producţiile obţinute, cu peste 50% la grâu, floarea soarelui şi porumb şi aproape integral la rapiţă. În condiţiile obţinerii pentru anul 2013 a unor producţii cantitative mari preţurile de valorificare au înregistrat o scădere semnificativă faţă de anul precedent (...) Producţia în curs de execuţie reprezintă cheltuieli în suma de 44,8 milioane lei efectuate pentru înfiinţarea culturilor de grâu şi rapiţă, cât şi a lucrărilor pregătitoare pentru înfiinţarea culturilor de floarea soarelui, porumb, orzoaică în primăvara anului 2014", se mai arată în documentul remis BVB.

Vânzările de produse agricole au cumulat 253,1 milioane lei, dintre care 185,7 milioane lei încasări pentru grâu, 28,3 milioane lei pentru rapiţă, 22,5 milioane lei pentru floarea soarelui, iar 16,4 milioane pentru porumb.

"Având în vedere gradul mare de integrare a activităţii în cadrul grupului Racova, mare parte din aceste produse se valorifică spre firmele din grup. Astfel, din producţia de grâu de aproximativ 90.000 tone, aproximativ 40.000 tone se valorifică la Mopan Suceava, aproximativ 8.000 tone se folosesc pentru sămânţă şi pentru plata arendei, iar diferenţa de aproximativ 42.000 tone se valorifică spre terţi, firme de morărit panificaţie sau angrosişti (Toepfer, Cargill, Nidera). Producţia de rapiţă şi de floarea soarelui, aproximativ 24.000 tone, se livrează şi procesează intragrup în cadrul Ulerom Vaslui sau extragrup, către clienţi precum Toepfer, Expur. Din producţia de porumb, de aproximativ 10.000 tone, se reţine pentru ferma zootehnică proprie cantitatea de 500 tone, iar diferenta de 9.500 tone este livrată către terţi. Producţia zootehnică, aproximativ 38.000 hectolitri lapte, se valorifică integral catre Ilvas Vaslui", mai punctează raportul.

CCEV a primit anul trecut subvenţii de 19,2 milioane lei.

"Producţia agricolă vegetală se realizează pe 27.737 ha terenuri agricole, arendate de la persoane fizice şi juridice. În teritoriu, activitatea este organizată în 15 baze de producţie şi recepţie a produselor agricole, în cadrul a 30 ferme vegetale, unde se înfiinţează, se întreţin şi se recoltează următoarele culturi: grâu, rapiţă, floarea soarelui, porumb, culturi furajere. Producţia zootehnică se realizează în cadrul fermei Tirzii, una dintre cele mai moderne ferme de profil din ţară, specializată pe vaci de lapte. Depozitarea producţiei vegetale se realizează în cele 3 silozuri şi în alte 14 baze de recepţie, cu o capacitate de depozitare de peste 270.250 tone. În silozurile şi bazele noastre se depozitează producţia proprie, cea obţinută de firmele grupului Racova, respectiv Agrocomplex Bârlad, R-Agro Fălciu, cât şi producţia realizată de terţi. Producţia de panificaţie se realizează în cadrul a doua secţii de producere a pâinii şi a produselor de panificaţie, cu o capacitate anuală totală de 1.800 tone", se menţionează în raport.

Printre obiectivele pe termen scurt, se rnumără extinderea suprafeţelor cultivate prin arendarea sau cumpărarea de la persoane fizice sau juridice (astfel încât suprafaţă totală să se apropie de 30 de mii de hectare), precum şi cultivarea unor soiuri de seminţe de calitate superioară. Alte obiective sunt înlocuirea utilajelor agricole vechi, cumpărarea de animale de rase superioare, cu producţii mult mai mari decât cele actuale.

Pe termen lung, conducerea Comcereal vrea să construiască o fabrică de pâine cu o capacitate de aproximativ 10 mii de tone în oraşul Vaslui şi să majoreze capacităţile de depozitare a produselor agricole, cu cel puţin 50 de mii de tone, prin construirea unor silozuri noi.

CCEV are un capital social de 25,8 milioane lei, divizat în 258 de milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu controlează puţin peste 90% din acţiunile Comcereal Vaslui, respectiv prin Racova are 84,35% din titluri, iar prin firma Mopan deţine aproape 5,73% din acţiuni. Grupul include firmele Racova, Ulerom, Ilvas, Agrocomplex şi Mopan.

Cel mai recent transfer cu acţiunile Comcereal Vaslui a fost realizat pe 26 martie, când preţul a urcat cu 8,89%, la 0,245 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 63,21 milioane lei (14,27 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb