ANUL TRECUT, Leasingul, aproape la jumătate

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 10 martie 2010

Jean-Claude Boloux, preşedintele ALB, a declarat că anul 2010 ar trebui să fie un an mai bun faţă de anul trecut, însă nu vom vedea creşteri mai devreme de al doilea semestru.

Jean-Claude Boloux, preşedintele ALB, a declarat că anul 2010 ar trebui să fie un an mai bun faţă de anul trecut, însă nu vom vedea creşteri mai devreme de al doilea semestru.

Creditele neperformante - o treime din total

ALB nu se aşteaptă la o creştere a pieţei de leasing în prima parte a anului

Piaţa leasingului a fost printre cele mai lovite de criza financiară, aceasta înregistrând o scădere semnificativă de 72% pe parcursul anului trecut, comparativ cu anul 2008, la 1,33 miliarde de euro, conform datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB). Astfel, finanţările pentru achiziţii din sectorul imobiliar, au înregistrat o scădere de 34%, la 232,64 milioane de euro faţă de anul 2008, segmentul echipamentelor a coborât cu 76%, la 261,15 milioane euro, iar pe segmentul auto scăderea a fost de 75%, la 839,589 milioane euro.

Jean-Claude Boloux, preşedintele ALB, a declarat că anul 2010 ar trebui să fie un an mai bun faţă de anul trecut, însă nu vom vedea creşteri mai devreme de al doilea semestru. Totodată, domnia sa a spus că primele două luni ale anului nu au fost pe măsura aşteptărilor asociaţiei. Domnia sa a precizat că societăţile de leasing se vor orienta spre sectoarele cu un potenţial de dezvoltare, precum sectorul IT sau agricultură.

Rata creditelor neperformante a ajuns la 33% din portofoliul instituţiilor financiare nebancare (IFN) în decembrie 2009, faţă de 15% la jumătatea anului trecut, şi doar 7% la sfârşitul anului 2008, a spus Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB România. Domnia sa a precizat că în fiecare sector finanţat de IFN-uri există problema creditelor neperformante.

Totodată, recuperarea bunurilor se face cu câteva luni întârziere, timp în care instituţiile financiare nebancare, din care fac parte şi societăţile de leasing, trebuie să constituie provizioane, a precizat doamna Ahciarliu.

"Cei mai mulţi rău-platnici sunt din rândul celor care au avut contracte încheiate cu autorităţile publice", a menţionat domnia sa.

Anul trecut, a fost modificată procedura de executare silită a clienţilor agenţilor economici privaţi care sunt rău-platnici, introducându-se obligativitatea obţinerii acordului unui judecător pentru a începe executarea silită.

Membrii ALB au finanţat active în valoare totală de 1,307 miliarde euro

Anul trecut, membrii ALB au finanţat active în valoare totală de 1,307 miliarde euro, având o pondere de 98% în piaţă, iar companiile neafiliate, în valoare de 26.045 milioane euro.

Jean-Claude Boloux a spus că finanţările acordate anul trecut, s-au axat în special pe sectorul transporturilor, care a avut o pondere de 63% din total. 20% din finanţări s-au îndreptat către segmentul echipamentelor, iar 17% către sectorul imobiliar. Domnia sa a mai spus că cea mai mare parte a finanţărilor a fost atrasă de clienţii corporativi, aceştia având o pondere de 91% din total, în timp ce segmentul retail a înregistrat doar 8%, iar sectorul public doar 1%.

Potrivit unui comunicat remis de membrii ALB, în domeniul finanţării transporturilor, autoturismele deţin o cotă de 61%, vehiculele comerciale grele, 21%, vehiculele comerciale uşoare, 16%, iar alte tipuri de vehicule un procent de 2% din total. Finanţarea în domeniul transporturilor înregistrează o scădere de aproximativ 72% în domeniul autoturismelor şi a vehiculelor comerciale uşoare. Scăderea cea mai importantă, de 81%, a avut loc în sectorul vehiculelor comerciale grele.

Din finanţarea categoriei echipamentelor, domeniul construcţiilor reprezintă o cotă de 22%, în scădere cu 87% faţă de 2008, 8% reprezintă domeniul echipamentelor IT şi soft-ware, 8%, echipamentele destinate industriei metalurgice, 4%, industria alimentară, 5%, echipamentele medicale, 9%, echipamentele agricole, 3%, industria de prelucrare a lemnului, 4%, industria chimică şi 37%, alte domenii.

Oficialii ALB au mai spus că, per ansamblu, cu exceptia echipamentelor de construcţii, care au cunoscut o reducere de aproximativ 87%, scăderea finanţărilor în domeniul echipamentelor a urmărit tendinţa generală a pieţei.

Finanţarea sectorului imobiliar este dominată de categoria clădirilor industriale şi comerciale, cu un total de 36% şi de cea a spaţiilor de birou, cu 26%. Finanţarea terenurilor reprezintă 4%, în timp ce restul de 34% reprezintă hoteluri şi sectorul rezidenţial.

ALB: Societăţile au ajuns pe lista cu datornici la stat, din cauza amenzilor clienţilor

Societăţile de leasing sunt înregistrate cu datorii la bugetul de stat, însă acestea reprezeintă, de fapt, amenzi ale clienţilor, primite de aceste societăţi, a reamintit Adriana Ahciarliu. Domnia sa a precizat că societăţile plătesc şi impozite şi taxe locale pentru bunuri nerecuperate.

Acestă situaţie s-ar putea ameliora, din iunie. Potrivit doamnei Ahciarliu, atunci, este programată să intre în vigoare o nouă procedură în plata rovignetei (utilizarea drumurilor), iar obligaţia de plată a amenzilor va fi a utilizatorilor de vehicule.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb