APAPR: "Tăierea contribuţiilor va falimenta sistemul de pensii private"

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 mai 2010

Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) va trimite o scrisoa-re de protest preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), fiind împotriva măsurii de reducere a contribuţiilor în sistem de la 2,5 % la 0,5 %, a spus, ieri, preşedintele APAPR, Crinu Andănuţ, în cadrul unei conferinţe pe tema pensiilor private.

"Va exista o intervenţie şi la nivel politic, prin ambasadele statelor de origine ale companiilor care au inves-tit în industria pensiilor private în România pentru a stopa această decizie negândită de reducere a contribuţiilor", a mai spus domnul Andănuţ. Domnia sa a spus că dacă lucrurile nu se schimbă, companiile aflate în a doua jumătate a clasamentului administratorilor de fonduri de pensii pe Pilonul II vor avea mari probleme financiare şi vor trebui să ceară bani investitorilor.

"Propunerea MFP de tăiere a contribuţiilor la 0,5% înseamnă falimentarea cu bună ştiinţă a sistemului de pensii private, atât a administratorilor, cât şi a celor cinci milioane de participanţi", a avertizat Crinu Andănuţ.

Domnia sa a adăugat: "Sistemul are nevoie de susţinerea celor mai puternice şi credibile instituţii ale statului. Parlamentarii români habar nu au de rezultatele sistemului de pensii private, iar oamenii pe care îi respectăm au debitat numai prostii în legătură cu sistemul pensiilor private. Chiar de la lansarea sistemului, atenţia a fost transferată către creşterea punctului de pensie în sistemul public şi mila politicienilor, de la un sistem de pensii private care reprezintă de fapt viitorul. Această soluţie funcţionează în multe părţi din Europa şi duce la eficientizarea şi transparentizarea administrării banului public".

"Administratorii mici de pe pilonul II ar putea părăsi piaţa după scăderea contribuţiilor la 0,5%"

Administratorii mai mici de pe piaţa pensiilor private obligatorii, Pilonul II, ar putea părăsi sistemul în condiţiile în care MFP ar reduce contribuţiile de la 2,5% la 0,5% din câştigul brut, a declarat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR şi CEO al Allianz Ţiriac Pensii Private. Domnia sa a explicat că aceştia nu îşi vor mai putea susţine costurile, astfel putând renunţa la afaceri.

"La cei din a doua jumătate a listei problema se pune foarte serios de părăsire a pieţei doar dacă investitorii nu sunt destul de nebuni să injecteze din nou capital într-un business care le dovedeşte că nu este sustenabil pentru că este la mâna politicienilor", a spus domnul Andănuţ, adăugând: "Cheltuiala din administrare nu se mai susţine din venituri, ori se face injecţie de capital ori se decide părăsirea pieţei".

Preşedintele APAPR a adăugat că administratorii mari vor atinge punctul de "break-even" (n.r. când vor recupera investiţia făcută) cu cel puţin zece ani întârziere dacă sunt reduse contribuţiile, iar în cazul administratorilor mici mici se pune problema de "supravieţuire".

Crinu Andănuţ spune că Pilonul II este cea mai de succes reformă în ţara noastră, un sistem de economisire modern şi eficient, în care după doi ani, fondurile de pensii obligatorii au un randament mediu anual de peste 18%, mult peste inflaţia de circa 5%.

Pe piaţa pensiilor private obligatorii (pilon II), au rămas în prezent, nouă fonduri de pensii, faţă de 18 câte erau în toamna lui 2007, la startul campaniei de atragere de participanţi.

Croitoru (BNR): "Diminuarea contribuţiei la Pilonul II va întârzia trecerea de la sistemul public la privat"

Reducerea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) va întârzia trecerea de la sistemul public de pensii la unul privat, iar reforma sistemului de pensii şi viitorul nu trebuie sacrificate doar pentru a aduce bani la buget, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Suntem deja în întârziere în ce priveşte reforma. Nu pot sacrifica viitorul doar pentru a aduce bani la buget, doar pentru că restructurarea acolo nu se petrece", a precizat Lucian Croitoru, într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a adăugat că orice sumă la bugetul de stat este binevenită în prezent, în condiţiile actuale ale economiei. "Având în vedere situaţia dificilă a bugetului public, nu au avut ce face. Pot să am înţelegere cu privire la acest lucru", a mai spus domnia sa.

Sistemul public de pensii trebuie ajustat în condiţiile în care veniturile colectate la bugetul de stat nu depăşesc 32% din PIB, iar o posibilă majorare a TVA la 24% nu ar fi eficientă în condiţiile în care banii colectaţi ar acoperi deficitul public de pensii, consideră Lucian Croitoru.

"Dacă majorăm TVA în acest an la 24% estimăm 4 - 4,5 miliarde euro în plus, dar dacă sistemul public de pensii nu este ajustat va înghiţi el această sumă, iar evaziunea va creşte pentru că publicul nu doreşte să plătească mai mult de 32% venituri din PIB la bugetul de stat. Reforma în acest sistem este necesară. (...) Ceea ce face Guvernul acum ar fi cam singura soluţie. Probabil ar trebui să trateze separat salariile şi pensiile", a mai spus domnul Croitoru, adăugând că statul trebuie să asigure un anumit nivel al calităţii, dar nu un anumit nivel al salariilor, în condiţiile în care deficitul la bugetul public de pensii se ridică la aproape 3 miliarde euro.

Besim Jawad, Eureko: "Reducerea contribuţiei la Pilonul II ar avea un impact financiar de 2,4 miliarde lei"

Reducerea contribuţiei la sistemul de pensii private obligatorii, Pilonul II, la 0,5% din câştigul brut, de la 2,5%, în prezent, ar avea, până la finalul anului 2011, un impact financiar direct de 2,4 miliarde lei, a declarat, ieri, directorul general al "Eureko" Pensii, Besim Jawad.

"O astfel de măsură are un impact dramatic asupra investitorilor din piaţa pensiilor private obligatorii", a precizat domnia sa.

Directorul general al "Eureko" Pensii a amintit că pentru a finanţa sistemului public de pensii, Guvernul a decis să îngheţe creşterea contribuţiei în 2009: "Impactul a fost de circa un miliard de euro în pensii private pierdute pentru participanţi şi pentru industrie în total".

Guvernul a îngheţat, pentru anul trecut, la 2% contribuţia la pensiile private obligatorii, întârziind schema de majorare treptată a contribuţiilor încă din al doilea an de la lansarea sistemului. Contribuţia ar trebui să ajungă la 6% din salariul brut al participanţilor până în 2017.

ING: "Îngheţarea contribuţiei la Pilonul II duce la reducerea cu până la 30% a nivelului pensiei private viitoare"

Decizia Ministerului de Finanţe, de reducere a contribuţiei virate în sistemul privat de pensii obligatorii, riscă să atribuie un val de instabilitate nu doar asupra unei industrii care şi-a dovedit deja funcţionalitatea, dar şi asupra întregului mediu de afaceri românesc, spune Cornelia Coman, preşedinte al Consiliului de Administraţie al ING Fond de Pensii. Domnia sa spune că îngheţarea contribuţiei virate în Pilonul II ar genera, pe lângă efectul nefast asupra sustenabilităţii întregului sistem de pensii, şi o reducere cu până la 30% a nivelului pensiei private viitoare.

"În acest moment, măsura nu ar face decât să amplifice pierderile induse participanţilor prin îngheţarea în 2009 a contribuţiei la nivelul de 2% şi nerespectarea majorării la 3% în 2010", consideră Cornelia Coman. Domnia sa a adăugat: "Diminuarea contribuţiei virate către Pilonul II de pensii private ar reprezenta o nouă lovitură dată celor peste 5 milioane de participanţi care au aderat la acest sistem cu speranţa şi aşteptarea de a-şi putea clădi un viitor mai sigur pentru perioada pensionării". Instituirea Pilonului II a fost menită să ofere salariaţilor o alternativă solidă în faţa incertitudinii dovedite a sistemului public. "Este cu atât mai nedrept cu cât generaţia tânără, participantă în Pilonul II de pensii, a plătit deja preţul lipsei de viziune economică în 2009 şi 2010, preluând şocurile unei reaşezări brutale a economiei, al restructurărilor, şomajului şi dificultăţilor financiare", a adăugat doamna Coman.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb