APMGR: "Susţinem prescrierea medicamentelelor pe denumirile internaţională şi comercială"

V.B.
Piaţa de Capital #Sănătate / 4 aprilie 2014

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susţine dreptul medicilor de a prescrie tratamentul farmaceutic utilizând atât denumirea comună internaţională (DCI) a medicamentului, cât şi denumirea comercială a acestuia şi va cere introducerea respectivei prevederi în Contractul Cadru, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Preşedintele APMGR Dragoş Damian, a declarat: "Interesul pacientului trebuie să stea la baza prescrierii medicamentelor. Din păcate, în practică, prescripţia pe DCI şi-a arătat limitele, cu efecte negative asupra pacienţilor cronici, care uneori primesc 4 - 5 preparate diferite într-o singură lună, reducându-se astfel aderenţa la tratament şi încrederea în acesta".

În plus, prescripţia pe DCI a favorizat abuzuri şi utilizarea medicamentelor scumpe, pacientul fiind nevoit să suporte o coplată nejustificat de mare, mai transmit reprezentanţii APMGR.

"Prescrierea pe DCI nu este obligatorie în niciun stat membru al Uniunii Europene, aşa cum susţin unele instituţii sau aşa-zişi specialişti. Medicii trebuie lăsaţi să se folosească de experienţa profesională şi de ghidurile terapeutice în prescrierea medicamentelor, nicidecum să fie transformaţi în birocraţi, obligaţi să dea explicaţii administrative", a mai spus Damian.

APMGR a constatat că prescripţia pe DCI a contribuit la scăderea utilizării medicamentelor generice de la 36% în 2008, la 28% în 2013 şi la dispariţia de pe piaţă în special a unor medicamente fabricate în România. Soluţia propusă de APMGR are în vedere prescrierea atât pe bază de DCI, cât şi pe denumire comercială, precum şi introducerea unor cote de prescriere a medicamentelor generice, care să aibă în vedere asigurarea continuităţii tratamentului pentru pacienţi şi reducerea efortului financiar pe care aceştia îl fac prin coplată, se mai arată în comunicat.

În acest fel, susţine Asociaţia, poate creşte gradul de acceptare al tratamentului de către pacient, acesta nefiind obligat să schimbe produsul decât în funcţie de disponibilitatea acestuia sau de considerente comerciale. În plus, prescripţia pe denumire comercială permite producătorilor de medicamente generice să informeze medicii asupra apariţiei alternativelor generice, pentru care statul va deconta mai puţin, iar pacientul va suporta o contribuţie mai mică.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din ţara noastră: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Companiile membre APMGR au capacităţi de productie în Capitală, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureş şi Timişoara, unde se produc medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice: de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice.

APMGR este afiliata la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb