Companiile IT Apple, Google, Intel şi Adobe nu au reuşit să convingă o judecătoare din California să aprobe un acord de 324,5 milioane de dolari pentru închiderea unui proces colectiv cu angajaţi care acuză cei patru giganţi că s-ar fi asociat pentru a evita racolarea reciprocă de personal, informează Reuters.
Magistratul californian Lucy Koh consideră că suma prevăzută în acord este prea mică, având în vedere probele existente împotriva companiilor.
"Există dovezi substanţiale şi convingătoare că fondatorul Apple Steve Jobs a fost una dintre, dacă nu chiar figura centrală a acestei conspiraţii", a afirmat judecătorul din San Jose, oferind detalii despre situaţiile în care au fost implicaţi Jobs şi alţi directori de companii din Sillicon Valley.
Reprezentanţii Apple şi Google au refuzat să comenteze. Chuck Mulloy, purtătorul de cuvânt al Intel, s-a declarat dezamăgit. Nu au putut fi contactaţi nici avocaţii angajaţilor care sunt parte în proces, nici vreun reprezentant al Adobe.
În plângerea înaintată în 2011, angajaţii susţin că asocierea companiilor le-a limitat mobilitatea de angajare şi, implicit, salariile.
Cazul se bazează, în principal, pe e-mailuri în care Steve Jobs, Eric Schmidt (fostul director al Google) şi şefi ai unor companii concurente au plănuit să evite furtul de ingineri.
În aprilie, cu puţin timp înaintea procesului, cele patru companii au convenit să încheie un acord cu angajaţii. Iniţial, reclamanţii intenţionau să solicite despăgubiri de 3 miliarde de dolari, sumă care ar fi putut să fie triplată, conform legislaţiei antitrust.
Avocaţii reclamanţilor au cerut instanţei să aprobe acordul, motivând că angajaţii se vor confrunta cu riscuri serioase la apel. Totuşi, unii dintre reclamanţi au contestat acordul, afirmând că ambele părţi ar trebui să revină la masa negocierilor, în speranţa obţinerii unei sume mai mari.