Peste 50 de fabrici de lapte din România, reprezentând aproape o treime din total, s-au închis anul trecut din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi creşterii costurilor de producţie, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL din industria laptelui. La începutul anului trecut, în România funcţionau 183 de fabrici de lapte autorizate sanitar-veterinar, potrivit APRIL. La 1 aprilie 2014, numărul fabricilor scăzuse la 152, iar la finele anului la 130.
"S-au închis pentru că nu le mai merg afacerile. Costurile de producţie sunt din an în an mai mari, iar hypermarketurile au început să renunţe la producţia internă de lapte, pentru că mărcile proprii se produc în ţări precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste ţări vine lapte mai ieftin, pentru că au rămas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia", a spus Cojocaru, citat de Mediafax.
El a adăugat că hypermarketurile au mărit taxele de raft pentru producătorii români şi încearcă să susţină firmele din ţările în care îşi au originile.
"INS spune că a crescut cu 6% consumul de lactate. Nimeni nu spune însă cu cât au crescut importurile în acest an. Multe ferme medii şi mari din România s-au închis, pentru că din cauza importurilor masive nu mai au cui livra laptele. Există astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci", a afirmat oficialul patronatului.
Dorin Cojocaru a amintit că la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte în Uniunea Europeană şi fiecare ţară va avea voie să producă oricât va dori.
"Din aprilie vor veni pe piaţă cantităţi şi mai mari de lactate. Estimăm că, până la finalul anului, din cele 130 de fabrici de lactate la nivel naţional vor mai rămâne în jur de 70", a mai spus el.
Potrivit APRIL, citat de Mediafax, piaţa lactatelor este estimată la aproape 900 de milioane de euro. Cei mai importanţi producători la nivel naţional sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco şi Hochland.