APROAPE DE BLACKOUT Criza electricităţii ne întoarce în era comunistă

Ramona Radu, Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 septembrie 2019

Criza electricităţii ne întoarce în era comunistă

Virgil Popescu: "Ţara noastră este pe cale să ajungă în situaţia de dinainte de 1989"

Situaţia de criză din electricitate vine ca urmare a lipsei acute de investiţii în sistemul energetic

Suntem foarte aproape să ne întoarcem în perioada comunistă, când energia electrică era întreruptă voluntar din lipsa capacităţii de alimentare, afirmă, la unison, specialiştii din piaţa de profil.

Opiniile acestora vin în contextul în care ne aflăm într-o criză a electricităţii, importând cantităţi semnificative de energie, la preţuri istorice. Luni şi marţi, acestea au atins nivelul de 750 de lei/MWh, pe piaţa spot a bursei OPCOM, maxim atins şi în data de 19 septembrie. În acelaşi timpă, ţara naos­tră importă electricitate la capacitate maximă pe linia de interconexiune cu Ungaria.

"Suntem într-o criză mare şi se preconizează o criză foarte mare în aceas­tă iarnă", este de părere Virgil Popes­cu, vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Oficialul ne-a spus că România este pe cale să ajungă în situaţia de dinainte de 1989, din lipsa investiţiilor în sectorul energetic.

Virgil Popescu ne-a declarat: "Nu se fac investiţii în zona de energie electrică, unitatea 1 de la Cernavodă a fost oprită intempestiv, degeaba funcţio­nează Hidroelectrica la capacitate maximă, pentru că oricum am importat mai mult decât am exportat şi când era pornit reactorul. Nu ştiu ce vom face la iarnă, iar lipsa de energie electrică din piaţă este clar că se reflectă în preţul energiei, pe PZU (n.r. Piaţa Pentru Ziua Următoare). Nu producem suficientă electricitate, iar la iarnă va fi foarte rău, întrucât capacitatea maximă de import este de 2200 de MWh, iar consumul va fi mult mai mare. Anul trecut, de exemplu, am consumat 11.000 de MWh. În condiţiile în care acum, când nu am ajuns la 8000 MWh consum, importăm, ce vom face la iarnă? În acest moment, scade rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica, din cauză că aceasta produce ca să suplinească cât de cât capacitatea de producţie a Unităţii 1 de la Cernavodă. Astfel, la iarnă, când vom avea cu adevărat nevoie să intre pe vârfurile de consum, Hidroelectrica nu va mai putea produce cât este nevoie. Avem o situaţie tragică în România, cu electricitatea".

Virgil Popescu ne-a explicat că, în situaţia în care vom ajunge să nu mai avem energie electrică suficientă pentru necesarul de consum, există o hotărâre de guvern care spune ce procedură se va aplica, respectiv va fi oprită alimentarea cu electricitate a consumatorilor mari industriali, iar populaţia va avea energie electrică. "Dacă ajungem la o astfel de criză, vom fi într-o suituaţie în care nu am mai fost din perioada comunismului, când se oprea voluntar energia electrică".

Deputatul ne-a mai spus că nici Transelectrica nu şi-a realizat investiţiile planificate: "Cum să îşi îndeplinească planul de investiţii cu un Caraşol fără diplomă director general? Înainte fusese director de investiţii la Transelectrica, deci s-a ocupat de investiţiile în Sistemul Naţional de Transport al Energiei Electrice şi a fost amendat de ANRE că nu a realizat investiţiile, deşi compania avea capacitatea financiară să le facă".

De asemenea, nici în producţia de energie electrică nu au mai fost făcute investiţii de ani de zile. Nu vom avea investiţii noi în acest domeniu atâta vreme cât în legea energiei şi a gazelor rămâne reglementarea potrivit căreia tot ceea ce se produce să fie vândut pe bursa OPCOM, a mai adăugat Virgil Popescu, opinând: "Se pare că nu se doreşte să dăm drumul la investiţii noi în energie electrică. Nimeni nu poate să finanţeze o investiţie nouă dacă nu va fi lăsat să încheie contracte de vânzare anticipată a energiei electrice - acele PPA (n.r. Power Purchase Agreements). În acest context, voi veni cu o iniţiativă legislativă care prevede să exceptăm investiţiile noi de la vânzarea obligatorie prin OPCOM, pentru că, altfel, România va intra într-o criză majoră de producţie a energiei electrice. Proiectul de lege este redactat, urmează să îl prezint colegilor mei, în structura internă a partidului, şi să îl depunem spre dezbatere".

Ovidiu Demetrescu: "Măcar în al 12-lea ceas, trebuie să pornească investiţiile!"

A venit scadenţa la investiţiile pe care nu le-am făcut în sistemul energetic, evidenţiază Ovidiu Demetrescu, expert în energie, care ne-a precizat: "Evident că avem o lipsă de capacitate de producere a energiei electrice şi, în aceste condiţii, dar şi în contextul în care a ieşit neplanificat un reactor de la Cernavodă din piaţă, a trebuit să importăm de urgenţă energie ca să salvăm deficitul.

Hidroelectrica, probabil că în condiţiile secetei prelungite, nu are hidraulicitate suficientă, nu are apă în lacuri şi nu are cu ce să producă la capacitate nominală. Lacurile nu au mai fost decolmatate de foarte mult timp, Hidroelectrica având şi ea restanţe la capitolul investiţii. Peste tot suntem restanţieri la investiţii şi mentenanţe majore. Ca atare, pierdem treptat din capacităţile de producere a energiei şi vom fi nevoiţi să importăm. Dar nu avem nici pe unde să importăm, pentru că nu am făcut investiţii nici la Transelectrica pe linie de interconexiune. Toate acestea vin ca urmare a bâlbâielilor şi lipsei de coerenţă în acţiune a guvernanţilor. Acum, de exemplu, nu avem nici ministru al energiei..."

În aceste condiţii, producătorii de energie "ne-au prins în dezechilibru şi în deficit şi îşi maximizează profiturile vânzându-ne electricitate la preţuri foarte mari".

Printre aletele, specialistul a menţionat că, până inclusiv anul trecut, ţara noastră era exportator net de energie: "De la sfârşitul lui 2018, balanţa a început să se inverseze, pentru că au ieşit din funcţiune o serie de capacităţi şi pentru că la, energia verde, depindem şi de natură. Dar trebuie subliniat şi că în sistemul naţional de energie nu avem stocaj, pentru că nici aici nu avem investiţii şi acum plătim lipsa de coerenţă decizională".

Ca efect al acestei situaţii de criză, există două alternative - fie un blackout în sistem, când acesta va intra în instabilitate din cauza unei avarii generale, fie închideri controlate, respectiv decuplarea unor consumatori, adică să începem să stingem lumina pentru că nu mai facem faţă consumului, ca în vremea lui Ceauşescu. Consider că este o situaţie de criză. Stăm şi o fredonăm cu gazul din Marea Neagră în loc să scoatem gazul şi să facem centrale pe gaze cu pornire şi oprire mult mai rapidă, care ar putea suplini lipsa stocajului. Discutăm despre redevenţă şi altele, dar dacă vom continua aşa încă vreo zece ani, atunci va scădea valoarea comercială a gazelor de acolo şi nu va mai fi economic viabil să le scoatem.

De cărbune mai tragem, dar nu este de viitor. Nimeni nu mai finanţează cărbunele. Nu vom mai putea ţine centralele pe cărbune mai mult de zece ani, din cauza preţurilor şi a costurilor cu această sursă. În plus, toată lumea s-a angajat în procesul de decarbonizare, de reducere a emisilor de CO2".

Ovidiu Demetrescu atrage atenţia că avem nevoie de cel puţin 2000-3000 de MW în centralele pe gaz, în condiţiile în care centralele din jurul Bucureştiului, cu excepţia CEZ Vest, sunt vechi şi trebuie retehnologizate. "Investiţia de la Iernut va fi finalizată la anul, urmează să fie demarată cea de la Mintia, care va fi gata peste 2 ani şi jumătate. Sunt investiţii cu ciclu lung de implementare.

În acelaşi timp, investiţiile în regenerabile pot fi puse în operă mai uşor, însă chiar este imperios necesar să avem acordurile de cumpărare a energiei pe termen lung (PPA). Când îţi iei o finanţare de proiect pe 10-15 ani, îţi trebuie, la orice tip de investiţie, un astfel de PPA, tot pe 10-15 ani. Altfel nu te finanţează nimeni. Preţul este fluctuant pe piaţă, nu putem garanta cu el".

Dacă nu vom începe imediat investiţiile, vom plăti un preţ foarte mare, a conchis Ovidiu Demetrescu, apreciind că, "măcar în al 12-lea ceas, trebuie să pornească investiţiile!"

Jack Cutişteanu: "Suntem în prag de colaps"

Sistemul nostru energetic este aproape de colaps, iar ţara noastră nu dispune de suficiente capacităţi de producere a energiei electrice, subliniază Jack Cutişteanu, director general Petprod.

Domnia sa ne-a declarat: "Este o conjunctură în care mai mulţi factori şi-au dat mâna şi au făcut astfel încât preţul electricităţii să crească: seceta - nu e apă, nu se produce pe hidro mai mult de 1.500-1.600 MWh, potenţialul fiind mult mai mare, debitul Dunării este la nivelul de 2.300 mc/sec., media multianuală fiind de 3.800 mc/sec. În plus, avem un deficit mare pe râurile din interiorul ţării, unde sunt amplasate hidrocentrale, pentru că nu a mai plouat din iunie şi lacurile de acumulare scad tot timpul. Aici, Transelectrica are un rol foarte important pentru că trebuie să aibă o rezervă de apă pentru iarna care vine. Nici unităţile eoliene nu au produs foarte mult pentru că au fost zile foarte călduroase. Aşadar, suntem în situaţia în care nu bate vântul, nu este apă, iar o unitate de la Cernavodă este oprită. În concluzie, noi avem o mare problemă cu producerea de energie electrică atunci când nu avem rezerve. La noi în ţară, generarea de energie suferă de foarte mulţi ani din cauza investiţiilor care nu s-au făcut. Ne bazăm pe grupurile de cărbune care, în marea lor majoritate, au durata de viaţă depăşită şi se bazează pe un cărbune de calitate inferioară, energia produsă în aceste unităţi fiind scumpă. Avem o boală foarte grea".

În ceea ce priveşte importurile de electricitate, domnul Cutişteanu este de părere că este de preferat să imporţi atunci când este mai ieftin decât să produci, adăugând: "Importăm energie pentru că nu avem sau, dacă am putea să producem puţin mai mult, ar fi mai scump decât să cumpărăm din afară, dar noi nu putem produce, nu avem din ce, nu avem apă, la toate acestea adăugându-se şi alte aspecte. Ceea ce eu tot spun de mult timp este că suntem în prag de colaps - în orice moment se poate întâmpla, şi atunci vor fi, probabil, restricţii de consum, pentru că dacă nu poţi gestiona producţia, restricţionezi consumul. Trebuie să ne rugăm să nu urmeze o iarnă grea, cu o perioadă îndelungată de ger. Nu este un semnal de alarmă, pentru că noi suntem, deja, în mijlocul epopeii. Nu avem generare, nu avem energie, iar noi trebuie să avem tot timpul o rezervă, care să poată intra atunci când e nevoie. Cam asta este situaţia. Domnului să ne rugăm!".

Unitatea 1 de la Cernavodă a fost "oprită controlat", săptămâna trecută, în urma unei avarii. Un comunicat al companiei Nuclearelectrica (SNN) - cea care gestionează Centrala de la Cernavodă - arată că reactorul a fost oprit "în vederea efectuării unor lucrări de remediere la un parametru de proces": "Conform normelor şi procedurilor CNE Cernavodă, efectuarea lucrărilor de remediere se poa-te realiza numai cu unitatea în stare oprită. SNN va transmite un comunicat de presă după finalizarea acestor lucrări de remediere, acestea desfăşurându-se în conformitate cu planurile şi procedurile centralei, fără niciun impact asupra personalului, mediului şi populaţiei".

În acelaşi timp, pe site-ul Transelectrica, la categoria opriri accidentale, cauza opririi Unităţii 1 este prezentată ca fiind "scurgeri de apă grea din sistemul primar de răcire reactor". Conform ultimelor informaţii venite din partea companiilor implicate, reactorul de la Cernavodă urma să fie repus în funcţiune noaptea trecută, după ce, iniţial, se anunţase că Unitatea 1 trebuia să-şi reia activitatea începând cu 20 septembrie.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. E bine ca se trage un semnal de alarma, dar situatia nu e nici pe departe atat de grava. Daca impotam acum la capacitate maxima putem "stoca" mai multa apa in lacurile de acumulare. Deasemenea in centralele pe carbuni mai exista capacitati nefolosite, problema e sa se asigure stocurile de combustibil. La fel si la gaz. Cresterea de pret e evident una speculativa. Daca cineva are la indemana situatia cu energia electrica contracta de furnizori pe o anumita perioada poate anticipa si chiar induce situatii de "criza". Pe de alta parte nu e rau sa "speriem" un pic populatia poate invata sa consume mai rational...

    1. ... ca sa ma dumiresc de ce mi-a fost banat - de doua ori - raspunsul pentru dvs.

      ... ca sa ma dumiresc de ce mi-a fost banat - de doua ori - raspunsul pentru dvs.

    E tarziu.Trecand peste crimele comunismului, trebuie sa constatam ca de 30 de ani sistemul energetic traieste pe spatele a ce sa construit atunci.Dupa 1990 au aparut piata (se zice de energie),,OPCOM,ANRE,CONSILIU DE SUPRAVEGHERE,COMITET DIRECTOR,MANAGERI,PRIVATIZARI ALE DISTRIBUTIEI FARA PRODUCTIE,HG DIN 2000 CARE A DISTRUS SECTORUL DE PRODUCTIE,MAJORITATEA CONDUCERILOR NUMITA PE CRITERII POLITICE,DISTRUGEREA COGENERARII SI NU IN ULTIMUL RAND JOACA DEA MINISTERUL ENERGIEI.Oare despre carbune la fel gandesc si polonezii ???????Cu gazul care nu e si cu regenerabilele care sunt la mila celui de sus ,vom ajunge cei mai mari importatori din UE,s-ar putea ca asta sa se doreasca.O vorba crestineasca spune ,,Iarat-i Doamne ca nu stiu ce fac,,

    Scuze-,,Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac,,

    Din anul 2012 nu s-a facut la Hidroelectrica nici o noua investitie, 7 ani fara vreo noua capacitate , hidrocentrala noua. De 4 ani se screm sa retehnologizeze grupuri hidroenergetice. Rezultate zero. S-au luat prime babane de administratia Hidroelectrica, dividente idem fara reparatii si creare de capacitati noi ( o treime din personal dat afara ). ANRE nu a amedat consistent producatorii de energie in special Hidroelectrica ca nu au facut investitii. Orice "Carasol" care a fost in sistem nu a facut demersuri pentru a face investitii adevarate , a primit prima pentru nemunca si a cum se culeg roadele de consumatorii casnici si industriali.

    Dezastrul a fost creat de ALDE si acum ii injura pe cei de la PSD. Niste magari. 

    Asasinul economic pe nume Borza si-a facut datoria. Recompensati-l cu osanale si diplome. Cand distrugi ( disponibilizezi ) personalul de retehnologizare si investitii pe motiv ca nu produc profit cine e de vina? Profitul , dividentele Hidroelectricii din ultimii ani, la valori inimaginabile pentru o companie reala din vest , s-a datorat lipsei majore de investitii si dispretuirii profunde a sectorului de reparatii, Hidroserv - in insolventa, a procedurilor de achizitie complicate si cu durata indelungata de implementare, dar si a veniturilor mici primite de angajatii din productie sau distributie. Multi au plecat pe alte meleaguri, altii s-au pensionat sa vedem cine stinge lumina. 

    Problema e, cine raspunde?

    1. Bravo! Perfect punctat!

      a facut o treaba f buna; a despaduchit Hidroelectrica, pe cale de a fi falimentata de catre "baietii destepti", care inca n-au platit pentru porcariile facute. Si ca sa nu plateasca in vecii vecilor cred ei au facut praf Justitia.

      "dividentele Hidroelectricii din ultimii ani, la valori inimaginabile" s-au dus la finantele statului. Cine a orit statul sa faca investitiile necesare? Pai s-a oprit el pe sine, ca avea alta treba, sa-si devoreze un copil: Justitia.

      Protejarea lui Tariceanu privind incredintarea directa pt. retehnologizarea la Portile de Fier a fost misiunea ta domnule asasin, Borza , ti-ai schimbat numele din Borta asa-i ? Celelalte actiuni au fost mizilic. Justitia in general a facut Romania praf. Prin costuri imense pt. urmarire si judecare infractori respectiv salarizare si pensii aberante pentru personalul din justitie fara responsabilitati ( materiale si penale ).Cand fondul Proprietatea a facut presiuni ca sa nu se faca investitii la Hidroelectrica ( pentru dividente cat mai mari ) si fostul sef de la Hidroelectrica Agliceru dupa ce a fost dat afara de la Hidroelectrica a fost angajat la fondul Proprietatea , cam ce activitate crezi tu ca a avut in timp acest Urat ( agli - urat in engleza citit ) in societate, in favoarea cui ????

      Vezi urma banilor si atunci vei sti adevarul. 

    JUSTIȚIA NU-I OARBĂĂĂĂ!!! CINE O ORBEȘTE???? CUMPĂNAȘU UUJUUUUUUUUUU?????

    Cand in tara secetei construiesti hidrocentrale pe rauri, in loc sa pui panouri solare, suficiente reactoare nucleare si hidrocentrale pe pompaj, pentru stocare, la ce sa te astepti?

    No bine, criza a fost ieri, aseara a pornit grupul 1 care era oprit pentru reparatii.

    Oricum suntem la limita cu productia de energie electrica daca nu-i soare si nu bate vantul. 

    Urgent inca min 4 reactoare CANDU noi si upgradate cele 2 in exploatare. E scump? Reducem cheltuielile inutile ale statului cu 2 mld euro / an si in 2 ani avem curent!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb