Arabia Saudită deschide graniţa cu Qatar pentru ca pelerinii să participe la hajj

Cristina Radu
Internaţional / 17 august 2017

Qatar (Sursa foto: Wikipedia)

Qatar (Sursa foto: Wikipedia)

Regele Salman din Arabia Saudită a ordonat redeschiderea graniţei cu Qatar pentru a facilita pelerinajul anual de hajj, potrivit the Guardian. Acesta este unul din primele semne de dezgheţ în cea mai gravă criză diplomatică din regiune după mulţi ani.

Frontiera Salwa a fost închisă după ce Arabia Saudită, alături de Egipt, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite, a întrerupt relaţiile diplomatice şi comerciale cu Qatar pe 5 iunie, acuzând emiratul de sprijinirea grupurilor extremiste islamiste, potrvit sursei.

Anunţul de redeschidere a graniţei pentru pelerinii din Qatar a venit după ce prinţul saudit, Mohammed bin Salman, a primit un trimis de la Doha, potrivit agenţiei, acesta fiind prima întâlnire publică la nivel înalt dintre naţiuni de la izbucnirea crizei.

Regele a permis intrarea pelerinilor din Qatar în Regatul Arabiei Saudite prin trecerea frontierei Salwa pentru a participa la hajj şi pentru a permite resortisanţilor din Qatar care doresc să participe la hajj să intre fără permise electronice, conform sursei.

Prinţul a ordonat ca avioanele private ale firmelor aeriene din Arabia Saudită să fie trimise la aeroportul din Doha pentru a aduce toţi pelerinii din Qatar pe cheltuiala sa.

Prinţul a evidenţiat relaţiile istorice dintre poporul saudit şi cel din Qatar, după întâlnirea cu şeicul Abdullah bin Ali Bin Abdullah bin Jassim al-Thani din Qatar.

Arabia Saudită a spus ultima dată că cetăţenii din Qatar care doresc să participe la hajj vor avea dreptul să intre în regat, dar a impus anumite restricţii, inclusiv faptul că cei care sosesc cu avionul trebuie să utilizeze liniile aeriene în acord cu Riyadh.

Autorităţile din Qatar au acuzat ulterior Arabia Saudită de politizarea hajjului şi de periclitarea pelerinajului în Mecca, refuzând să-i garanteze siguranţa pelerinilor.

Arabia Saudită şi aliaţii săi arabi au închis legăturile aeriene, maritime şi terestre cu Qatar şi au impus sancţiuni economice şi au acuzat Doha de sprijinirea teroriştilor şi de faptul că sunt prea apropiaţi de regiunea Iran. Qatar a negat acuzaţiile şi a denunţat ceea ce a numit o "blocadă" care urmărea să aducă emiratul în genunchi.

Unii observatori au avertizat azi că criza diplomatică a fost departe de a fi depăşită în ciuda deciziei vizând frontiera. Ali Shihabi de la Fundaţia Arabia a spus:"Acesta este un gest de bunăvoinţă faţă de poporul din Qatar, nu o bresă faţă de guvernul Qatar".

Emiratul, cu o populaţie de 2,6 milioane, dintre care 80% sunt străini, este cea mai bogată regiune pe cap de locuitor din lume, potrivit FMI. Acesta deţine 330 de miliarde de dolari într-un fond suveran de investiţii, cu active investite în străinătate.

Hajjul are loc la începutul lunii septembrie a acestui an. Peste 1,8 milioane persoane au participat la pelerinajul de anul trecut. Este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului şi ai tuturor musulmanilor care sunt doresc să facă o vizită cel puţin o dată în viaţa lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb