Arădenii dau apartamentele pe case la ţară, în imediata apropiere a oraşului

Paula Bulzan
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 6 august 2007

Arădenii dau apartamentele pe case la ţară, în imediata apropiere a oraşului

Satele şi comunele din apropierea Municipiului Arad au devenit ţinta preferată a celor care doresc să schimbe viaţa agitată de la oraş cu cea liniştită de la ţară. Potrivit agenţilor imobiliari arădeni, de la începutul acestui an, zeci de case din localităţile limitrofe ale Aradului au fost cumpărate de cei care au renunţat la apartamentele de bloc. De asemenea, în ultimul timp, au început să apară şi case noi şi chiar vile în localităţi precum Livada, Sânleani, Vladimirescu sau Fântânele, situate la 5 - 10 km distanţă de oraş.

În comuna Livada, preţurile caselor şi terenurilor rezidenţiale au explodat în ultimele luni, de când a fost înregistrată migraţia orăşenilor spre sate. "În Livada, un metru pătrat de teren se vinde acum cu mai mult de 20 de euro. De asemenea, o casă mai veche, aflată pe un teren de 500 mp, costă aproximativ 30.000 - 40.000 euro", susţine Militon Şerb, primarul comunei. Investiţia nu se termină aici deoarece casa trebuie dărâmată, iar în locul ei ridicată alta modernă. Preţul creşte pentru un teren mai mare. Dacă se solicită o casă care trebuie doar modernizată, situată pe aceeaşi suprafaţă de teren, cumpărătorul este nevoit să scoată din buzunar aproximativ 60 - 70.000 de euro.

În comuna Vladimirescu, preţurile sunt mai mari decât în Livada. O casă mică, pe o suprafaţă de 600 mp, costă peste 40.000 euro, iar o locuinţă mai trainică urcă la peste 70.000 euro. "La noi nu prea mai sunt case de vânzare. Cererea este foarte mare. M-am uitat şi în ziare, la anunţuri, dar nu prea mai sunt case de vânzare. S-au vândut ca pâinea caldă", a declarat viceprimarul comunei, Florin Mitrea.

Aproximativ 50.000 euro costă o casă pe o suprafaţă de teren de 1.000 mp în comuna Zădăreni. "La noi, case demolabile nu mai sunt. S-au vândut şi vilele mai mici cu 150.000 de euro. De vreo doi - trei ani, am observat o creştere a vânzărilor la case şi terenuri, arădenii fiind foarte interesaţi de achiziţionarea de proprietăţi în Zădăreni", a explicat Petru Şiclovan, viceprimarul comunei. Preţul unui metru pătrat de teren este de aproximativ 10 - 15 euro. Cu toate acestea, nici în Zădăreni nu prea mai sunt case de vânzare.

Primăria comunei Fântânele se confruntă cu o problemă din acest punct de vedere. "Noi am moştenit o situaţie dezastruoasă a fondului funciar şi de aceea nu am putut vinde terenuri. Doar privaţii şi-au vândut terenurile celor care au dorit să-şi ridice o casă", a afirmat primarul Emil Oltăcan. Cu toate acestea, în prezent, în Fântânele, aproximativ 20 de case sunt în construcţie. Preţurile caselor nu diferă mult faţă de cele din Zădăreni, 50-60.000 fiind preţul plătit pentru o casă care trebuie doar îmbunătăţită. "Oferim o serie de beneficii şi de aceea orăşenii vin în Fântânele. Avem gaz, apă, curent. Canalizarea este în stadiu de proiect şi aşteptăm centura de sud-est a Aradului", a subliniat primarul Oltăcan.

Edilii din localităţile apropiate Municipiului Arad spun că, în scurt timp, acestea vor arăta ca nişte cartiere rezidenţiale. Ei au mai spus că tendinţa de achiziţionare a terenurilor şi a caselor în aceste zone s-a făcut simţită încă de acum 2-3 ani, când preţurile nu au fost aşa de mari. Acum, o casă în comunele limitrofe costă aproape cât una dintr-un cartier de la periferia oraşului.

În tot acest timp, în satele izolate, situate la sute de kilometri distanţă de municipiu, piaţa imobiliară continuă să rămână paralizată. Deşi preţurile imobilelor sunt derizorii, distanţa mare faţă de oraş precum şi lipsa utilităţilor îi ţin departe pe arădeni de astfel de proiecte.

Bunăoară, în localitatea arădeană Luncşoara, situată la peste 150 km distanţă de Arad, preţurile locuinţelor au rămas la nivelul de acum cinci ani. "Preţurile locuinţelor nu sunt mari pentru că nu vine nimeni să locuiască aici la noi. Suntem departe de oraş şi nu există prea multe posibilităţi de afaceri. Oamenii sunt îmbătrâniţi şi săraci şi nu au bani. Se mulţumesc să trăiască cu ce au. Tineretul a plecat la oraş", a declarat primarul comunei Hălmăgel.

O casă bună, din cărămidă, cu trei camere şi teren în Luncşoara se vinde cu 5.000 de lei, ceea ce înseamnă mai puţin de 1.500 de euro, în timp ce preţul unei locuinţe cu trei camere, anexă, dependinţe şi teren este de 6 - 7.000 de lei ( în jur de 1.700 de euro). În comuna Pleşcuţa, preţurile sunt ceva mai ridicate, însă lipsa de cumpărători se simte din plin. Situate la peste 120 km distanţă de Arad, localităţile în cauză sunt văduvite de o piaţă imobiliară stabilă, tocmai din aceleaşi motive enumerate în cazul comunei Hălmăgel. Drumurile proaste, unele dintre ele din pământ, lipsa reţelelor de apă şi canalizare sunt doar câteva dintre argumentele care-i ţin departe pe cei care doresc să investească într-o proprietate. "O casă bună, cu trei-patru camere din satul aparţinător Aciuţa se poate cumpăra cu 10.000 de euro. Însă, în celelalte sate, cum ar fi Dumbrava, Rostoci, Tălagiu, preţurile caselor variază între 8.000 şi 20.000 de lei, în funcţie de suprafaţă dar şi de terenul aferent. Avantajul acestor locuinţe este că au grădini mari, ceea ce le ridică preţul de vânzare", a declarat Gheorghe Budea, primarul comunei Pleşcuţa.

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în comuna Brazii, unde preţurile caselor, deşi mici, îi ţin departe pe cumpărători. O casă în Brazii se poate cumpăra cu 10.000 de lei, cu tot cu teren. Preţurile cresc în funcţie de materialul din care este făcută casa, de suprafaţa construită, dar şi de terenul aferent, însă nu depăşesc echivalentul în lei a 3.000 de euro.

Agenţii imobiliari arădeni susţin că preţurile mici ale acestor imobile nu-i încântă pe cumpărători din cauza lipsei infrastructurii. Aceştia nu prevăd o evoluţie ascendentă a investiţiilor în utilităţi, în perioada următoa­re.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb