"Aramco", gata de listare în semestrul al doilea din 2018

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2018

"Aramco", gata de listare în semestrul al doilea din 2018

Oferta publică iniţială a gigantului petrolier naţional "Aramco", deţinut de statul saudit, este planificată pentru cea de-a doua jumătate a anului 2018, însă guvernul nu a luat încă decizia referitoare la bursa internaţională la care va avea loc listarea, potrivit directorului executiv al "Aramco", Amin Nasser, citat de Reuters.

"Compania este gata să fie listată în 2018, atunci când va fi luată decizia privind bursa la care va fi cotată", a declarat Nasser, adăugând: "Vrem să stabilim dacă vom face o listare şi pe o altă piaţă în afară de cea saudită, de la Tadawul. Există o comisie care analizează acest lucru, iar când decizia va fi luată, compania este gata să o pună în aplicare".

În luna septembrie, "Aramco" anunţa că oferta publică iniţială pe care o pregăteşte se menţine în grafic. Autorităţile saudite vor să listeze 5% din "Aramco" în 2018, pe pieţele din Riad şi Tadawul, dar şi la una sau mai multe burse internaţionale. Deşi "Aramco" nu a ales încă piaţa internaţională pentru listare, bursele din New York şi Londra sunt văzute drept concurenţi principali. Anul trecut, Reuters informa că Arabia Saudită preferă New York Stock Exchange pentru listarea primară a "Aramco" pe o piaţă externă, deşi unii consultanţi financiari şi juridici au recomandat Londra.

Oferta, aşteptată să genereze 100 de miliarde de dolari, este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare. Fondurile care vor fi strânse din vânzarea acţiunilor "Aramco" sunt planificate să fie utilizate pentru investiţii în diferite domenii, precum producţia de armament, petrochimie şi turism.

"Aramco" este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb