ArcelorMittal a majorat cu 10% compensaţiile acordate muncitorilor trimişi în şomaj tehnic

N.I.
Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2009

Administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi a majorat de la 75% la 85% din salariul de bază compensaţiile care vor fi acordate salariaţilor trimişi în şomaj tehnic în trimestrul al II-lea, care vor încasa şi sporul de vechime, transmite NewsIn.

"ArcelorMittal Galaţi a decis, în mod voluntar, să majoreze compensaţiile financiare pentru angajaţii care vor fi trimişi în şomaj tehnic. Prin urmare, faţă de 75%, atât cât este prevăzut de lege, salariaţii care vor intra în acest proces vor primi 85% din salariul de bază, la care se adaugă vechimea. Această măsură va fi implementată imediat ce vor fi rezolvate chestiunile tehnice şi organizatorice, astfel încât să fie protejată siguranţa în muncă a oamenilor şi securitatea echipamentelor", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de conducerea companiei siderurgice gălăţene.

Preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, respinge, însă, măsura anunţată de patronat şi spune că este posibil să o conteste în instanţă. "E o încercare de a se face economii pe fond de criză, dar această încercare încalcă contractul colectiv de muncă. Compania trebuie să le acorde muncitorilor 100% din salariul de bază şi sporul de vechime, aşa cum este negociat. La cererea salariaţilor, sindicatul nostru va deschide acţiuni în instanţă pentru a cere plata drepturilor în conformitate cu contractul colectiv de muncă, adică sporul de vechime şi 100% din salariul de bază, nu 85%", a declarat, vineri, liderul sindical.

Acesta nu s-a arătat foarte convins nici de necesitatea trimiterii muncitorilor din combinat în şomaj tehnic. "Nu poate fi vorba de şomaj tehnic cât timp activitatea societăţii este redusă, nu întreruptă", a spus preşedintele Solidaritatea. Această organizaţie sindicală apără interesele unui număr de 4.400 dintre cei peste 12.000 de siderurgişti gălăţeni, câţi au mai rămas în combinat după valurile succesive de plecare voluntară operate de la 1 ianuarie şi până acum.

Administraţia ArcelorMittal Galaţi a anunţat pe 13 martie că recurge la trimiterea siderurgiştilor în şomaj tehnic în trimestrul al doilea din cauza scăderii dramatice a cererii de oţel. Potrivit celor comunicate de patronat, până la 30 iunie, fiecare salariat va fi trimis în şomaj tehnic timp de zece zile, prin rotaţie.

Simultan, în combinatul de la Galaţi este în derulare o schemă de plecări voluntare, deschisă în decembrie 2008, când în unitate lucrau 13.600 de oameni. De la 1 ianuarie şi până la 1 aprilie, au renunţat în acest fel la locul de muncă circa 1.500 de oameni. Ceilalţi mai pot depune cereri de autodisponibilizare până a 30 aprilie. Cei care primesc undă verde pleacă acasă cu bonificaţii consistente: plăţi compensatorii cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei, la care se adaugă 6 până la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

În privinţa siderurgiştilor care aleg să rămână în combinat, sindicatele şi patronatele au discutat recent despre posibilitatea majorării salariilor din unitate, îngheţate la sfârşitul anului trecut din cauza reducerii producţiei, pe fondul scăderii comenzilor. Liderii sindicali au cerut indexarea salariilor cu rata inflaţiei, respectiv acordarea unei creşteri salariale de 8% de la 1 aprilie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb