"ArcelorMittal" are pierderi de peste un miliard de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 aprilie 2009

Datoriile nete ale "ArcelorMittal" au crescut la 26,7 miliarde dolari în primul trimestru, de la 26,5 miliarde la finele lui 2008. Compania vrea să-şi reducă datoria cu 10 miliarde dolari până la sfârşitul lui 2009.

Datoriile nete ale "ArcelorMittal" au crescut la 26,7 miliarde dolari în primul trimestru, de la 26,5 miliarde la finele lui 2008. Compania vrea să-şi reducă datoria cu 10 miliarde dolari până la sfârşitul lui 2009.

Vânzările companiei s-au înjumătăţit

"ArcelorMittal", cel mai mare producător mondial de oţel, a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, pierderi peste aşteptări, din cauza declinului preţurilor de pe piaţa metalelor, care a generat reducerea valorii stocurilor companiei.

În primele trei luni din 2009, pierderea netă a "ArcelorMittal" a fost de 1,06 miliarde de dolari (78 de cenţi/acţiune), faţă de un profit net de 2,37 miliarde dolari (1,68 dolari/titlu) în perioada similară din 2008. Analiştii estimau că societatea cu sediul în Luxemburg va raporta pierderi de numai 594 milioane dolari.

Vânzările companiei au scăzut cu 49% în perioada de raportare, la 15,1 miliarde de dolari.

În perioada ianuarie-martie 2009, "ArcelorMittal" a înregistrat un profit înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) de 883 milioane de dolari, în scădere cu 82% comparativ cu anul precedent. Analiştii estimau 984 milioane de dolari, iar "ArcelorMittal" preconiza că va înregistra un EBITDA de aproximativ un miliard de dolari în primul trimestru.

"ArcelorMittal" şi-a redus producţia, în condiţiile recesiunii economice globale, respectiv pe fondul declinului cererii de oţel. Comenzile slabe din partea producătorilor auto şi a societăţilor de construcţii au dus la scăderea preţului oţelului până la nivelul minim al ultimilor şase ani, pe plan mondial. Asociaţia Mondială a Oţelului estimează că, anul acesta, consumul global de oţel se va diminua cu 15%. În plus, grupul de lobby Eurofer anticipa, săptămâna trecută, că cererea de oţel din Uniunea Europeană, care a adus 54% din vânzările "ArcelorMittal" în 2008, va scădea cu până la 45% în primul semestru din anul curent.

În opinia lui Lakshmi Mittal, directorul executiv al "ArcelorMittal", condiţiile de piaţă vor fi, în continuare, provocatoare. Totuşi, oficialul companiei susţine că redresarea tehnică este inevitabilă, iar "ArcelorMittal" va beneficia de pe urma acestui proces.

"ArcelorMittal" anticipează că, în trimestrul al doilea, va consemna un EBITDA de 1,2 - 1,5 miliarde dolari, în condiţiile în care preţul oţelului se va redresa.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb