• Mirela Iovu, CEC Bank: Tăierea creditelor - o procedură de ultimă instanţă
Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din Româ-nia (UNPIR), militează pentru restructurarea creditelor în afara instanţei şi spune că băncile ar trebui să taie din credite ("Haircut" contabil), sperând măcar la o recuperare parţială, decât să le declare neperformante şi să rişte astfel să nu mai recupereze nimic.
Stănescu a mai afirmat că soluţiile pe care băncile le-au aplicat, amânarea ratelor pentru o perioadă de 3-6 luni sau diminuarea ratelor şi prelungirea perioadei de rambursare, nu au avut un efect benefic sesizabil.
De cealaltă parte a baricadei, Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank, vede tăierea creditelor drept o procedură de ultimă instanţă ce va fi aplicată doar atunci când se va fi demons-trat că banca a epuizat toate mijloacele la îndemână să recupereze creanţa. Mirela Iovu a mai adăugat că, în prezent, CEC Bank a întocmit 400 de dosare de insolvenţă, însă doar 10 contracte de concordat preventiv se află în derulare.
Potrivit statisticilor RVA Insolvency, există peste 34.000 dosare de insolvenţă pe rol din care 17.000 au fost deschise în acest an. 70% dintre ele presupun proceduri ce se soluţionează rapid, în termen de până la 6 luni.
Peste 240.000 de clienţi bancari au restanţe la credite, respectiv 24,87% din total debitori, potrivit Buletinului Lunar al Băncii Naţionale a României, emis în septembrie. Restanţele la credite totalizează peste 14,6 miliarde lei.