Ministerul Energiei a ţinut cont de poziţiile participanţilor la piaţa de gaze în procesul de elaborare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Legii gazelor, a declarat, ieri, Aristotel Jude, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres.
"Consultările publice pe proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează stimularea tranzacţiilor cu gaze naturale pe pieţele centralizate au fost pozitive. Ministerul Energiei a ţinut cont în procesul de elaborare a actului normativ de poziţiile argumentate ale participanţilor la piaţa de gaze naturale, care au formulat observaţii în acest proces", a spus Jude, întrebat care a fost reacţia operatorilor din piaţă în ceea ce priveşte propunerea ministerului de a obliga producătorii şi furnizorii de gaze să tranzacţioneze pe bursă cel puţin 40% din volumele de gaze, începând de anul viitor.
Secretarul de stat a participat ieri la conferinţa de presă organizată cu ocazia semnării unui parteneriat între Bursa Română de Mărfuri (BRM) şi Keler CCP pentru servicii de compensare financiară şi decontare.
"Semnarea acestui parteneriat este un pas important pentru dezvoltarea pieţelor centralizate din Româ-nia, respectiv în raport cu tranzacţionarea de gaze naturale pe aceste pieţe centralizate. Nu putem vorbi de o dezvoltare corectă şi echitabilă a pieţei de gaze, în lipsa unor pieţe centralizate", a spus secretarul de stat, în conferinţă.
Jude a amintit că Ministerul Energiei intenţionează să modifice legis-laţia principală din sectorul de gaze naturale, astfel încât să fie instituită obligaţia de tranzacţionare, de către producători şi furnizori, a unei cantităţi minime de gaze naturale pe pieţele centralizate.
"Ministerul Energiei intenţionează să promoveze adoptarea unor modificări legislative ale Legii 123 (Legea 123/2012, legea cadru a energiei electrice şi a gazelor naturale - n.r.) care să asigure stimularea tranzacţiilor pe pieţele centralizate şi care va asigura, pe cale de consecinţă, premisele necesare formării unui preţ real al gazelor naturale în România", a susţinut Jude.
Oficialul ministerial a mai arătat că, în prezent, doar 1,5% din totalul consumului din România este tranzacţionat pe pieţele centralizate, iar restul de 98,5% prin contracte bilaterale.
"Ne dorim o îmbunătăţire a tranzacţionării pe pieţele centralizate. Fără a avea produse standard şi non-standard, produse care să ne asigure punerea în aplicare a instrumentelor spot, futures şi forward, ne va fi greu să asigurăm premisele unui model de piaţă fezabil. Aceste instrumente sunt necesare inclusiv pentru echilibrarea comercială a sis-temului naţional de transport. Fără aceste instrumente şi produse, cu siguranţă dezvoltarea pieţelor centralizate ar fi mai anevoioasă", a adăugat Jude.
La începutul lunii septembrie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara că producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi ca, începând de anul viitor, să tranzacţioneze pe bursă cel puţin 40% din cantitatea comercializată, altfel vor primi amenzi semnificative care vor fi raportate la cifra de afaceri.
Ministerul Energiei pregăteşte o ordonanţă de urgenţă în acest sens, pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, care ar putea fi aprobată de Guvern în luna septembrie.
Ministrul a subliniat că, în acest fel, preţurile vor deveni transparente pentru toată lumea, iar pe piaţă vor intra mai mulţi jucători decât există în prezent, ceea ce va permite consumatorilor finali să obţină cel mai bun preţ. Aceasta va fi o adevărată reformă a sistemului, în condiţiile în care, în prezent, 98,5% din gaze sunt comercializate prin contracte bilaterale, contracte care au fost interzise pe piaţa de energie electrică.
Grigorescu a mai spus că o parte dintre actorii cunoscuţi din piaţă doresc amânarea reformei, întrucât modul tradiţional de derulare a tranzacţiilor le este favorabil şi, odată cu aceste modificări, ar putea pierde cote de piaţă. Însă, în opinia sa, a venit momentul să trecem la mecanisme noi, moderne şi transparente, care să stimuleze dezvoltarea sectorului românesc al gazelor.