• Aceasta este a doua mutare importantă perfectată de ministrul Economiei după schimbarea conducerii "Transgaz"
O nouă schimbare la vârful uneia dintre cele mai importante companii de stat, "Transelectrica", a fost anunţată, ieri, la doar o lună după ce o mişcare similară a avut loc şi în conducerea societăţii "Transgaz" Mediaş, aflată, ca şi "Transelectrica", în portofoliul Ministerului Economiei.
Adrian Băicuşi a demisionat marţi din funcţia de director general al "Transelectrica", pe care a ocupat-o mai bine de un an şi jumătate, potrivit unui comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti, care a confirmat, astfel, zvonurile prezente în piaţă încă de marţi seara.
Adrian Băicuşi va fi înlocuit la conducerea "Transelectrica" chiar de către cel pe care l-a "detronat" în ianuarie 2009, când a preluat funcţia de director general de la Stelian Gal, în urma unui ordin al Ministerului Economiei de la vremea respectivă, Adriean Videanu. Stelian Gal a fost numit atunci în funcţia de director al Sucursalei de Transport Sibiu, oraş din care vine şi actualul ministru al Economiei.
Până să preia şefia "Transelectriva", Băicuşi a fost, vreme de cinci ani, director general al "Siemens România", după ce, anterior, fusese director financiar în cadrul OMV Romania (1999-2003). Băicuşi are la dispoziţie aproape trei săptămâni ca să predea conducerea companiei, mandatul său expirând pe 15 noiembrie.
"Marţi, am informat membrii Consiliului de Administraţie de ordinul emis de Ion Ariton, ministrul Economiei, prin care contractul meu de mandat la conducerea Transelectrica va înceta", a declarat, ieri, Băicuşi. Reprezentanţii ministerului sus-ţin că Ion Ariton a emis ordinul după ce i-a fost prezentată demisia lui Băicuşi.
Mandatul lui Adrian Băicuşi la conducerea "Transelectrica" s-a suprapus uneia dintre cele mai dificile perioade pentru companie, aceasta raportând, în prima jumătate a anului, pierderi de 58,6 milioane de lei, faţă de un profit de aproape nouă milioane de lei pe care îl înregistrase în perioada similară a lui 2009. Faptul că o companie care deţine un monopol de stat (transportul energiei electrice) a raportat pierderi a ridicat semne de întrebare serioase asupra ceea ce se întâmplă la "Transelectrica". Băicuşi a explicat, ulterior, că rezultatele din primul semestru ale companiei au fost influenţate negativ, printre altele, şi de neplata datoriilor de către o serie de producători şi furnizori de energie.
Stelian Gal a fost director general al "Transelectrica" între septembrie 2005 şi ianuarie 2009, până când a fost înlocuit de Videanu. Listarea unui pachet de 10% din "Transelectrica" la Bursa de Valori Bucureşti, în august 2006, a avut loc în timpul mandatului lui Gal.
Schimbarea conducerii "Transelectrica" a survenit la doar câteva săptămâni de când Florin Muntean, directorul general al Transgaz, a fost schimbat din funcţie, în locul său fiind numit Florin Cosma, directorul dispecerului naţional de gaze naturale.
"Transelectrica" are o capitalizare bursieră de 1,3 miliarde de lei, potrivit preţului de 18 lei/acţiune înregis-trat în şedinţa bursieră de ieri. Statul român controlează, prin intermediul Ministerului Economiei, 73,68% din companie, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%.