Armata rusă îşi îmbunătăţeşte poziţiile pe front, inclusiv în Avdiivka

A.F.
Internaţional / 16 octombrie 2023

Armata rusă îşi îmbunătăţeşte poziţiile pe front, inclusiv în Avdiivka

Armata rusă îşi "îmbunătăţeşte poziţiile" pe front, în Ucraina, inclusiv în zona oraşului Avdiivka (est), ţinta unui asalt de amploare al armatei ruse de mai multe zile în vederea încercuirii localităţii, a anunţat în weekend preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

"Trupele noastre îşi îmbunătăţesc poziţia în aproape tot acest spaţiu, un spaţiu destul de vast", a declarat liderul de la Kremlin.

"Asta priveşte zonele Kupiansk, Zaporojie şi Avdiivka", a subliniat Putin, care şi-a exprimat satisfacţia faţă de această strategie de "apărare activă" a armatei ruse.

El face aceste declaraţii despre situaţia de la Avdiivka după ce armata rusă a anunţat că a înaintat în sector şi s-a declarat hotărâtă să încercuiască acest oraş situat la 15 kilometri nord de Doneţk, capitala controlată de ruşi a regiunii cu acelaşi nume, a cărei anexare a revendicat-o în urmă cu un an.

Avdiivka a fost cucerită, pentru o scurtă perioadă de timp, în iulie 2014, de către separatişti ucraineni proruşi şi armata rusă, după care a fost recucerită de către ucraineni.

Oraşul marchează de atunci linia frontului în această zonă şi era bombardat cu regularitate înainte de invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022.

Primarul ucrainean al oraşului, Vitali Barabaş, anunţa sâmbătă că situaţia era "foarte tensionată" şi că ruşii încearcă, în opinia sa, "să încercuiască oraşul" cu "tot mai multe trupe".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dădea asigurări joi că armata ucraineană "rezistă" şi va rezista asaltului Moscovei.

Potrivit primarului, un pic peste 1.600 de civili se mai află la Avdiivka, iar evacuări sunt dificile din cauza bombardamentelor constante.

Înaintea ofensivei ruse, oraşul avea aproximativ 30.000 de locuitori.

Atacul rus la Avdiivka intervine după patru luni ale unei contraofensive ucrainene sificile, în care armara ucraineană a recucerit câteva sate de la ruşi.

Vladimir Putin a repetat ieri faptul că această contraofensivă a "eşuat complet".

"Ştim că în anumite zone de luptă partea adversă pregăteşte noi operaţiuni ofensive. Vedem asta, ştim. Şi reacţionăm în consecinţă", a subliniat el.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Marea Contraofensiva cu 1 500 000 de eroi,

    cu toate supr armele+banii a 30 tari NATO,

    condus de actorasul planetar unde este 

    1. ...

      Marele atac, cucerirea Ucrainei,

      cu toate super armele si banii super puterii Rusia 

      condusa de butoiasul cu botox de la Kremlin,

      in deriva 

      Povestește ceva frumos despre armata roșie eliberatoare prin anexiune și operațiunea specială de trei zile

      Orice român care îl admiră pe Putin este un trădător.

      Din păcate sunt mulți...

      Așteptam de un an de zile să se termine rachetele și muniția rușilor, după spusele partenerului strategic, dar văd că se cam termină celelalte.

    de ce rusii vor sa cucereasca avdiivka ?

    din articol = "acest oraş situat la 15 kilometri nord de Doneţk, capitala controlată de ruşi a regiunii cu acelaşi nume "

    raspuns = din Avdiivka ucraina bombardeaza si omoara zilnic rusii care locuiesc in Donetk 

    cine sant acesti "separatişti ucraineni proruşi " ?

    sant rusi !  

    ucraina a avut in 2014 o minoritate rusa de 8 milioane de oameni  

    acum mai sant doar 5 milioane , 3 milioane s-au refugiat in rusia  

    se pare ca minoritatile din ucraina nu au drepturi  

    si daca vreau drepturi atunci trebuie sa le ia cu forta  

    de aia nu a vorbit zele in parlament = l-ar fi luat la intrebari parlamentarii romani despre drepturile minoritatii romane din ucraina = 500.000 de romani locuiesc in ucraina fara a avea dreptul la educatie in limba materna

    drepturi promise repetat dar ... doar minciuni goale de la ucraina  

    1. [...]

      În 2010 in Ucraina sunt descoperite rezerve de gaz de 1,1 trilioane de mc, cu un potențial de exploatare de până la 5,4 trilioane de mc. Pungile de gaze sunt situate în Marea Azov, platoul continental al Crimeii, Transcarpatia/vestul Ucrainei și zona de nord-nord-est (Nipru și Donețk). Spre comparație, Norvegia are rezerve estimate la 1,53 trilioane de mc, ceea ce o face al doilea cel mai mare exportator de gaze în Europa, după Rusia. Așadar, Ucraina are rezerve de gaze de 3,5 ori mai mari decât Norvegia și dispune și de rețeaua de distribuție/conducte prin care să le trimită spre Europa. De asemenea, Ucraina dispune de de rezervoare pentru stocarea gazului cu o capacitate totală de 31 de miliarde de mc. 

      Tot spre comparație, întreaga UE are capacități de stocare a gazului de 100 de miliarde de mc. Prin aderarea Ucrainei la UE, capacitatea de stocare a gazului ar crește cu o treime. 

      Singura problemă a Ucrainei la acel moment era că nu dispunea de tehnogia și echipamentele necesare pentru a-l exploata. De asemenea, președintele Ucrainei de la acea vreme, Yanukovici, era o marionetă a Kremlinului, deci Putin nu avea de ce să fie îngrijorat că Rusia ar putea pierde venituri de sute de milirde de dolari anual.Însă lucrurile au început să se schimbe în septembrie 2011, când guvernul Ucrainei a semnat o înțelegere cu Exxon Mobil pentru exploatarea uriașelor zăcăminte de gaze abia descoperite. 

      În ianuarie 2013 au semnat și cu Shell, pentru exploatarea zăcămintelor de gaze din Donețk.În noiembrie 2013 au semnat cu Chevron, pentru exploatarea zăcămintelor din vest/Transcarpatia. 

      După aceea, Yanukovici a refuzat să semneze tratatul de asociere cu UE. Prețul trădării: gaz de la Putin cu o reducere de preț de 30% și 15 miliarde de dolari ajutor financiar pentru Ucraina din partea Rusiei. Kievul a luat foc, la propriu, cu Maidanul, luptele de stradă și cei peste o sută de morți din iarna lui 2013-2014. 

      Yanukovici a fugit la Moscova cu elicopterul, în Ucraina s-a instalat un regim pro Vest iar țara cu drapelul galben-albastru a devenit cea mai mare amenințare la adresa supremației Rusiei asupra exportului de gaze în Europa și a veniturilor uriașe obținute în acest fel de Putin și camarila lui de oligarhi, kaghebiști și criminali.  

      Anexarea Crimeii și securizarea zăcămintelor de gaze din platoul continental la Marea Neagră al Ucrainei a fost pasul necesar și aflat în logica celor relatate până acum pe care avea să-l facă Putin. A urmat Donețk-ul, cu zăcămintele lui, care va fi anexat și el în cazul în care Rusia nu pierde acest război. 

      Cam așa stă toată treaba cu "eliberarea" Crimeii și a "minorității ruse" din Donbas și Lugansk. 

      Până la sfârșitul lui 2014, după anexarea Crimeii și începerea ostilităților în estul Ucrainei de către separatiștii pro-ruși, Exxon, Shell și Chevron au abandonat toate proiectele pe care le începuseră în Ucraina acuzând riscul prea mare cauzat de instabilitatea politică. 

      Iar Rusia putinistă reușea să elimine cel mai mare competitor direct pe care l-ar fi putut avea pe piața exportului de gaze în Europa.Ulterior, Exxon și Chevron au plecat și din România, unde agenții de influențâ ai Rusiei au lucrt din greu la asta - uni din pură naivitate/ignoranță, iar alții știind prea bine ce fac. Vedeți legea exploatării offshore promovată de "patriotul" Liviu Dragnea și PSD, care ne-a făcut dependenți de gazul rusesc. Iar atunci când ești dependent de ceva/consumator captiv, plătești, că nu prea ai încotro...

      Corect

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb