ARPIM cere transparenţă în stabilirea preţurilor la medicamente

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 12 iunie 2007

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) propune schimbarea ordinului 612/2002 care stabileşte criteriile de fixare a preţurilor la medicamente în România.

Reprezentanţii ARPIM apreciază că actuala formă a ordinului respectiv este "ambiguă, netransparentă şi dă naştere la interpretări abuzive".

Potrivit reprezentanţilor ARPIM, ordinul 612/2002 stabileşte preţul la medicamentele princeps (medicamentele aflate sub patent şi care se eliberea­ză cu reţetă) de regulă pornind de la preţul cel mai mic practicat în Uniunea Europeană la înregistrarea medicamentelor. ARPIM propune modificarea actualului ordin şi recomandă o nouă formulă de calcul pornind de la preţul medicamentelor din trei ţări europene.

Bulgaria ia în calcul la stabilirea preţului la medicamente plecând de la cel al medicamentele princeps din şapte ţări europene.

În opinia reprezentanţilor ARPIM, prin această metodologie, preţul la medicamentele princeps s-ar putea reduce cu 10%.

ARPIM include 23 de companii de medicamente şi acoperă 70% din piaţa de medicamente din România.

Piaţa de medicamente din România are o dinamică substanţială, astfel că în primele patru luni ale anului 2007 aceasta a înregistrat 1,8 miliarde de euro, din care fondul pentru sănătate a acoperit doar 800 de milioane de euro, restul fiind suportat de pacienţi din buzunarul propriu, a declarat luni Dan Alexandrescu, director executiv al ARPIM. El a susţinut că "această dinamică exasperează autorităţile".

Reprezentanţii ARPIM apreciază faptul că s-a introdus eliberarea liberă la farmaciile cu circuit deschis a medicamentelor intrate în programul de diabet, oncologie şi post-transplant, numai că ei reclamă modul de aplicare a acestei hotărâri de guvern, care altfel este în beneficiul pacienţilor şi este binevenită.

Potrivit reprezentanţilor ARPIM, modul în care trebuie aplicat ordinul 612/2002 este deficitar. Ei reclamă faptul că introduce preţ de decontare pentru medicamentele insuline, oncologice şi post-transplant, care se alcătuieşte din preţul CIP (preţ de înregistrare), la care se aplică o reducere de 5%, la distribuitori se aplică 12%, iar pentru farmacii adaosul este de 1,5%.

În opinia reprezentanţilor ARPIM, introducerea scăderii cu 5% a preţului la acest tip de medicamente face ca la multe dintre ele preţul să scadă foarte mult şi producătorii încep să se gândească dacă să accepte acest lucru.

În prezent, nu sunt probleme, medicamentele se găsesc, ele sunt dis­stribuite şi reprezentanţii ARPIM îşi fac astfel griji dacă va fi aplicat ordinul 612/2002 care prevede preţul minim aplicat pe piaţa UE la medicamente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb