Artă şi preţuri de Saint Dragobete

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 februarie 2011

Ion Andreescu, "Femei in parc". Detaliu

Ion Andreescu, "Femei in parc". Detaliu

Avem Brauner! Asta ar fi putut spune organizatorii de la Sotheby"s ai licitaţiei de artă impresionistă şi modernă de la Londra, din 9 februarie. S-a dat un Juan Gris, abstract, desigur, cu 926 de mii de lire sterline, un incredibil Saint Tropez de Maximilien Luce, din perioada impresionistă, cu 881 de mii de lire sterline, Manet, cu 791 de mii, cam dublul preţului de pornire, Renoir cu 457 de mii, la fel Irma Stern, Henri Edmond Cross cu 421 de mii, o sculptură de Barbara Hepworth cu 325 de mii, Chagall cu 385 de mii sau 337 de mii, Odilon Redon 349 de mii, Fernand Leger la 337 de mii, Pierre Bonnard cu 325 de mii, preţ cu care s-a vîndut şi o sculptură de Marx Ernst, Camille Pissaro, pictor din care s-a propus şi la noi o piesă, la un moment dat, cu 313 mii, cam tot cît un Rodin, o Evă de gips de mici dimesiuni, un Cezanne de 301 mii. Cu 265 de mii de lire sterline s-a vîndut o pictură de Oscar Dominguez, pictorul surrealist care i-a scos ochiul lui Brauner, cînd arunca cu sticle după alţi colegi de boemă şi creaţie, îndeplinindu-i românului o auto-profeţie pictată cu 7 ani înainte.

Nu a fost o vînzare milionară, recordurile nu s-au zvîrcolit în chinuri, pălite de altele noi, dar merită să aflăm cum se vînd, în mod obişnuit, nişte piese demne de orice muzeu. Şi le-am etalat, conform obiceiului, într-o logică de clasament. De fapt, aşa cum am sugerat de la început, pe noi ne interesează românii din aceas-tă vînzare. Şi ei sînt în număr de doi, Segal şi Brauner.

Primul este mai rar, s-a dat doar o piesă în numita licitaţie de la Londra, fiind şi singura propusă, intrînd în vînzare înaintea consistentei serii de Brauner. Pictura lui Arthur Segal este una foarte bună, se numeşte "Schneeschipper" şi s-a vîndut, un pic în creştere, cu 61.250 de lire sterline.

Tot în ordinea intrării în scenă, avem un desen populat de fantasmagoriile lui Brauner, vîndut cu 15 mii de lire sterline, estimarea mergînd între 7 şi 10 mii. Cel care a băgat în vînzare desenul realizat în 1963 îl cumpărase de la artist, în anii "60. Un alt desen, din aceeaşi perioadă, cu o estimare identică, i-a urmat celui anterior povestit şi a ridicat nivelul discuţiei pînă la 16,250 mii de lire britanice. Pasul următor a fost de-a dreptul o sculptură de Brauner, plină de spiritul artistic al pictorului, una dintr-o serie de vreo 5-6 turnate în bronz după modelajul realizat de artistul român în vremea celui de Al Doilea Război al lumii. Estimarea a fost de 40-60 de mii de lire şi vînzarea de 49,250 mii.

După această serie de trei oferte simultane s-a luat o pauză de mai bine de 100 de poziţii, toate foarte tari, şi s-a lansat şarja finală, în buna tradiţie creştină, cînd campionii vin la urmă. Ulei pe pînză şi culoare, asta caracterizează această ofertă. "Les arbres", din 1957, sinteză totemică africanizantă, depăşeşte sculp-tura lui Brauner, obţinînd 61,250 de mii pentru pictura estimată la 60-80 de mii. Salutată şi de catalog, ultima ofertă de Victor Brauner, "Determination d"un espace", este o piesă de referinţă, deplină, amplă, realizată cu patru ani înaintea plecării definitive. Estimată la 120-180 de mii, pictura s-a dat cu 145,250 de mii. Încheiem începutul cu convingerea că, pe piaţa românească, toate aceste minunate opere de artă, pictura de Arthur Segal, grafica, pictura şi sculptura lui Victor Brauner, ar fi reuşit preţuri de adjudecare semnificativ mai mari.

Şi revenim la noi unde constatăm că, luaţi cu marile evenimente mondiale, datorate românilor creatori şi trăitori peste hotare, mări şi oceane, Nicăpetre şi Brâncuşi pe numele lor, n-am mai pus sub lupă vînzările realizate, temeinic, de Goldart. Şi s-au adunat ceva rezultate.

Cea mai tare din cele două şedinţe ale lunii februarie organizate de Goldart, acestea ţinîndu-se acum joia, a fost un colţ de Balcic cu un colţişor de mare-cer, realizat de Samuel Mützner în 1940. S-a vîndut pentru 80 de mii de lei, estimarea ei oprindu-se la 70 de mii. Următoarea vînzare a licitaţiei a fost un interior, casa artistului, de Ipolit Strâmbu, fost Strâmbulescu, cel născut în satul Bratilovu, lângă Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi, acum 140 de ani, pe 18 mai. Cu mult înainte ca televiziunea să ofere posibilitatea de picture in picture, interiorul lui Strâmbu surprinde pe perete tablo-uri de-ale artistului, picturi în pictură, totul plecînd pentru 33 de mii.

Acest loc doi al licitaţiilor reunite din februarie îi revine, de fapt, lui Kimon Loghi, care îl binemerită cu "Pe malul mării", peisaj marin de ţărm şi cu iole, estimat la 16-19 mii şi vîndut cu 48. În aceeaşi vînzare, cu doar două poziţii mai jos în clasamentul zilei mai este un Kimon Loghi, "Plajă la Beg-Meil", adjudecată cu 28 de mii, peste estimarea maximă de numai 20. Pînă la această vînzare trecem pe la un Dărăscu, un peisaj din legendarul Vlaici, dat cu 40 de mii de lei.

Şedinţa de acum o săptămînă ne cere cuvîntul cu poziţia următoare, o sculptură. Autorul ei este Ferdinand Gallas, un artist bănăţean a cărui cunoaştere se chinuieşte să treacă munţii. O minunată imagine animalieră dar atît de umană, o pisică alăptînd mai mulţi pui, despre care titlul, "Mamă vitregă", ne sugerează că nu ar fi ai ei decît prin adopţie ad-hoc, a fost oferită la Artmark, dar nu a reuşit adjudecarea.

La Goldart, "Fată cu balalaică", o piesă deosebită care mai provine şi din colecţia unui alt sculptor, mai cunoscut, şi ca Fekete şi ca Negrulea, depinde de vremuri. Oferta de la Goldart a plecat pentru 22 de mii de lei. Trecem pe vînzarea din 3 februarie cu o pictură semnată în colţul din dreapta sus, vizibil, Piliuţă. A reuşit 21 de mii de lei, puţin peste estimarea cea mai înaltă, ceea ce este bine pentru cota artistului.

Nu rămînem la licitaţia de la începutul lunii, pentru că ar însemna să vorbim despre o toamnă de Bălţatu, vîndută cu 10,750 mii de lei cînd avem, săptămîna trecută, un Rudolf Negely de 11.500. Şi care nu este singur, o "Plimbare pe faleză" plecînd cu 5.000, în aceeaşi şedinţă. Şi ar mai fi fost şi un Adam Bălţatu, un peisaj cu mergători, plecat la 5.750 de lei. La începutul lunii găsim, însă, şi un Negely de 8.750 de lei, o Veneţie încîntătoare.

Am făcut rost şi de veşti de la licitaţia Artmark de miercuri, unde a fost doborît recordul la... mărţişoare. Reapariţia unui Andreescu după o lungă pauză, care nici ea nu fusese precedată de abundenţă, a marcat esenţial, ajungîndu-se la un preţ demn de o licitaţie eveniment în sine. Estimată la 75-125 de mii de euro, "Femei în parc", pictura marelui artist din secolul al XIX-lea, a fost adjudecată cu 130 de mii de lei, suflînd în ceafa "Carului cu boi" care, uşor-uşor, a ajuns la Bruckhental. În general, putem anticipa că va merge bine piaţa mărţişoarelor din acest an, de vreme ce Artmarkul, la licitaţia Mărţişor, a rămas doar cu 4 dintre cele 109 oferte, şi acelea fără o scuză reală. Poate cu excepţia măgăruşului realizat de Eugenia Iftodi, nu prea aveai cum să-i legi şnurul dinamovist, alb-roşu. Şi dacă tot ne-am dezgheţat optimismul, să urăm tuturor "Happy Dragobete!".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031