ASF a aprobat majorarea capitalului Star Residence Invest

M.G.
Piaţa de Capital / 27 august 2021

ASF a aprobat majorarea capitalului Star Residence Invest

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, ieri, prospectul UE de creştere în vederea majorării capitalului social al societăţii Star Residence Invest (REIT), se arată într-un raport al emitentului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii REIT au aprobat încă din luna iunie majorarea capitalului social cu 19,22 milioane de lei prin emisiunea a 96,1 milioane de acţiuni, fiecare cu o valoare nominală de 0,2 lei. Perioada de derulare a ofertei este 3 septembrie - 3 noiembrie 2021.

Emisiunea de acţiuni noi se va realiza în două etape, în prima titlurile putând fi subscrise şi vărsate de deţinătorii drepturilor de preferinţă, iar în a doua acţiunile vor putea fi subscrise printr-un plasament privat, ce va fi derulat pentru acţiunile nesubscrise în prima fază.

Practic, în prima etapă, cea a exercitării dreptului de preferinţă, acţiunile vor putea fi subscrise de către toţi cei înregistraţi în Registrul Acţionarilor la data de 18 iunie, care nu şi-au înstrăinat drepturile de preferinţă sau de investitorii care au dobândit drepturi de preferinţă în perioada de tranzacţionare a acestora. Drepturile de preferinţă vor fi tranzacţionabile la BVB. Pentru fiecare drept de preferinţă deţinut, investitorii vor putea subscrie două acţiuni noi REIT, conform hotărârilor adoptate în iunie.

Totodată, preţul de subscriere din prima etapă, la care deţinătorii drepturilor de preferinţă vor putea subscrie, va fi egal cu valoarea nominală. Acţiunile ce nu vor fi subscrise şi vărsate de titularii drepturilor de preferinţă în termen de 31 de zile de la data stabilită în prospectul ASF vor fi oferite în etapa a doua, cea a plasamentului privat, la un preţ de emisiune egal cu cel din prima etapă plus o primă de emisiune de 0,018 lei/acţiune.

Perioada de tranzacţionare a drepturilor de preferinţă este 3 septembrie - 9 septembrie, perioada de subscriere în etapa I este 16 septembrie - 16 octombrie, iar perioada de subscriere în etapa II este 21 octombrie - 3 noiembrie.

Majorarea capitalului social se realizează cu scopul asigurării surselor de finanţare necesare pentru implementarea planului de dezvoltare a activităţii, se mai arăta în documentul din luna iunie.

În urma operaţiunii de piaţă, capitalul social al Star Residence Invest se va majora de la suma de 9,61 milioane lei, respectiv 48,05 milioane de acţiuni, la maxim 28,83 milioane lei, echivalentul a cel mult 144,15 milioane de acţiuni.

Star Residence Invest este prima companie din ţara noastră de tip REIT (Real Estate Investment Trust) listată la BVB, acţiunile societăţii intrând la tranzacţionare în piaţa AeRO în data de 19 martie a acestui an. Star Residence Invest este administrată de Reit Capital, companie deţinută de BRK.

Societatea are în prezent un patrimoniu format din 14 apartamente şi 26 de parcări, ce fac parte din ansamblul Greenfield Residence, acestea fiind în exploatare în baza unor contracte de închiriere pentru o perioadă de cinci ani, care asigură un randament brut de 11%/an. Veniturile Star Residence Invest sunt constituite, în principal, din chiriile încasate de pe urma proprietăţilor din portofoliu, care, ulterior deducerii cheltuielilor ce ţin de administrarea imobilelor în vederea maximizării gradului de ocupare, vor fi direcţionate, în proporţie de cel puţin 90%, către distribuirea către acţionari sub formă de dividende.

În data de 13 mai, BRK Financial Group avea 21,54% din Star Residence Invest, alt investitor important al companiei fiind Impact Developer & Contractor. În data de 12 mai, Fondul Închis de Investiţii STK Emergent a ieşit din acţionariatul Star Residence Invest, conform raportărilor de la BVB.

REIT a raportat, pentru primele şase luni ale anului, un profit net de aproape 0,34 milioane de lei. Veniturile din exploatare s-au ridicat la 0,61 milioane de lei, în timp ce cheltuielile din exploatare au fost de 0,25 milioane de lei, cele mai mari, de 0,15 milioane de lei, fiind ajustări ale activelor imobilizate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. CATASTROFĂ!!!!investițiile la REIT sau FIREBYTE-mărci BRK sunt pierderi sigure.Dna Ivan poate să fie măndră cu listarea a 2catastrofe.Sunteți jalnici.

    Câteva presupuneri și calcule despre rezultatele din ian-iun 2021:

    1. Locurile de parcare (26) aduc venituri la pachet cu cele 14 apartamente, nu separat, sa zicem 2 locuri sau 1 loc pe apartament. 

    2. Venituri de 600.000 lei (fix!) in acele 6 luni înseamnă circa 1.450 euro pe luna pe apartament in medie. 

    3. Prețul mediu pe cele 14 apartamente a fost de circa 140.000 euro (presupunând 1-2 locuri de parcare incluse, similar cu includerea veniturilor din chirii). 

    4. La chirie lunară de peste 1.400 euro pe luna pentru o investiție de 140.000 euro, comparând cu anunțurile din piața, fie modelul de business este de închiriere pe termen scurt (dar unde sunt cheltuielile aferente, cu curățenia, publicitatea, comisioanele pentru booking.vom, airbnb sau similar?), fie asistam la o situație excepțională in raport cu ofertele similare din piața ( cât de sustenabila pe termen lung?). 

    Din ce citesc, dar și din experiența personală, randamentele din închiriere sunt in general de 4-8% net pe an. 11% este semnificativ peste limita superioară, ceea ce atrage întrebări măcar vizavi de sustenabilitatea pe termen lung. Eu spun pas la aceasta majorare de capital, atât timp cât nu am răspunsuri credibile. 

    Alte opinii?

    1. In memorandumul de listare a REIT gasesti raspunsul la toate intrebarile tale,inclusiv legate de chiriasi..

      Raspunsul la pct 4 e simplu.Chiriasul generos care plateste 1400 euro pe un apartament(are inchiriate toate apartamentele!) este o cxompanie de constructii din Brasov care kucreaza pt Impact.Evident ca in facturile lor catre Impact sint inglobate si chiiriile astronomice si pe de alta parte Impact isi micsoreaza venitul cu niste cheltuieli umflate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb