Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizaţia de funcţionare a SSIF "Sigi" SA şi i-a acordat o amendă de 149.764 lei, după ce a constatat raportări false şi tranzacţii fără contract, în urma controlului periodic derulat în luna martie.
Totodată, Autoritatea l-a amendat cu 1.500 de lei pe brokerul Viorel Ghinea, cu 10.000 de lei pe conducătorul Maria Ghinea, căreia i-a fost interzis să mai activeze pe piaţa de capital timp de doi ani, şi cu 15.000 de lei pe conducătorul Liliana Onu, căreia i-a fost interzis să mai activeze pe piaţa de capital timp de trei ani.
Printre altele, ASF a constatat că societatea nu a menţinut, în evidenţele de back-office, înregistrările astfel încât să se asigure acurateţea acestora, în ceea ce priveşte înregistrarea transferurilor valorilor mobiliare ale clienţilor către secţiunea I a Depozitarului Central.
Potrivit Autorităţii, societatea a prestat servicii de intermediere fără a avea la bază un contract în vigoare în acest sens, având în vedere că relaţia contractuală cu un client încetase în data de 31.03.2012, iar evidenţele societăţii atestau existenţa unei activităţi de tranzacţionare în numele şi pe contul acestui client ulterior acestei date.
Sancţiunile au mai avut la bază şi faptul că neînregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni derulate prin contul deschis la o instituţie de credit în perioada 01.03.2011-28.02.2013 nu reflectau imaginea fidelă a disponibilităţilor aflate în conturile societăţii şi implicit a determinat efectuarea de către societate a unor raportări lunare, semestriale şi anuale către CNVM/ASF care nu prezentau imaginea fidelă şi corectă a situaţiei financiare a societăţii.
De asemenea, reprezentanţii societăţii nu s-au conformat obligaţiilor instituite prin acte de control, respectiv nu au răspuns solicitărilor scrise formulate de către echipa de control, de a pune la dispoziţie documente, situaţii şi informaţii (ordinele de tranzacţionare transmise spre executare broker-ului extern, facturi în baza cărora au fost efectuate plăţi în baza unui contract de consultanţă),
Totodată, din analiza balanţei de verificare aferentă lunii decembrie 2013 s-a constatat că societatea a înregistrat în contul 408 - Furnizori - facturi nesosite suma de 1.135.727,76 lei şi în contul 628 - Alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi suma de 1.155.005 lei, pentru care nu a avut la bază la acel moment documente justificative.
• ASF a mai găsit o serie de nereguli în dosarele clienţilor
Autoritatea mai precizează că prin contul de decontare deschis în numele societăţii la o instituţie de credit din Italia au fost rulate sumele compuse din contravaloarea titlurilor tranzacţionate pentru clienţii societăţii, comisionul intermediarului extern şi comisionul SSIF SIGI S.A, adăugând: "Operaţiunile efectuate prin acest cont bancar în perioada 01.03.2011-28.02.2013 nu au fost înregistrate în contabilitatea societăţii (balanţa de verificare). Începând cu luna martie 2013, conform extraselor de cont bancare emise de instituţia de credit din Italia, înregistrările contabile în cadrul fişei acestui cont au reflectat doar comisioanele reţinute de S.S.I.F. SIGI S.A. ca urmare a tranzacţiilor realizate pe pieţele externe, fără să reflecte corect contabil rulajul realizat prin intermediul acestui cont".
Acţionarii SSIF Sigi sunt "MR. Consulting" SRL, cu o deţinere de 9.9%, Banca Intermobiliare di Investimenti e Gestioni SPA, cu 7,5%, Veneto Banca SCPA, cu 7,5%, Lamal AG, cu 9,9%, Aurelia SRL, cu 5%, Cerere SPA, cu 9,9%, şi "Decopi" SRL, cu 50,3%.
1. Aoleu
(mesaj trimis de Un nou Harinvest în data de 30.09.2014, 00:26)
Avem de a face cu un nou Harinvest?
1.1. esti obsedat cu Harinvestul ala (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gata tata, ia o pauza! în data de 30.09.2014, 08:10)
Nu!