ASF şi BNR au aprobat reducerea ciclului de decontare, din 6 octombrie

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2014

ASF şi BNR au aprobat reducerea ciclului de decontare, din 6 octombrie

Au fost aprobate măsuri tranzitorii, în primele două luni de aplicare a "T+2", pentru acomodarea participanţilor la piaţă şi a investitorilor

Piaţa de capital va trece la ciclul de decontare de două zile ("T+2"), de la cel de trei zile, din 6 octombrie, data agreată la nivel european, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Banca Naţională a României au aprobat modificările Codului Depozitarului Central.

Totodată, au fost aprobate unele măsuri tranzitorii, pentru primele două luni de aplicare a termenului de decontare "T+2", în vederea acomodării participanţilor la piaţă şi a investitorilor cu noile reglementări, potrivit unui comunicat transmis de Depozitarul Central.

Astfel, pentru o perioadă de două luni, în cazul amânării decontării unor tranzacţii cu decontare pe bază netă ca urmare a neasigurării de către participanţi a instrumentelor financiare sau a fondurilor băneşti necesare pentru finalizarea decontării tranzacţiilor încheiate pe conturile speciale, pentru clienţii agenţilor custode, se suspendă aplicarea prevederilor Codului Depozitarului Central referitoare la: - suspendarea accesului la sistemele de compensare-decontare şi registru şi de tranzacţionare a participanţilor care au determinat amânarea decontării tranzacţiilor; - calificarea ca fapte ilicite a faptelor imputabile participanţilor care au condus la amânarea decontării tranzacţiilor.

În cazul în care, în perioada de două luni, are loc revocarea ordinelor de transfer aferente unor tranzacţii, Depozitarul Central va solicita sistemului de tranzacţionare în care a fost încheiată tranzacţia iniţială de cumpărare/vânzare suspendarea de la tranzacţionare a participantului care a efectuat cumpărarea/vânzarea iniţială pentru un interval cuprins între 5 şi 30 de zile lucrătoare.

În vară, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, şi Ludwik Sobolewski, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, au decis reducerea ciclului de decontare, din 6 octombrie. Ulterior, această măsură a fost criticată, în piaţă, întrucât, în acelaşi timp a fost programată şi separarea conturilor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare.

Şase bănci custode au propus, printr-o scrisoare din 4 septembrie, amânarea trecerii la "T+2" pentru 1 ianuarie 2015, arătându-se îngrijorate de riscurile de eşec în operaţiunile de decontare. Conducerile BVB şi DC au primit o adresă şi de la Asociaţia Brokerilor, care le-a atras atenţia asupra schimbărilor majore presupuse de implementarea a două proiecte în acelaşi timp. Inclusiv BNR a cerut lămuriri Depozitarului Central referitoare la măsurile de contracarare a riscurilor reducerii ciclului de decontare de la trei, la două zile ("T+2"), din 6 octombrie, odată cu separarea conturilor de tranzacţionare de cele de post-tranzacţionare.

La mijlocul lunii trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiară a avizat separarea sistemelor, din 6 octombrie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb