ASOCIAŢIA ADMINISTRATORILOR INDEPENDENŢI: Exceptarea întreprinderilor de stat de la principiile guvernanţei corporative afectează întreaga economie

G.F.
Piaţa de Capital / 22 decembrie 2017

Exceptarea întreprinderilor de stat de la principiile guvernanţei corporative afectează întreaga economie

Asociaţia Administratorilor Independenţi (AAI) consideră că exceptarea întreprinderilor de stat de la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă va afecta profund negativ performanţa acestora.

"Recent introdusele amendamente la OUG 109, prin care 94 întreprinderi de stat din cele 148 care trebuie să aplice principii de guvernanţă corporativă sunt exceptate de la aplicare, va avea consecinţe grave nu numai asupra performanţei acestor companii, dar şi asupra întregii economii", precizează asociaţia prin intermediul unui comunicat de presă.

Asociaţia subliniază că statul este cel mai mare acţionar din economie şi modul în care administrează activele, care de fapt sunt ale cetăţenilor României, afectează întreaga economie, prin efectul de multiplicare şi prin puterea exemplului pe care îl da.

"Principiile de guvernanţă corporativă, care reprezintă principii sănătoase, pe baza cărora o companie este administrată - profesionalism, integritate, transparenţă, responsabilitate - asigura creşterea valorii companiilor pe termen lung", se mai arată în documentul citat.

Potrivit AAI, până la adoptarea OUG 109/2011, întreprinderile de stat (IE) înregistrau pierderi semnificative şi produceau majoritatea arieratelor în economie. În urma implementării OUG 109, care a însemnat selecţia unor manageri profesionişti pentru IE, creşterea transparenţei activităţii IE, stabilirea unor indicatori de performanţă, coduri de etică etc. - performanţa acestor întreprinderi s-a îmbunatatit.

"Faptul că aplicarea principiilor de guvernanţă conduce la creşterea performanţei companiilor este recunoscut la nivel Internaţional şi promovat de instituţii precum CE, OECD, IFC, Banca Mondială, EBRD etc., dar şi dovedit de experienţa unor ţări precum Singapore. Exceptarea companiilor de stat de la aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă este o greşeală care trebuie corectată de urgenţă", conchide asociaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb