ASOCIAŢIA CFA ROMÂNIA: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în luna octombrie 2020

J.P.
Macroeconomie / 23 noiembrie 2020

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în luna octombrie 2020

În luna octombrie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 2,3 puncte până la valoarea de 32,1 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 22,4 puncte). Această evoluţie s-a datorat componenţei de condiţii curente a Indicatorului, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut, fata de luna anterioatra cu 13,2 puncte, pana la valoarea de 19,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 45,2 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 3,2 puncte fata de luna anterioara, pana la valoarea de 38,2 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 11,0 puncte).

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, toti participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9398, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2021/noiembrie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,68%.

Este de remarcat ca peste 60% dintre participantii la sondaj considera pretul proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluat.

Din luna aprilie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate si intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna octombrie 2020 releva:

Durata impactului economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 67%) anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul III al anului 2021;

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 8,6%;

Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -5%;

Rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 6,7%.

Pentru anul 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de +2.9%.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti din comunitatea CFA din Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;

Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se numeste legea diminuari profiturilor!

    Ca vrem ca nu vrem economiile se supun acestei legi ciclice "Law of Diminishing Marginal Returns" nu mai bociti si dati inainte. 

    Asa si astia cu imobiliarele lor aceeasi lege se aplica si la ei!

    Cine a urcat calare pe sanie la deal sa se tina bine si la vale! 

    Real gdp mai cade o tura graj in cap pana in aprilie 2021 !

    Sa vezi distractie de prin toamna urmatoare ! 

    De 2022 nici nu am ce zice, vom fii nauciti cu totii.... prin 2024 nici nu vom stii ce ne-a lovit... bafta. 

    PS: bursa ro mai are o sansa de multiplicare profituri in 12 ani de minim x3 ca ascendent, dar dupa o corectie! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb