ASOCIAŢIA ENERGIA INTELIGENTĂ: "Creşterea preţurilor la energie nu este justificată"

G.B
Miscellanea / 1 septembrie 2021

"Creşterea preţurilor la energie nu este justificată"

Creşterea preţurilor la energie nu este justificată, dar suntem duşi cu vorba până ne obişnuim cu ideea şi plătim, a scris Asociaţia Energia Inteligentă pe site-ul personal.

"Preţul energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele 6 luni, cu 24% conform datelor INS, o creştere care a fost interpretată că se datorează următoarelor cauze:

Creşterea costurilor cu achiziţia certificatelor verzi de către CET urile care consumă hidrocarburi pentru producerea energiei electrice - apreciată a fi influenţat cu cca 4,5% creşterea preţului final de energie;

Diferenţa între cerere şi ofertă, care a determinat achiziţia de energiei din import, importuri mult mai scumpe, care apreciem că a influenţat cu cca. 6,2% creşterea preţului final la energie.

Analizând situaţia din ultimele 2 luni se observă că ofertele unor furnizori în piaţă prezintă creşteri ale preţului energiei electrice de până la 65,2%. Astfel, de preţuri care impun noi trenduri în piaţa consumatorului final nu au o justificare teoretică, ele fiind rodul speculatilor şi al manipulărilor .

Preţul gazelor naturale la consumatorul final, a crescut în primele 6 luni cu 20% conform datelor INS, o creştere care a fost interpretată că se datorează următoarelor cauze:

- Gas Release Program care a determinat explozia exportului de gaze naturale în primele luni din an (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=5004&lang=ro ). GRP a determinat un fals deficit de gaze, producătorii fiind obligaţi să nu vândă gaze pe termen lung, practic să blocheze aproape jumătate gazele de pe termen lung. Estimăm că această situaţie a determinat o creştere de preţ de cca. 6,4%.

Deficitul între cerere şi ofertă care a determinat importuri ridicate în anul 2021, inclusiv pentru a acoperi exporturile de gaze, estimăm că au determinat o creştere de preţ de 7,9%.

Panica din piaţă pe fondul lipsei de informaţii. Având în vedere că nu toate gazele sunt tranzacţionate pe bursă, foarte important, în România este existenţa în piaţă a informaţiilor privind preţurile medii ale gazelor naturale tranzacţionate. Estimăm că această situaţie a determinat o creştere de preţ de cca. 6,2%, în trimestrul II 2021.

Analizând situaţia din ultimele 2 luni se observă că ofertele unor furnizori în piaţă prezintă creşteri ale preţului gazelor naturale de până la 100%. Astfel, de preţuri care impun noi trenduri în piaţa consumatorului final nu au o justificare teoretică, ele fiinf rolul speculatiilor şi al manipulărilor. Costul mediu al gazelor din portofoliul furnizorilor, îl estimăm ca fiind de cca 123 lei/MWh. Cu toate acestea preţul gazelor ofertate pe piaţă este de 180 - 240 lei/MWh! Şi atunci Cine pe Cine apără?

După 3 săptămâni de căutare de soluţii, de către autorităţi, urmare a exploziei preţurilor, ne găsim în situaţia în care, timpul trece facturile mărite vin. Soluţia aruncată publicului este "compensarea" facturilor anumitor consumatori casnici!

COMPENSARE (conform DEX) - operaţie comercială, constând dintr-un schimb echivalent de mărfuri între vânzător şi cumpărător, fără utilizarea mijloacelor de plată.

Întrebările care se pun: Cine / ce schimbă? Cât, cum, ce şi cine compensează?

Bineînţeles nimeni nu ştie să dea un răspuns clar. Se bâjbâie ceva întro zi, ceva în altă zi, ne vedem săptămâna viitoare, peste încă una, şi tot aşa, până când subiectul nu mai este de interes, iar oamenii (precum broasca fiartă încet) se obişnuiesc cu ideea că trebuie să plătească şi vor plăti. O lecţie de prostit din nou poporul.

Dar am mai vazut acest film în luna ianuarie 2021, cu aceeaşi protagonişti şi rezultatul a fost că oamenii au fost duşi cu vorba, ajungând până la urmă să plătească facturile mărite. Pentru aducerea aminte, după "scandalul facturilor din decembrie 2020 la energie electrică", aceeaşi oameni sau întâlnit, la fel, o săptămână, şi încă una, şi încă una, şi promisiuni că nu va creşte preţul, şi alte promisiuni şi în final românii nu au plătit o factură mărită la energie electrică, în medie, nu cu 18% (cum era în luna decembrie), ci una mărită cu 17%. Iar românii au uitat, mult prea repede de acea prosteală.

Campania de manipulare a opiniei publice, prin care se prezintă în mod fals că creşterea facturii la gaz şi electricitate, se datorează unor greşeli de index şi nu a creşterii preţului este o metodă de intocxicare. Identificarea vinovatului, în persoana companiei Electrica, spre deliciul publicului, pentru explozia preţurilor la energie, este lamentabilă (cunoscută fiind respingerea zilele trecute a unui angajat al ministerului de la conducerea companiei de distribuţie a energiei electrice electrica din considerente de lipsă de studii pentru a ocupa acest post).

Greşeli în realizarea facturilor nu sunt o premieră şi o regăsim la toţi furnizorii, doar că nu a existat o mediere a acestora. Amestecarea intenţionată a problemelor este calea ideeală de a pierde modalitatea de rezolvarea a acestora şi de atingere a scopului acela de a mării facturile, pentru a face bani pe spinarea oamenilor", relatează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Furnizorii paseaza integral riscul commercial la client, sa tot faci afaceri in RO....

    am anuntat de peste 1 an ca vine bula si in energie!!!

    Nimeni nimci; liberalizare - cica ieftinire ; ioc. 

    Semnat comenturi "cretine" 

    1. Nu a promis ministrul energiei virgil popescu ca vor scadea facturile,prostimea a pus...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb